Balkabağı Birası

@menegin ve @BoBo 'nun kabak bira tariflerini okuduğumda içimdeki kabak birası içme aşkı daha da ateşlendi. Bu ateş beni daha fazla yakmadan ve kabak mevsimi geçmeden ilk müsait anda kaynatmamı yaptım. Toplamda 3.kg bal kabağı kullandım. Kabakları önce fırında ortalama 180 derecede 2 saat karamelize etmeye çalıştım ve mayşelemede malt ile birlikte kullandım. Meyşeleme aşamasında devir daim’de bir sıkıntı olmadı ama kullandığım malt miktarı ile birlikte süzmek ve yağmurlama yapma aşaması oldukça uzun sürdü, malt çok fazla su tutmuştu ve süzülmesi çok uzun sürdü. Umarım bu kadar uzun zaman geçmesi tadında bir aksiliğe neden olmaz. Eğer beğenir ve seneye bir daha yapacak olursam suyu 14-16 litre olacak şekilde reçeteyi oluştururum. Tamamen tembelliğimden baharatları teker teker alıp kullanmak yerine @Djindemir 'nin paylaştığı pumkin ale baharatı kullandım, bu baharatı ekmek yaparken denedim, aroma hoşuma gitti.
Sonucu merak ile beklemedeyim :slight_smile:


14 Beğeni

Güzel olacak, elinize sağlık…

1 Beğeni


Biraz karanlığa denk gelmiş ama önce görsellikten başlayayım. Bir kere pırıl pırıl bir bira, kabaktan dolayı daha opak bekliyordum ama oldukça berrak. Balkabağı aroması hissedilmiyor. Bir kere taban olarak çok güzel bira olmuş. Ama yapay aroma hissediliyor. Acılık düşük, alkol hiç hissedilmiyor. Gövdeli, ince ama sonuna kadar devam eden köpüklü. Gazlılık düşük, tipik İngiliz birası. Ben beğendim, eline sağlık…

10 Beğeni

Teşekkürler yorumun için, beğenmene sevindim :blush: ilham kaynaklarımdan biri de senin birandı, bu sonbahar kesinlikle bir kez daha yapacağım. Temiz olması acaba whirlfloc tablet kullanmam mı, ilk baştan beri onu kullanıyorum ya da kazana sonradan taktığım sprial bazuka filtre olabilir mi diye düşünüyorum, ilk biramda standart gelen bazuka filtre vardı ve oldukça tortulu gelmişti onu değiştirdikten sonra da oldukça fark yarattı. Bobo da şu hissettiğiniz yapay aromayı yorumlamıştı, benim sanırım bir sonrakinde bunun üzerinde durmam lazım :roll_eyes:

2 Beğeni

Öncelikle eline sağlık.

Kesinlikle çökeltici kaynaklı. Bazuka tortunun kovaya daha az girmesini sağlıyor. Elbette ilk andan itibaren daha tortusuz ürünü kovaya alıyorsunuz ama o tortu önünde sonunda yerçekimine karşı koyamıyor. Çökeltciler ise + - mantığıyla çalışıp proteinleri ve beta glukanları ayrıştırıp pıhtılaştırıyor. Dolayısıyla o pusluluğu ortadan kaldırıyor.

Kesinlikle Boğaç’ın damağı benimkinden iyidir.
Belki yapaylık benim damak tadıma uymayan aromalardandır. Yemek yaparken de ister kendiniz eklersiniz, isterseniz de hazır çeşniler katarsınız. Ben damağıma uyanları eklerim. Bu yüzden balkabağı tatlısında kullanabilecek baharatları hem tatlıyı yaparken hem de kaynamanın son 5 dakikasında ekleme taraftarıyım. Son yaptığımda mesela, karanfil, vanilya, hindistan cevizi, portakal kabuğu, tarçın, zencefil ve muskat kullanmıştım. Sonuçta bu aşçının tercihi, siz ne isterseniz onu kullanabilirsiniz.

Bir tavsiye de balkabağı konusunda, kesinlikle Sakarya Balkabağı kullanın, en iyisi o oluyor.

2 Beğeni

Kesinlikle Adapazarı kabakları 1 numara, biz İstanbulda Adapazarından gelen kabaklara Kestane kabağı derdik, İzmir’de herkez bilip getirmiyor, zaten burada yetişmiyor, aklımda yanlış kalmadı ise 3kg gibi kabak kullandım bunun da 2kg’mı Kestane kabağı, 1kg’mı da yerel kabaktı. Kabak tadını, ya da aldığım tattlı tadını bana geldi diye düşünmüştüm ve bir sonra yaparken de yarısını mayşeleme kısmında yarısını da şerbetçi otu torbası ile kaynatmada koysam diye düşünüyorum. Çünkü bu yağmurlamaya süreci inanılmaz uzun sürmüştü, kabakar o kadar tıkadı ki, resmen saatler sürmüştü…

3 Beğeni

Ay bu adamın kibarlıkları bunlar hep…
Hiç sanmıyorum.
:pray:

