21 Değişik Hazır Bira Kiti Testi

merhaba 2 kişi uzun zamandır yapmakta olduğumuz hazır kit biralarını ( Butik bira, Biraburada.com ve Kediköy) biriktiriyorduk ve hepsini 2 gün içerisinde test edip kendi damak tadımıza göre puan verdik. Yapılmayan 4 5 tane bira kiti kaldı onlarıda yapmaya devam ediyoruz.

5 Beğeni

Bilgilerimizi paylaşalım arkadaşlar. Varsa eksiğimiz gediğimiz, önereceğiniz tecrubelerinizi paylaşınız.

Bira formülleri isimli Excel ile ilgili önerilerim olacak ilgilenirseniz:

  1. Og ve fg olmadan abv yüzdelerine nasıl eriştiniz?
  2. Stok maya dediğiniz kit mayası mi? Lager ve Belçika isimli mayaların da içeriğini belirtebilirseniz daha faydalı olabilir
  3. Wp-06 değil de WB-06 olarak değiştirirseniz maya ismini daha doğru olacaktır.
  4. Us-05 ile yapılan biralarda Lager deyimi pek doğru olmayabilir
  5. Tabloya fermantasyon sıcaklığı da eklenebilir.
  6. Tadım yapıldığı esnada şişede bekleme süreleri de önemli oluyor. Onlar da eklenebilir.
  7. Cider tam olarak karşılığı şarap değil. Değerlendirmeyi şaraba göre yapmamak lazım.
9 Beğeni

Merhaba

1-) Başlarda ölçmüyorduk. Ramazan abide biraz tembel bazılarında ölçmedi. Malzeme miktarına ve tada göre alkol oranı yazdık ( ortalama )

2-) butik biranın yolladıgı stok maya

3-) Evet bugday mayasını kastettik.

4-) Dogru cunku üst fermantasyon yaptık ancak son continental lagerimiz lager mayasıyla 12 derecede yaptık.

5-) s04 ve us 05 mayaları 20-22 arasında. WB-06 ise 23 derecede fermante oldu. İdeal ne ise onda yapılmaya çalışıldı. Herkes bildiği için yazılmadı.

6-) Çoğunun şişeleme tarihi yazılı ve videoda az cok hatırladığımız şekilde bahsetmeye çalışıldı.

7-) evet cider gazlı şarap gibi birşey ( şarabın hızlandırılmıs versiyonu gibi ) . Çok bilgim olmadığı için üstelemedik. 1 kez yaptım birdahada yapmayı düşünmüyorum :slight_smile:

Değerlendirmeleriniz için teşekkürler. Gerekli düzeltmeler yapılacaktır.

Bu çok yanlış bir yaklaşım lütfen bu şekilde yapmayınız. Alkol oranı yüksek olup çok güzel dengelenmiş biralar olabileceği gibi, alkol oranı düşük lakin alkol acılığı da hissedilenler olabilir. Burada akademisyen yanım ağır basıyor ve Bilgi amaçlı ve hobilerine gönül veren insanlara kesin olmayan hiç bir değerin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Şişeleme tarihinden daha çok kondisyon süresinden bahsediyorum. Tadım notlarında ne kadar süre fermente içkinin dinlendirildiğinden bahsedilir. Bazı mayalarla yapılan buğday birası erken dönemde çok güzel olup gitgide tadı bozulurken, bazı Belçika biraları ve koyu renk biralar bekledikçe güzelleşir.

Bu konuda ideal diye bir kavram yok. Maya çalışma aralığı vardır. Onun dışında bile denemeler yaptığımız oluyor. Mesela WB-06 ile yaptığım ve yarışmada derece alan buğday biramı 16 derecede fermente ettim.

10 Beğeni

Ek olarak, anladığım kadarıyla analiz konusundan zevk alıyorsunuz. Analiz için gerekli olan öncelikle o bira türünün standartlarını bilmek gerektiğine inanıyorum. Mesela bir buğday birasında renk, bulanıklık, tad ve koku(muz karanfil) değerlendirmesi yapmanız, bir iPa’da şerbetçi otlarının rahyalarını belirtmeniz, herhangi bir bira tadımında malt karakteri, tatlılık, acılık oranı, ek alınan ester tad profilini değerlendirmeniz önemli. İyi veya kötü aşırı objektif kriterler. Daha subjektife yer vermenizi öneririm.

5 Beğeni

Merhaba. Bira kitlerinde kullanılan malzemelerden litresine göre alkol oranı yaklaşık olarak belli oluyor zaten ortalama değerler verdik orda.

