Alternative SahTea (Ardıçlı Bira)

Ardıçın hazır mevsimi iken bir bira kaynatmaya karar verdim. Ardıçın o güzelim aromasını seviyorum ama içinde muz ve karanfil olmasını istemiyordum. Yine maltsı ve çavdardan gelen baharatlarla desteklemek gerekliliğine karar verince stil araştırmasına başladım. Biraz incelemeler neticesinde 31A nın en uygun stil olduğuna karar verdim. Sahti yapımı hem en kolay hem de en zor biralardan bana göre. Kolay çünkü kaynatma yok, zor çünkü içinde çavdar var. Yine Sahti kuralına yakın olarak çavdar tercihimi yaptım ve yine kaynatmasız kuralını 10 dk olarak değiştirmeye karar verdim.

Bu bilgiler ışığında BJCP-31A stilinin Türkçeleştirmesine bakalım.

Alternatif Tahıl Birası
İlave veya standart olmayan demleme tahıllarının (ör. çavdar, yulaf, karabuğday, kavuzlu buğday, kavuzlu buğday, darı, sorgum, pirinç) eklendiği veya özel olarak kullanıldığı standart bir biradır (Klasik Tarz veya değil). Tamamen glütensiz içeriklerden yapılan glütensiz biralar buraya girilebilirken, işleme dayalı glüten giderimi kullanan biralar ilgili temel stil kategorilerine girilmelidir.

Genel izlenim
Ek tahıllarla zenginleştirilmiş veya bu tahılların karakterini içeren bir baz bira. Spesifik karakter büyük ölçüde eklenen tahıllara bağlıdır.

Aroma
Temel bira stiliyle aynı. Eklenen tahıl, belirli bir karakter verecek, ancak bazı tahıllarla bira biraz daha grenli veya cevizli görünecek ve bazıları nispeten nötr bir karaktere sahip olabilir.

Dış görünüş
Temel bira stiliyle aynı, ancak bazı ek puslar fark edilebilir.

Lezzet
Temel bira stiliyle aynı. Ek tahıl, mutlaka tanımlanamayabilirse de, lezzet açısından fark edilebilir olmalıdır. Bazı tahıllar fazladan grenli, ekmeksi veya cevizli bir tat katarken, diğerleri sadece temel biranın lezzetini arttırır. Bazı tahıllar finişe bir kuruluk katar.

Ağız Hissi
Temel birayla aynı, ancak birçok ek tahıl (ör. yulaf, çavdar) gövdeyi ve viskoziteyi arttırırken bazıları (ör. GF taneleri) daha ince bir bira oluşturur.

Yorumlar
Ek gren, duyusal profilde bir yerde görünür olmalıdır. Alternatif tahıl, biraya belirgin bir şekilde ayırt edilebilir bir karakter sağlamıyorsa, onu temel stil olarak girin. Bu tarz, alternatif tahılın stil tanımı için temel olduğu stiller için kullanılmamalıdır (örn. Rye IPA, Oatmeal Stout, Rice- veya Corn-based International Lager). Sake’nin bira olmadığını ve bu kategori için tasarlanmadığını unutmayın.

Giriş Talimatları
Katılımcı, kullanılan alternatif tahıl türünü belirtmelidir. Katılımcı, Biranın Bir Temel Tarzını veya Biranın içeriklerini, özelliklerini veya hedef karakterini tanımlayan bir tanımını belirtmelidir. Biranın özel doğasının genel bir açıklaması, gerekli tüm öğeleri kapsayabilir.

Önemli istatistikler
OG, FG, IBU’lar, SRM ve ABV, temel alınan temel biraya göre değişir.

Ticari Örnekler
Blue/Point Rastafarye Ale, Green’s India Pale Ale, Lakefront New Grist, New Planet Pale Ale, Rogue Morimoto Soba Ale, Voodoo Yüzme Kotları

Aslında 30A, 34C de olabilir diye kafamı karıştırdı ama bu daha doğru geldi. 30A için fazla herbal gelmedi, 34C içinde fazla expermrntial görünmedi gözüme. Sahti den çıkaran kısmı mayası ve şerbetçiotu eklemesi oldu.

Yakışacağını düşündüğüm için bütün bunlara ek olarak biraz kişniş ve kakule eklemeye karar verdim.


Bu sıralar yoğun olduğum için Overnight Mash yöntemi bu bira için uygun göründü.