3 Beğeni

Geçen sene yaptığım ve çok sevdiğimiz bal kabağını tekrar ama biraz değiştirerek bu gün kaynatacağım. Reçetedeki Vienna Malt kaza ile ekledim, aslında düşüncem yine Munich eklemekti, belki böylesi daha iyi oldu, mash step’de çok az oynayacağım, kabakları iki partide ekleyeceğim 2.kg mash ve kalanı kaynatmada. Geçen sefer baharatları ayrı ayrı koymaya üşenmiş ve sadece pumpkin baharatı eklemiştim bu sefer bahartları ayrıca koyacağım, ve son olarak elimde kalan akça ağaç şurubunuda eklemeyi düşündüm. Hadi hayırlısı bakalım nasıl olacak. Bir de çok az rye ekledim, etkisi olur mu göreceğiz :slight_smile:

(Kaynama sonrası OG reçeteki oran ile tuttu, ama kovaya yine hedeflediğimden biraz daha az, 21 Litre ile kovaya girdi, bir öncekinde de kabaktan dolayı çok fazla dip tortusu olmuştu)

YAKINCA PUMPKIN ALE V2
BATCH SIZE 24 L
BOIL TIME 75 min
LOSSES 2 L
MASH EFFICIENCY 75 %
OG (SG)1.061
FG (SG)1.020
EBC (Color)23.5
IBU (Bitterness)30.5
WATER VOLUMES
Mash22.93 L
Sparge Volume12.52 L
FERMENTABLES
Maris Otter Malt (winter) 2.500 kg 35.2%
Vienna 1.000 kg 14.1%
Pale Malt 1.000 kg 14.1%
Maple Syrup 0.600 kg 8.5%
Caramunich III 0.500 kg 7.0%
Rye Malt 0.500 kg 7.0%
Rice, Hulls 0.400 kg 5.6%
Sugar, Table (Sucrose) 0.350 kg 4.9%
Candi Sugar - Dark 0.250 kg 3.5%
HOPS
Northern Brewer, USA 20.000 g 60 min
East Kent Goldings 10.000 g 20 min
East Kent Goldings 10.000 g 10 min
East Kent Goldings 10.000 g 5 min
MASH STEPS
50 C / 30 min
68.3 C / 60 min
74 C / 10 min
EXTRAS
Pumpkin 2 kg Mash
Pumpkin 1.5 kg Boil
Whirlfloc
1 tsp (4 g) ground cinnamon
1 tsp (4 g) vanilla bean, chopped or 15 gr extract (pure)
0.5 tsp (2 g) freshly ground nutmeg
0.5 tsp (2 g) ground dried ginger
YEAST
SafAle S-33
7 Beğeni

Elinize sağlık. bu bira reçetesi nasıl sonuçlandı detayları paylaşır mısınız?

1 Beğeni

Koku, tat, aroma her şekilde kabak geliyordu

3 Beğeni

Recetede guncellemek istediginiz bir bilgi var mi?

Pumkin ale neticde, bunun sınırı yok hiçbir konuda, ibu, abv gibi, ben böyle bir birayı biraz daha düşük abv li, biraz daha tatlı bitecek şekilde yaprdım, belki biraz da tarçın kakule falan gibi baharatlarla da çeşitlendirirdim, belki biraz da rosted

2 Beğeni

Kakule çok yakışır eminim. ilk fırsatta deneyeceğim

Ben kakule’yi bir türlü sevemedim, hissetmeyecek kadar azı ok, bu birayı pazar da kabak görür görmez tekrar yapacağım, bu gün hala yoktu, @durul’un dediği gibi biraz daha yoğun aroma gelmesi için bu sefer koyduğum baharatları arttıracağım bir de kabağı da %50 arttıracağım, bakalım ne olacak, sonuçta her seferi ayrı bir deneme ayrı bir lezzet.
Bu sene kabak ile bir deneme daha yapacağım, Porter/stout tarzı birada kullanacağım, Durul’un düşündüğü gibi isli malt (elimde isli buğday var) ve bir miktar rye koymayı düşünüyorum, henüz araştırıp de reçete aşamasına gelmeye vakit var. Sanırım kabak ile bu tarz dark bir birayı @BoBo yapmıştı, oradan yapma fikri aklıma yerleşti.

5 Beğeni

Hiç kalmamış aklımda, tamamen unutmuşum.
Hangi balkabağının kullanıldığını bir çözebilsem… :slight_smile:

Buradaki bilgilere bayıldım. Demleme sırasında balkabağı kullanılması tavsiye edilmiyor.
kaynatmanın başında eklemek aroma için daha başarılı ve en önemlisi baharatlar ve onları kullanma zamanı aynı şerbetçi otunda olduğu gibi.

Bir ara Migros Sanal Market: Online Market Alışverişi

migrostan bu kabakları almıştım çorbası çok güzel oluyor Aroma ve tat profili çok iyi belki birada da denenebilinir

Bu konuda çok deneyimli ve çok güzel sonuçlar elde etmiş arkadaşlarımız var. @menegin mesela, balkabağının efendisidir ve ayrıca çok da iyi bir insandır. Yolu yolumuzdur.

2 Beğeni

Iltifatlarınız için çok teşekkür ederim ve kocaman bir Estağfurullah demek isterim.

3 Beğeni

O zaman bizde güncel bir recete ve püf noktaları içeren bir yazi beklıyoruz.

1 Beğeni
1 Beğeni