Tam Tahıl Masraflı Mı?

Tam tahıla henüz geçmemiş geçmek isteyen biri olarak 2 gündür fiyat karşılaştırması yapıyorum.
Evet kit birasına göre daha güzel ve daha özgür bir bira yapmak güzel ama masraflar da önemli, birkaç reçeteye bakarak fiyat kıyaslaması yaptım ve kit biraya çok yakın fiyatlar gözüme çarptı zaten şerbetçiotları türkiyede satılmıyor bile.
Hem fiyat konusunda site önerileriniz nelerdir hangi sitelerden ne alınır ve kit ile fiyat farkı bu kadar az görünüyor hesaplarım mı yanlış yoksa tam tahıla geçmek her şeye rağmen mantıklı mı ?

En pahallılarından birisi;

32 litrelik Kölsch maliyeti;

Festbier;

Yani 4.5 -10 tl arasında değişiyor 50cl lik şişe fiyatı. Ama asıl harcanan emek. Aşağı yukarı 6 saat sürüyor kaynatma işi. İlk ekipman masrafları da ayrı. Sonuçta sizin birayı ve bu hobiyi ne kadar sevdiğinizle alakalı herşey.
Bana ticariden daha maliyetli açıkçası.

7 Beğeni

Eğer ki Şerbetçi otu ağırlıklı bir bira yapılacaksa bkz: DIPA, NEIPA, ve hatta bazı IPA ler, ek olarak uygun malt ve su kullanılacaksa evet. Ancak 50 gr altı şerbetçi otu, musluk suyu ve Hitit malt kullanılacaksa değil.

2 Beğeni

Malesef yeni maliyetlerle durum her geçen gün sapıtmış bir hal almakta. Geçenlerde çok basit bir reçete yapayım dedim, maliyeti 250 tl’yi buldu.

Rusya saldırısı sonrası arpa ve buğdayın geldiği fiyat noktası (malt), kur kaynaklı tl’nin her günkü değer kaybı (şot ve maya) yaşayabilmek için güncel maliyetleri satıcıların fiyatlarına yansıtma zorunluluğu (kargo, satış, komisyon vs.), elektri, su vs. derken “bunlar gerçekten daha iyi günlerimiz” demekten geri duramıyorum.

Tam Tahıl biraz sevgi işi. Yani sadece maddi kazanca bakarak hareket edilemez, harcanan zaman vs. Topyekün bakmalı.

Eğer başlamayı düşünüyorsanız ve kaynatma, soğutma, fermantasyon malzemeleri yatırımınız tamam ise, tavsiyem başlangıçta kediköy veya biraburadadan tam tahıl set alarak başlayabilirsiniz. Setin tarzına göre maltlar, şotlar ve maya içinde oluyor, maliyet anlamında sizin ayrı ayrı satın almanızdan daha uyguna geliyorlar.

5 Beğeni

Burada asıl nokta sizin ne aradığınız. Ucuz bira arıyorsanız zaten tam tahıl sizin için doğru adres olmaz. Hobi edinip yanında da güzel bira içmek istiyorsanız bu işe girişin derim.

Güncel fiyatlarla oluşturacağınız en basit reçete bile kit fiyatlarından yüksek olacaktır. Ama asıl kıyaslamanız gereken kit+malt özü fiyatından ise düşük olacaktır muhtemelen. Tabi lezzet olarak malt özü kullandığınız kitden bile daha iyi olacağı kısmına değinmiyorum.

Bir de bu işin en büyük maliyet kısmını vakit oluşturuyor. Hazırlıklarıyla beraber neredeyse 1 gününüzü ayırıyorsunuz. En iyimser 4-5 saat diyelim.

8 Beğeni

Asıl bedelsiz kılan bu.

