Bağdan Şişeye Şarap

Estetiğe takılmayız, kendin dene iyi yap ekolünden geliyor herkes de bi anlat hele… Ayrı başlık açalım hatta.

1 Beğeni

Ben de öyle düşündüm ama sonra acil lazım oldu pres, uğraşamadım. Aynı mantıkla modifiye edeceğim uygun bir zamanda…

1 Beğeni

Presleme aslında bu şekilde çok önerilmiyor.

Çok mantıklı, Ben bunu mermerden yapabilirim.

1 Beğeni

Kabuğunun ve çekirdeğinin preslenmemesi lazım

Kabuğu preslenmeyecek ise ne preslenecek?
Evet çekirdeğin kırılmaması gerekiyor (Metil alkol dediğin sapından çöpünden oluşuyor) o çekirdeğinde kırılması çok zor.

2 Beğeni

Çekirdeklerin kırılmaması lazım, aynen.

Kabuğun preslenmeden maserasyonla rengin geçmesi lazım

Serbest akan şıra tanka alınıp diğer işlemler için ilerlerken, tanktaki kabuklar kalan az miktarda şırayı almak için preslenir.

Presleme sonucunda alınan ikinci şıra da ayrı bir yerde aynı işlemlerden geçer. Sonuçta elde edilen pres şarabı istenmeyen tatlara da sahip olduğu için genellikle kaliteli şaraplarda kullanılmaz. Bu sıkımdan arta kalan posaya cibre denir. Cibre distile edilip grappa yapımında veya hayvan yemi olarak kullanılabilir.

Patlattıktan sonra evet, ama sonra da preslenmesi gerekiyor, preslenmede aşırı bir güç kullanmadıkça çekirdeğin kırılması gerçekten çok güç…İki senedir yapıyoruz, arkadaşlar ile ortak girdik, bir de arkadaşlarımızın ortaklaşa aldığı presleme makinesi var, ciddi kolaylık sağlıyor.

Başta preslemiyoruz ki zaten.

2 Beğeni

Yani sonrasında da preslesen kaliteli şarap çıkmaz ondan

Yok Belli ki Seni memnun edemeyeceğiz :slight_smile:

1 Beğeni

O iş zaten zor da anlaşabiliriz

1 Beğeni
3 Beğeni

İşte budur ya…
Eline sağlık.

1 Beğeni

Konu geçmiş ama bizim gibi küçük üreticiler için malt torbası yada evde var olan tülbent iş görüyor. Iki kişi olunca daha kolay ve hızlı ama bir kişi ile de idare ediyorum.

Tek başıma olduğum zaman torbayı tutturmak için metal klips kullanıyorum, maltta da aynı tekniği uyguluyorum. Klipslerle torbayı kovaya sabitliyorum, sonra da gerekli miktarda dolduruyorum.

2 Beğeni

Bu belaya ben de bulaşmış bulunuyorum. Facebooktaki bir imece etkinliğinden gönderilen Cabernet Sauvignon, Syrah, Öküzgözü, Cinsault ve Patkara çeşidi çeliklerini dün köklenmesi amacıyla dün toprağa verdim.

Gelen çelikleri iki, üç boğumda bir verev kesip üst ucunu mumla kapattım. alt kısmının da dış kabuğunu soydum

Sonrasında toprağa gömdüm ve can suyunu verdim. şimdi yaklaşıp 2-3 ayda köklenmesini ve yeşermesini beklemek kaldı geriye.

Sağ kalım durumuna göre ileriki zamanlarda isteyene fide halinde gönderebilirim.

13 Beğeni

Bir progress raporu yayınlayayım dedim. 1 ay sonrasında Öküzgözü ve Cinsault yapraklanmaya başladı. Diğer türler hala tomurcuk halinde. Yöresel çeşitler olan barburi ve Antep karaları ise patladı patlayacak

10 Beğeni

Benim attığım aşıları maalesef geç gelen donlar vurdu. 2 tanesi tutmuştu ama onlara da ben bakamayınca anaçlar baskın çıktı.
Bahçeye diktiğim cabarnet çubuklarında ise 2-3 tanesi dışında hepsi tuttu. Tutmayanların yerine dikebilmek için tüplediklerimi de sonbaharda yerlerine alacağım.



8 Beğeni