Şarap olayı beni sarınca bahçeye bir miktar üzüm dikeyim dedim. Çünkü geçen seneki üzümlere bütün ısrarıma rağmen para almadılar ve bu sene isteyemeyeceğim anlamına geldi benim açımdan. O zaman kolları sıvadım ve geçen seneki bağ bozumuna yardım ettiğim bir abimin bağından cabarnet çubuklarını kestim.
Düzgün olup kökleneceğine inandıklarımı toprağa diktim.
Sadece 1-2 cm lik kısmı toprak yüzeyinde kalacak, gerisi gömülecek. Birisi çarpmasın ya da toprağı sürerken sökülmesin diye daha önce budanmış dalları yanına destek olarak koydum.
Bu türlü köksüz dikimin bir kaç usulü var ama bu konu üzerinde durmayacağım. (%80 civarında tutuyor, tutmayanların yeri daha sonra tamamlanıyor)
Bahçede daha önceden dikilmiş en az 20 yaşında 8-10 tane bağ vardı. Üzümleri yenmeyen, genelde tatsız veya çabuk çürüyen beyaz ve sofralık cinslerdi. O zaman onları aşılamak daha erken üzüm hasadı demekti.
Ben acemi olduğum için benim için en kolay olan matkapla aşılama yöntemini seçtim.
Bu yöntemde uygun gördüğünüz yere 45 ⁰ açıyla elinizdeki dala uygun kalınlıkta delik açıyoruz.
2-3 göz olan dalın en alttaki gözünden 2-3 parmak aşağısından düzgünce kesiyoruz.
Kestiğimiz kısmı gövdede açtığımız delik çapına gelecek kadar etrafını kazıyor ve törpülüyoruz. Aynı zamanda o kısmın uzunluğu delik uzunluğu kadar olmalı;
Deliğe oturacak şekilde ayarlıyoruz.
Kazıdığımız bölüm tamamen gövdeye girecek şekilde çakıyoruz.
Son olarak birleşim yerine hava almayacak şekilde aşı macunu ya da su-kes sürüyoruz.
Ve sonuç…
Fotoğraflar çok iyi değil çünkü bu işlemleri tek başıma video çekerek yapmaya çalıştım ve buraya aktarırken videodan caps aldım.
Böylece öylesine duran üzüm bağları cabarnet oldu, bu sene biraz meyvesi olur diye umuyorum. Şimdi sırada merlot, Kilis ve Antep karası ile bulursam öküzgözü dikme ve aşılama aşamaları var.
Üzümler olunca güncellemeyi paylaşmak umuduyla…