İlk hazırlık tabii ki ardıç dallarını ve yapraklarını tohumlarından ayırdıktan sonra yıkayıp 90⁰ C sıcaklığa çıkardığım suda 1 saat civarında bekletmekti.



1 saat sonra ardıç dal ve yapraklarını çıkardıktan sonra ardıçtan elde ettiğim suyu 67 ⁰C ye düşürüp malt eklemesini yaptım ve 15 dk kadar karrıştırdıktan sonra makineyi kapatıp gece boyunca beklemeye bıraktım.


Ertesi gün 35 ⁰C ye düşmüş maltlı mayşeyi mash out ve yağmurlamaya alıp kaynatma sıcaklığına çıkarttım. Kaynatma 10 dk olduğu için sıcaklık 90 ⁰C yi geçtiğinde serpantini ve şerbetçiotu sepetini sanitasyon için kazana koydum.
Kaynama başlar başlamaz açık paketlerdeki kalan otları koruma amaçlı 15 ibu civarlarında ayarlayıp 10 dk lık kaynatmaya ekledim. Hemen akabinde 2 dk sonra kişniş ve kakuleleri ekledim. Kısa sürede kaynatma bitti ve soğutmaya aldım.

Sıcaklık 18 ⁰C altına düşünce fermentere aldım.

Ve maliyet…

11 Beğeni

Tam bende bu sene kimse ardıç birası yapmıyor mu diyecektim :slight_smile:

Kar yemeden ardıç olmazmış, fin atasözü :roll_eyes:

1 Beğeni

Biz daha istanbulda kar ve ardıç göremedik valla. Bugün kar belki bakalım.

1 Beğeni

Zaten o finli de benim :slight_smile: yok öyle bir söz :wink:
Ardıç illa ki vardır ama yerde olanlardan toplamayın, köpekler seviyor :wink:

1 Beğeni

Hamsiydi yaw o dediğin

1 Beğeni

Mash stepe 45 derece 35 dk eklerdim ben, Engin bir de ardıç tohumlarını ne yaptın, nasıl kullanacaksın, overnight mashingde 67 derecede 1 saate programladın 1 saat mayşelendikten sonra kapandı cihaz ve kendi kendine soğudu di mi?bir de kazan dibinde reçine vb problemler yaşadın mı? Bir de bu bşra niye sahti kategorisinde olmasın?

1 Beğeni

Overnight de gerek kalmıyor

10 dk kaynatmayı sırf tohumlar ve şerbetçi otları için ekledim.

Hayır, 45 dk mayşelemeye bırakıp overnight mashing e bıraktım.

Hayır, problem olmadı. Çavdar-buğday oranı normal sahtiye göre düşük.

1 Beğeni

Gerçi og ve fg de düşükmüş, rye oranı için bir veri yok yeni bjcpde bu arada

1 Beğeni

Açılın ben geldim bu birayı içtim.

Oldukça gövdeli malt tabanı güzel bir bira. Şerbetçi otu aroması ya da acılığı almadım ben. Reçine/çamsılıktan gelen bir acılık var. Damakta ardıç meyvelerinden daha çok ardıç ağacından gelen reçinemsi, odunsu tatlar ön planda. Şahsen o reçinemsi tadın daha az olması daha keyifli olurdu düşüncesindeyim.
Teşekkürler, eline sağlık🍻

6 Beğeni

Afiyet olsun, daha iyilerini yapabilmek dileğiyle :wink:

1 Beğeni

Bu birayı tatan şanslılardan biri de benim :smiling_face:, bana resmen bayram hediyesi oldu. Ardıç bulamadığım için deneme fırsatı bulamamıştım, benim için harika bir tecrübe oldu. Ben tadını beğendim. Malt tabanı yüksekti, acılık yok ama ardıçtan kaynaklı yüksek bir aroma vardı, ne tam reçine ne tam bir çam, değişik bir tat, iyi ki gece açmışım çünkü hızlı içilecek bir bira değil, geceye yavaş ve güzel bir şekilde eşlik etti. Ardıç denilen çalıyı yakın bir yerde yakalarsam seneye deneyeklerim arasına ismini yazdırdı. Benim damak tadım bu birayı sevdi :beer:
(Bana gelen şişe yukarıdaki gibi afili değildi sanki :wink:)

8 Beğeni

Ardıç aslında her yerde var ama hepsi bir birinden farklı. Ben kendi şehrimde en güzelini bı hastanenin bahçesinde buldum:)

2 Beğeni

Artık ziyaretine gelir ardıçımızı alır döneriz :slight_smile:

2 Beğeni

Afilli derken :slight_smile: 3 sene önce yaptığım etiketler, nasılsa sahtiyi her sene yaparım diye üzerinden sökmediklerimden.