Fermantasyon sürelerini kurulum tarihi ve şişelemeden çıkartarak bulabiliriz. Ortalama ale 10 14 gün. Lagerinde 3 hafta sürdü. ( Başlarda tarihleri tutamadık. )

Bugday birasinin yaptığınız buğday birasında karanfil tatlarına ağırlık vermek için mayalanmada 12-22°C sıcaklık aralığı, muz tatlarına ağırlık vermek için ise 23-25°C sıcaklık aralığı önerilir.** yazdıgı için 22 23 bandında yapilmişti. Ancak bugday birasini düşükte hiç yapmadık. Bunu bi deniyelim.

Tam tahılda ayrıntı çoktur ancak hazır kitte o kadar çok yok. IBU değerleri verilebilirdi ancak zaten hazır kit satılan yerlerde yazıyor diye belirtmedik. Analizde o kadar ayrıntıya girecek bilgimiz yok gurmeler gibi. Ipda şerbetçiotlarından acılıktan bahsettik. Ramazan abi daha çok sizin belirttiğiniz şekile göre puan vermeye çalıştı. ( Farklı kişilerden puanlar almaya çalışıyorumki genel bir average ortaya çıksın. Excellde sağa doğru gittikçe farkli kişilerin verdigi puanları görebilirsiniz tabi sizin dediğiniz şekilde vermiyorlar :). birayı şişeden içen kişiler bunlar napalim :frowning: )

Aynı iki kiti yan yana kurarsınız biri 1010 biter diğeri 1004, ölçüm almadan bunu farkedemezsiniz. Aralarında nerdeyse %1 abv farkı olur. %5 abv hedeflenen bir biradaki alkol oranında %20 fark demek bu. Şişe kondüsyon süresini de hesap etmedikten sonra genç bira acılığıyla yüksek alkol birleşir, “bu kit acıymış, güzel değilmiş” e bağlanır.

Neyse, ben daha fazla yorum yapmak istemiyorum bunlar üzerine. Bol şans diliyorum.

3 Beğeni

En iyisi excellden ölçmediklerimi sileyim :slight_smile: . Kullanılan malzemelerden ve taddan az çok anlaşılıyor o yüzden yazmıştım. Şekerle yapılan daha düşük bitiyor maltla yapılan daha yüksekte bitiyor. (Gravity)

Hazır kiti bu kadarda küçümsememek lazım bence.

Ben 2016 dan beri kit yapıyorum, forumdaki çoğu kişi de kit ile hobiye başladı. Emin olun herkes farkında ortaya çıkan ürünün, küçümsenme, aşağılanma, ötelenme yok. Forumun tam tahım ağırlıklı (hatta öncelikli) olmasının da konuyla bir ilgisi yok. Ben sanitasyon ve fermantasyona daha iyi hakim olabilmek, adım adım kavrayabilmek açısından yeni başlayanlara kit öneriyorum zaten.

Beni rahatsız eden; dikkat edilmesi gereken ve ortaya çıkan son ürünün kalitesini belirleyen parametreler göz ardı edilerek “ben yaptım, oldu, bu da sonuç” yaklaşımı.

Umarım konuyla ilgili yerli yabancı okumalar yaparak kendinizi geliştirir ve anlatmaya çalıştığım şeyin " kit yahu ne olacak" meselesi olmadığını fark edersiniz.

6 Beğeni

Videomuzun başındada ''Yorumlarımız bize bağlıdır. Biranın tadı ısı değerleri kuruluş biçimi gibi faktörlerden değişebilir. Siz aynı kitlerden daha iyi veya kötü sonuçlar alabilirsiniz ‘’ demiştik. Keşke bi baksaydınız :frowning: . Hangi parametreleri göz ardı ettik anlayamadım ?

Foruma yüklediğiniz dökümandan bahsediyorum, kiminde og/fg almadan, kiminde sıcaklık takibi/kontrolü yapmadan kit yorumluyorsunuz.

Dediğim gibi fazla uzatmak istemiyorum açıkçası, bol şans, yolunuz açık olsun.

2 Beğeni

sorularınızın cevabını yukarda cevapladım. Keşke okusaydınız baska insanların sorduğu soruları. Sizin için bir kez daha cevaplayayim. US 05 VE S04 mayaları 21-22 arasında fermante edildi. WB 06 ise 22-23 derecede fermante edildi. Kovanın dışına koyulan soğutma çantası ile sıcaklık korunmaya calısıldı ve sabit kalması için elimizden gelen herşeyi yaptık. Başlarda yeni başladığımız için hidrometre kullanmıyor ve ölçmüyorduk ancak kullanılan malzemelerden ve taddan az çok belli oluyor. ( Ölçmediklerimi sildim. ) . Maximum kalitede hazır kit yapmaya çalışıyorum ben elimden geldiğince. Dediğiniz parametlerde var ve 2. kez belirttim. Kendi damak tadımıza göre kit yorumluyoruz evet. Sizede bol şans yolunuz açık olsun.

