Üzüm şarabını yaptığımdan beri aklımda farklı bir meyve ile şarap yapma fikri vardı. Uygun fiyata armut bulunca armut şarabı ile fikrimi gerçekleştirmeye karar verdim.
5 kg kadar armut aldım. Çekirdek ve sapları derken 4 kg kadar meyve kullanmayı planlıyorum. Şimdilik bir süre armutları yumuşamaları için oda sıcaklığında muhafaza edeceğim. Gelelim plana;
Bu iş için yoğurt kovasından yapılma 10 lt fermenter kullanacağım.
4 kg dilimlenmiş ve çekirdekleri ayıklanmış armut üzerine 5 kg içme suyu ekleyeceğim. Köpürme veya taşma olacağını düşünmüyorum. Günlük olarak karıştırmak lazımmış.
Armutları güzelce yıkayıp hemen mayalayacağım için pms benzeri birşey kullanmayacağım.
5 gr kadar karanfili dövüp içine ekleyeceğim. Armuta çok yakıştığını okudum.
Biraz renklendirmek için 1 poşet sallama çay atan bir eleman gördüm. Bunu son aşamada tekrar değerlendireceğim.
1 kg kadar şeker eklemesi olacak.
Hedeflediğim bir og yok ama 1090 civarlarında olmasını umuyorum. Sanırım fgde yüksek bir değerde kalacak.
4 gr beyaz şarap mayası ve 4 gr maya besini kullanacağım.
1 hafta oda sıcaklığında mayalama yapıp sonrasında 2. Fermentasyon için aktarım planım var.
Bu aşamada kalan meyve posasını sıkıp sıkmamakta kararsızım. Çıkan ürün gözüme az görünürse sıkabilirim.
Fermentasyonu 1-2 hafta takip edip sonra tortu atmak için tekrar aktarım planlıyorum.
Son noktada bira şişelerine doldurup saklayacağım. En az 6 ay şişede bekletme planım var.
Şimdilik resim yok. İşlemlere başladığımda ekleyeceğim inşallah
Fermantasyonda 2 ayrı uygulama gördüm. Meyve şarabı yapanlardan fikir almak isterim.
Uygulamalar şu şekilde;
yöntem
Meyveler ince ince dilimleyip, diğer eklentilerle beraber fermantasyona alınıyor. 1 haftalık ön fermantasyon sonrası sıvı ile meyve posaları ayrılıp 2. fermantasyona geçiliyor. Bu noktada posanın suyu sıkıp sıkmamak opsiyonel. Daha berrak şıra için sıkmamak daha avantajlı. Bu versiyonda ölçüm işi zor. Tamamen varsayımsal gramajlarla ilerleniyor.
yöntem
Meyveleri püre haline getirip ölçümü de alarak hesaplı bir şekilde şeker eklemesini gerçekleştirip fermantasyona giriliyor. Bu versiyonda bir kaç kere tortu çökelme aktarımı yapmak gerekiyor.
Tortu tabiki önemli bir mevzu ama hangi versiyonda daha çok aroma geçer onu kestiremiyorum.
Bu sene komşumun bahçesindeki mürdüm erikleri yenmiyor yere düşüp heba olmasın diye birlikte tamamen akla ilk geleni uygula şeklinde erikten bir fermante içecek yaptık, hiç ummadığım bir lezzet ile karşılaştım. Biz senin 1.yöntemi uyguladık diyebilirim, erikleri kesip bir miktar şeker ile püre haline gelmeden çok az şekerin eriyip içine işeleyecek kadar ısıttık (bunu sadece suyunu daha rahat bırakması için düşündük ama belki gerek de yoktu) sonra ölçerek su ilavesi yaparak fermantasyona bıraktık, birinci haftanın sonunda erikleri sıktıktan sonra 2 hafta da ikinci fermantasyonda tuttuktan sonra şişeledik. Eriğin aroma ve lezzeti oldukça geçmişti. Hafif tatlı-hafif ekşi güzel bir içecek oldu.
Bahçesinde mürdüm eriği olan arkadaşların az bir miktar ayırıp denemelerini tavsiye ederim.
Her iki yöntemi de uygulayan var, bana sorarsan her iki yöntemde de aynı derecede aroma geçer, hangisi sana daha rahat gelir, hangisinde ortalığı daha az kirletip yaparım dersen onu yap derim.
Mesela biz sıkım esnasında ortalığı batırdık, bir daha sıkarmıyız bilmem
Fermantasyonu vahşi maya ile yaptınız sanırım di mi ?
Benimde aklımda 1. yöntem var ama armutlardan ne kadar şeker geleceğini kestiremiyorum. Olmazsa ölçüm yapabilecek kadar armutu püre haline getirip ölçeyim sonra onu 5 kiloya oranlarım.
Ben yapsam önce tadına bakarım, tatlı ise blenderdan geçirip kovaya alırım. Tatlı değilse şeker eklerim. 15 gün sonra aktarırım, posayı da tül ile süzer üstüne eklerim.
2. fermantasyon bitince imkan varsa buzdolabına, imkan yoksa hazır havalar soğukken balkona coldcrash’e.
Cam gibi olsun istenirse son bir aktarma ve cold crash’e devam, 1 hafta sonra da şişe.
Vahşi maya ile yapmadık, mevcut olana bir şey yapmadık ama kovaya az bir miktar şarap mayası ekledik. Yaparken inan hiç üzerine düşmeden hatta sıkma anında hijyen kurallarını bile istemeden fazlaca çiğneyerek oldu yine de sonuç güzel oldu Bende refraktometre vardı şekeri onun ile kontrol ettik, sanki 1.090 gibi bir oranımız olmuştu.
Ben sana mutlaka bir ara ne gerek var demeden bütçeni ayarlayıp refraktometre almanı tavsiye ederim, bende ne gerek var diyenlerdendim, ama kullanmaya başlayınca inanılmaz rahat ve hızlı çalıştığını gördüm.
4-5 kg arası armutu içlerini güzelce temizleyip ince ince dilimledikten sonra fermentöre aldım.
2 lt kaynar suda 1 kg şekeri çözündürerek üzerine ekledim.
3 lt soğuk su ekledim.
5 gr kadar karanfil ekledim.
30 ml kadar limon suyu ekledim.
Mayasını ekleyip soğutmaya başladım. 15-17 aralığında fermente etmeyi planlıyorum.
Ona benzer birşey yaptım. Kapağı yandan aralayıp şöyle bir karıştırdım alt üst olsun diye. Yarın bi daha bakayım sadece üstten bastırayım. Üstte kalan meyveler küflenebilir sonra.
Sen maya eklemedin sanırım? Biz erikten yaparken az miktar şarap mayası eklemiştik herhalde bu nedenle hiç karıştırmaya gerek kalmadan canavar gibi çalıştı hatta taştı bile Öyle veya böyle kesin oluyor, sirke olacağını hiç sanmam, eline sağlık