4 Beğeni

Kesinlikle tek cevap bu

6 Beğeni

peki 2. seçneği önerir misiniz halihazırda çok acı ve şot baskın biraları sevmeyen cerveza,klasik pilsner veya buğday gibi biraları tercih eden biriyim

1 Beğeni

Tam tahıla girsen muhtemelen yaptığın çok hoşuna gidecektir ama denemeden anlayamayacaksın. Evdeki en büyük tencerede su miktarına göre bir smash deneyebilirsin, olmadı komşulardan yada akrabalardan bulabileceğin en büyük tencereyi ödünç al, denemek için de herhalde bir malt torbası, derece, tartı, alışveriş sitelerden kırılmış malt ve az miktarda uygun şerbetçi otu ve maya temin edip ilk biranı kaynat. Hoşuna gider ise istediğin miktara göre ekipmanını alıp büyütürsün.

4 Beğeni

Tam tahıl asla kitler kadar pahalı değil.

3 Beğeni

Ben TT’yi daha iyi bir bira içmek için tercih ediyorum. O yüzden arkadaşların bahsettiği gibi, TT 6 saatlik bir efor gerektiriyor.

Ek olarak, araştırmak okumak gerekiyor. Hataya karşı daha hassas. Eğer derdiniz ucuz yollu bira ise, Kitten devam. Hatta Hard Cider gibi, veya seltzer gibi türlere yönelmeniz. Ancak ben iyi bir bira içmek istiyorum dersiniz, TT derim.

Hitit malt kullanmadım. İstanbul suyunu bilmediğim için kullanmadım. Ama merak ediyorsanız çok para harcamadan deneyin tabi. HM den malt, musluk suyu ve yerli şerbetçi otu ile bu iş ucuza gelir. Ancak ilk 2-3 batch te hemen sonuca varmayın. İlk elin günahı olmaz. sonrasında baktınız tadı iyi devam edersiniz. zaten kaşınmaya başlarsınız.

7 Beğeni

Ayrıca şunu da unutmamak lazım ki, ilk elin günahı olmadığı gibi ilk biranın tadı da bambaşkadır. :slight_smile:

9 Beğeni

Aslında kolay bir yöntemle karşılaştırabiliriz.

Örneğin Kediköy German Pils tam tahıl kiti, maya ve kırılmış malt seçeneğiyle 229,83tl (Link:German Pils Malt Kiti | Kediköy)

Yine Kediköy Münich Pilsner kiti 159,90tl.(Link: Munich Export Pilsner Şerbetçi Otlu Malt Özü | Kediköy) Tabi tam tahılla karşılaştırdığımız için kitimiz de %100 malt olmalı. Bu sebeple bir de sarı malt özü ekliyoruz 99,90tl (Link: Sarı Malt Özü 1.5 kg | Kediköy)

Toplam masrafımız: 259,80tl

Sonuç olarak; tam tahılda elektrik giderini ve fazladan kullandığımız su vs. de eklersek aşağı yukarı aynı fiyat oluyor.

4 Beğeni

Ben şerbetçiotu hariç mayamı ve maltımı Hitit malttan alıyorum.
Küçük parti yapıyorum 4.5 litre çünkü tencerem küçük.
Bu yeni sezonda temizlik tüp falan herşey dahil şişesi 15 liraya denk geliyor yaklaşık.
Daha büyük boyutlu partilerde ucuza geliyodur.
Tabi ki kite göre pahalı ama bi kere kit denedim tatları marketlerde satılan ucuz biralar gibiydi hiç beğenmedim o kadar emek verip yapıyorsun keyifle içeceğin bişey olmalı bence.
Tam tahıl çok ucuz olmasa da pişirmesi ve içmesi keyifli, tam bir hobi,bir yaşam tarzı. :slight_smile:
Bir defa artısı sürecin tamamına dahil olabilmek. Şerbetçiotu ve maltın oranını ve çeşidini gönlünce ayarlıyosun. İnternette genelde klon reçeteler var ama paşa gönlünce istediğin reçeteyi de oluşturabilirsin. Tamamen özgürsün. Yani burda reçeteyi planlamak ve birayı pişirmek de ekstra keyifli hale geliyor.