Maalesef bütün başlığı okudum fakat anlamamakta ısrar eden sizsiniz. Ben pes ediyorum, anlatmaya çalışacak arkadaşlara başarılar diliyorum.

7 Beğeni

Benden de pes cidden. @anon20317985 peki haklısın

6 Beğeni

Youtubedaki videodan bahsediyorum keşke bi baksan…

Benim şahsi fikrim uzun zamandır tam tahıl yaptığınız için bi kusur bulcaksınız bu hazır kitte. @Baltazarın uyarıları ve eksiklerimi bulmuş ve düzelttim. Belkide sorun bende hazır kit ile ilgili bir konu açtım bu sitede…

Amaç bu zaten değil mi, yeter ki tık gelsin. Baştan şunu yazsaydınız öyle dökümanlarla kayıt tutmuş gibi gözükmeye çalışmak yerine kimse birşey demezdi, arada kendi konunuzu uplardınız 20 tık gelirdi işte. En azında dürüstçe bir yaklaşım olurdu.

Ben hala sadece KİT BİRASI yapıyorum. Tutum KİT BİRASI’na değil yeter artık anlayın şunu yahu!

Yeter pazar günümü daha fazla harcayamayacağım.

9 Beğeni

Hadi ben de deneyeyim şansımı.
Sevgili genç ve hevesli arkadaşımız @anon20317985 ;
Size daha önce bir çok başlıkta çok açık ve güzel bir dille forumun paylaşımlara ve başlıklara karşı yaklaşımı anlatılmaya calisilmis. Bizim asla kıt biraciligini küçümsemek gibi hadsiz bir tavrınız olamaz. Çünkü neredeyse hepimiz böyle başladık. Yeni başlayanlara ve soru soranlara karşı da olamaz. Çünkü forumun kuruluş amaçlarından biri de yeni başlayanlara doğru bilgilendirmek ve yönlendirmek. Bira kültürünün ve ev biracılığının gelişmesine yönelik bu çabamız için yeni forumun;
Yanlis bilgiden ( ben yaptım oldu )
Keskin ifadelerden ( benim tecrübem doğrudur, kesin boyledir)
Polemikten ( her yazılana kesin cevap vermeliyim)
Konu kirliliğinden ve karmasadan ( her soruya bir konu basligi)
Tembellikten ve hazirciliktan ( okumayayim ne gerek var buradakilere sorayim)

Uzak olmasını istiyoruz. Lutfen bu konulara biraz daha duyarlı olunuz.
Soyle de bir örnek vereyim ; paylaştığınız tabloda ölçüm alarak belirttiğiniz abv oranları bile yanlış. Bogurtlen cider 1062/ 1005 verip % 8.6 abv yazmışsınız. Bu değerleri herhangi bir abv calculator uygulamasına girerseniz % 7.45 değerini göreceksiniz. Paylaşımlarınızı desteklemekte birlikte kulaktan dolma değil bilimsel temelli olanları paylaşınız ki sizden daha yeni olan başkası, bu kesin doğrudur diye düşünüp yanılgıya düşmesin.
Bu başlığıniz çok güzel ama Excel tablosundaki her bir birayi tekrar gözden geçirip düzeltip güncelleseniz?

17 Beğeni

Herhangi bir şekilde yanıt yazdığım her seferde pişman olduğum için kendime engel olmaya çalışıyorum ama bunu da her seferinde yapamıyorum korkarım.

Aslına bakarsanız en başından beri haklısınız ve burada yaşadıklarınız beni de rahatsız ediyor.

Bu forumda kit birasını aşağılayan, üzerinde konuşulmaya değer bulmayan, sabit fikirli, kendi bildiğinin doğru olduğunu düşünüp başka fikirlere değer vermeyen, yazılanları anlamaya çalışmayan, okumayı hiç mi hiç sevmeyen, olabildiğince işin kolayına kaçan bir sürü insan var.

Bu şartlar altında bilgilerini paylaşmaya çalışan pek çok insanı anlayamadılar daha önce de, özellikle de bu bilgiler kit birası ile ilgiliyse.

Buradakilerin tam tahıldan bira yapıyor olmaları temel sorun gibi görünüyor ama bunun da çözümü var. Bazı arkadaşlar çok güzel ve türlü bilgilerle dolu Facebook grupları olduğundan bahsetti.

5 Beğeni