Çoooook uzun bir aradan sonra bir bira kaynatacağım.Reçeteyi şöyle bırakalım. Adı çok havalı değil mi bu şotun ?
Amarillo Pale Ale
Çoooook uzun bir aradan sonra bir bira kaynatacağım.Reçeteyi şöyle bırakalım. Adı çok havalı değil mi bu şotun ?
Amarillo Pale Ale
Ot düzeni için ben olsam elde varsa Columbus FWH yapıp 30 dk ve 15 dk Amarilloları sırasıyla 15 dk ve 8 dk ya çekerdim. Columbus yoksa da 10-15 gr Amarillo FWH 20 gr 15 dk, 40 gr 8 dk 30 gr 5 dk yapardım. Hopstand 30 gr, kalan 40 gr da dryhop. Bu düzende ibu olarak eşit verir aşağı yukarı.
Amarillonun kendine özgü özelliklerini kavrayabilmek adına tek şotla ilerlemek istedim açıkçası. Ama öğrenmek ve bilgiyi paylaşmak için sormak istiyorum neden özellikle columbus ? Birde 8 dk ekleme ve 5 dk ekleme yerine hepsini 8 yada 5 dk da eklesek çok mu etki eder?
Columbus çok güzel bir dual ot. Çok hoş bir acılık veriyor kararında. AA sı da yüksek olunca az miktarla bile FWH olarak çok kullanıp memnun kaldığım oldu.
8 dk ve 5 dk konusu biraz hedeflediğin şeye göre karar verilecek birşey aslında. Aşağıdaki tablodaki gibi genelde 8 dk nın aroma için en ideali olduğunu okumuştum. Kaynama süresi azaldıkça acılıktan ziyade aroma kazancı oluyor bu durumda. Hopstandı de bu yüzden yapıyoruz bildiğin gibi.
Ha hepsini 8 dk veya 5 dk eklesek (miktarı ayarlayarak aynı IBU varsayımıyla) ayırt edebilirmiyiz konusunda gelince, mantıken aynı IBU için 5 dk da daha fazla ot kullanman gerekeceği için aroma yönü daha güçlü bir sonuç olmasını beklerim. Ama ne kadar ayırt edebiliriz o kısım damağa kalıyor.
Teknik olarak çok doğru aktardıkların. Damaktaki farka gelince o bende pek o derecede değil. Hiç giremedim o kadar detaylı bu reçete işlerine. Maltlarım bile 100gr baremlerde oynar, küsüratlar yoruyor beni. İşin güzel tarafı verdiğimiz bilgilerin bu şekilde altındaki realiteyi de açıkladığımızda çok daha paylaşımcı oluyoruz. 5 dk yı 8 yaptım, güzel hattına . Bu biradan gelir sana. emeğin var artık
Çok teşekkürler yorumların için
Yukarıdaki reçeteyi 40gr 15 dk şotu,50gr 10 dk olarak ve ilave 50gr 3 gün dryhop amarillo ile revize ettim. 1050 og ve 1006 fg ile şişeye-fıçıya aldım. Fıçıda 5.gün sonucu altta. Amarillo net ben burdayım diyor. Ve ilk kez denediğim Vermont Ale maya oldukça başarılı.
1011 FG hedeflerken 1006 olmasının sebebi nedir?
FG yi kovanın dibinde kalan birayı dinlendirip aldım, etkisi olmuş mudur bilemem. Onun dışında bir fikrim yok. Olası senaryoları bilsem , bundan dolayı olmuş diyebilirim belki.
Maya sindirimi sende %88 olmuş, FG 1.011 olsaydı %78 olacaktı ki bu en alt sınırı vermontun.
%83 max sindirimle FG 1008 - 9 arası beklerdim.
İki puan fark var, ölçüm tekniği, numune, sıcaklık bir sürü durum etkilemiş olabilir…
Bize düşen görev OG FG takılmadan afiyetle yutmak
Ben de amarillo ile 18 lt bir batch yapmıtşım, herşey mükemmel gidiyordu taki fermanter kenarına yapıştırdığım ısı kontrol probu kendiliğinden düşene kadar. US-05 mayalar 26 dereceye kadar çıkmış ben fark edene kadar. 1 hafta önce şişeledim, yaptığım en bulanık bira oldu ilginç şekilde. Kokusunda tanımlayamadığım kötü bir şey var ama bilmiyorum, özellikle bardakta birayı çevirince daha açığa çıkıyor o koku. 15 gün sonra falan açıp bir deneyeceğim bakalım fekat pek umudum yok