Edit : Ben daha önce ithal malt ve maya hiç kullanmadım.
Hitit Malt firmasının ürettiği maltı ve mayayı kullanıyorum sonuçlarından gayet memnunum.
Fakat Bilecikte üretilen şerbetçiotu bana mı denk geldi bilmiyorum paketin içi hava almış bir şekilde geldi. Tabi ki yaptığım bira da bozuk oldu. Tavsiye etmiyorum.
Ama Saaz ve Mittlefreuh falan ucuz onlar da güzel.
Bi de temizlik malzemesini büyük boy almak lazım küçük alınca hemen bitiyo çok pahalıya geliyo.

2 Beğeni

Eşim sevdiği için 4kg Pilsiner ve Pale Ale malt karıştırıyorum, 250’şer gr. da Munich ve Caramel malt ekliyorum. 10 Gr Bilecik Aroma ve Brewers Gold şerbetçi otu ekliyorum. Bu oldukça ucuz bir reçete. Maya çoğaltma yapıyorum, dilersen yıkamada yapabilirsin. Toplam maliyet 200 TL. yi bulmaz. Diğer konu ne yazık ki bu en ucuz reçete kitten çok daha iyi sonuç veriyor. Sizin asıl kaçırdığınız konu O.G yükseltmek için kite şeker ilavesi yapılması. Bu şekilde düşünürseniz aldığınız ürün kite göre yarı yarı daha verimli. Kendim için yaptığım biralara gelirsek onların maliyeti şerbetçi otu nedeni ile daha yüksek oluyor ancak sonuç olarak hiç bir kit bu sonuçları vermiyor. Birde kitler de yapay bir garip tat geliyor. Alttan altan gelen bu tadı ben hiç ama hiç sevemedim.

6 Beğeni

Merhaba. Bende aranıza yeni katılanlardanım. Tam tahıl serüvenine yeni geçmek üzereyim. Şu ana kadar Partial Mash kurulumlar yaptım. Yani yarı kit yarı demleme şeklinde.
Tam tahıla geçmek istiyorum ve isli bir bira yapmak için malt araştırırken hitit maltı gördüm fiyatları da uygun geldi. Yalnız yorumlardan bir şey anlamadım :slight_smile: Malt verimi kötümü iyimi ortamı almaya değer mi risklimi nedir tam net bir kanıya varamadım inanın. Çok bilgi kirliliği var. Sitesinde ürünlerin üzerinde yorumlarda bir şey yazıyor başka e-ticaret sitelerinde yorumlarda başka bir şey yazıyor zıt olarak. En son deneyiminiz neydi ? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

3 Beğeni

Hitit yerine weyermann veya thracian maltları kullanmanızı öneririm

3 Beğeni

Diğer maltlardan daha pahallıya mâl olacağından emin olun :slight_smile:

4 Beğeni

Üstte Hitit malt kullandığımı yazmıştım. En son buğday birayı yaparken weyermann aldım Kediköyden. Gerçekten verimi çok daha yüksek. Masraf yönünden de küçük hacimde yaptığım için burada tam tahıl birayı en pahalıya mal eden benimdir diye düşünüyorum.
Tüp veya doğalgaz gideri haricinde şerbetçiotu, su, temizlik malzemesi herşeyi içinde şişe başı 15 buçuk liraya mal oluyor bana. Büyük hacimde bira yapan arkadaşlar daha ucuza yapıyodur.

1 Beğeni

Öyleyse bildiğim yerden şaşmayayım ben. Sadece isli malt bulmak konusunda bir problem var. Zaten Ale malt ve pilsener malt bulmakta problem yok. İsli malt şu an sadece hitit malt firmasında stokda var görünüyor. Keşke butikte de olsaydı.