Afiyet olsun :beers: Aslında daha önce de belirttiğim gibi gerçek sahti değil, onların ardıcı mı onu da bilmiyorum. Kendimce değişiklikler yaptım. (Maya, malt tabanı gibi)
Bir sürü ardıç var aslında ve Sami gibi benim de bir tane tespit ettiğim ardıcı üstteki dalları alacak şekilde sömürüyorum. Daha önce başka ağaçlardan tecrübem oldu ve bu ağaç dışındakilerden çok iyi sonuç alamadım. O yüzden ardıç bulursanız french press de demlenip tadına bakarak denme yapabilirsiniz.

7 Beğeni

Merhabalar bu konunuzu gördüm. Bir süreden beri Sedir ağaçlı bira yapılabilir mi acaba diye düşünüyordum. İspanyol Sediri’nin kullanıldığı bir iki tarif gördüm fakat nasıl bir yol yordam izlemem gerektiğini bilemedim. Eğer yapacak olursam bir öneriniz olur mu?

1 Beğeni

Ben sanırım 4 sefer ardıçlı bira ya da sahti yaptım. ilki ikincisi gayet güzeldi bu da güzel oldu ama üçüncü sorunluydu. Genelde sorun ağaçtan kaynaklanıyor. Her ağaçtan aldığımız aroma aynı olmuyor.
Sahti de önce mayşelemede kullanılacak su hazırlanıyor. 90C ye ısıttığımız suyun içerisine odunsu kısmıyla beraber dalları koyup 1 saat bekletiyoruz. sonrasında dalları çıkarıp mayşeleme sıcaklığına düşürülen bu su ile mayşeleme yapıyoruz. orjinal sahti de ş.otu ve kaynatma kısmı yok, maya onların farmhouse mayaları. Muz tadı baskın oluyor o mayada ama biz biraz değişiklik yaptık, dilerseniz forumda farklı reçeteleri inceleyebilirsiniz.

Açıkçası sedir ağacı ile yapılan birayı hiç duymadım ve ağaçla ilgili çok fazla bilgim de yok. Ladinle yapılan birayı da duymuştum ama siz yazınca araştırma gereği duydum. BJCP 33A kategorisinde wood-aged beer var. Orada ticari üretimlerde Cigar City Spanish Cedar Jai Alai diye bir biraya rastladım. Genelde sanki fıçıda bekletme şeklinde bahsedilmiş gibi anladım ama biraz daha araştıracağım. Gerçi bizim buralarda çok yetişen bir çeşit olmadığı için deneme şansım olmayacak ama müsadenizle biraz daha araştırayım. Bu arada sizin deneme şansınız olursa zaten yorum yaparsınız.

7 Beğeni

Buğday mayası kullanıp yüksek ısıda fermente edilirse ardıçla beraber muzu da alırsınız, burası çokomelli, bir de çavdardan da öte reçine problemi var, kaynatma düşünülüyorsa watt düşük tutulmalı, makinenin dibi kapkara oluyor çünkü, watt düşük tutulacağı için kaynatmadaki buharlaşmanın da az olacağı için yağmurlama bunlar düşünülerek azaltılabilir

Detaylı yanıtınız için çok teşekkür ederim çok naziksiniz. Seçim v.s yeni yanıt verebiliyorum. Ben de tekrar bakacağım, eğer detaylı bir şey bulabilirseniz kendim için toros sediri ormanından toplayacağım malzemelerden size de göndermek isterim. Mükemmel bir kokusu var ağaçları ısırası geliyor insanın o tadı alabilmek için sedir balı yedim ama verimli olmadı umarım birasını yapabiliriz Saygılar.

2 Beğeni

Sevgili @menegin üstat :slightly_smiling_face: bu bira türünü ben sadece ardıç tohumu satın alarak yapmayı planlıyorum, çevremde ardıç ağacı bulamadım, arayıp bulacaklarımda da risk almak istemedim, senin tarifte çok yüksek miktarda ardıç kullandığını gördüm, web’de baktıklarımda ağırlıklı bir kesim 20litre için 5-6 gram önermiş. En fazla gördüğüm onra 20 litre için 25 gr oldu. Senin biranı tatmıştım ve lezzetliydi, bu nedenle de arada kaldım. Ben 15 gram ardıç tohumu kullansam, senin tecrübene göre çok mu az olur?

1 Beğeni