- Türkiye Homebrew Competetion Porter-Stout Kategori 1.si;
İçen şanslılardanım, gerçekten stilin hakkını vermiş bir bira🙏
@menegin, şu anda yeniden yapmak isteseydiniz Baltic Porter mı yapardınız yoksa bir Imperial Stout mu yapardınız, elbette ikisi de ayrı güzeldir, ben sadece sizin damak tadınıza göre seçminizi merak ettim.
İki sitil arasında kararsız kaldım, bu ödüllü reçete de harika gözüküyor
Bir de size zahmet olmaz ise meyanve fıstığı bir işlemden geçirip mi kullandınız?
Siyah bira ile işin gerçeği çok aram yok, arada-sırada kahve niyetine 1 şişe içiyorum. Ama ille de hangisi derseniz, Ben biraz Portercıyım ve yine yapsam baltic olmasa da sanırım porter yaparım.
Bu bira sık deneme yaptığım dönemlere denk geldi ve bu mayayı hem 20 C de, hem de 10 C den kademe kademe yükselterek denemiştim. Brulosophy de bu tarz denemeler vardı. Çok acayip farklar var mıydı? O gün için çok hissetmedim ama bugün elimde olsa daha farklı tadarım illaki. (20 C de olandan sadece @Durul ve @Gulendam a göndermiştim, onlar da farkı yorumlayabilir)
Meyankökünü bizim buralarda yapılan meyan şerbeti şeklinde hazırladım (sıcak suyu meyankökü, 3-4 karanfil ve 1 çubuk tarçın üzerine döküp 1 saat dinlendiriliyor) Tarçın koymadım, çünkü böyle bir birada çok baskın tat olurdu. Bu şekilde şerbeti hazırlayıp kaynama sonunda süzdüğüm şerbeti son 10 dk da mayşeye döktüm.
Fıstığı çekip alkol içerisinde 1 hafta bekletip kovaya eklemiştim ama hiç tat alamadım. Aslında o dönemde boz fıstık (baklavalık) 200 tl civarında olunca cimrilik yapmış olabilirim şimdi olsa hiç ekleyemem
Bu birada çok fazla malt kullandım, sebebi de elde kalanları bayatlamadan bitirmekti. Şu anda yapsam 4-5 maltı geçmem.
Bu arada gerçekten güzel bira oldu, içenlerin genelinden de olumlu geri dönüşler oldu.
Sanırım bu yıl da benim sık deneme yapacağım dönem olacak, yapabildiğim kadar çok stilde kaynatmak istiyorum Imperial Stout yapacaktım ama sizin bu düşük sıcakta fermante olan Baltic Porter daha çok ilgilimi çekti, Imperial Stout seneye kalsın, fıstık’ı tariften çıkartırım. Tarifinize olabildiğince sadık kalarak deneyeceğim, hem sonucu değerlendirmeniz için hem de reçete hakkınız için size de ayırmasam ayıp etmiş olurum Umarım sizinkine yakın bir şey ortaya çıkar.
reçeteyi hazırlayın bakalım, bu kadar malt çeşitliliğine gerek yok çünkü.
Tabi. baltic porter enteresan bi şekilde lager porter, güzelliği de buradan geliyorr biraz da, içtiğim en iyi biralardan biriydi açık ara, bu reçeteyi herkese tavsiye ediyorum
Stout ve portermarasındali temel farkları söyleyebilir misin? Renk, yoğunluk, alkol oranı?
Stout da kavrulmuş ham tahıl kullanılırken pprter da kavrulmuş malt kullanılıyor. En büyük fark bu.
Bizim internetten aldıklarımız hep “kavrulmuş malt” değil mi? Kavrulmuş ham tahılı nasıl temin edeceğiz?
Sizin baştan sona bazı şeyleri okumanız gerekiyor
Rosted Barley kavrulmuş ham tahıl, carafa ise kavrulmuş malttır.
Şu an bu birayı yaşıyorum. İçmiyorum yaşıyorum. Dolabın arkalarında kalen bir hazineymiş bu. Şaraplarda bahsedilen kompleksite bu işte. Gazlanması aşırı güzel. Köpük dayanımı az. Yumuşak içimli. Meyan kökü, kakao ve kahve baskın bir bira. Serinlemekten daha çok gün sonu raporu almak için. Bu bira fıçıya girse ne olurdu acaba demekten kendimi alamıyorum
Bu sene nitro ile denemeye niyetliyim.
Fıçıya ne diyorsun? Meyanı biraz azaltıp?
Meyan azalırsa makam tutmaz
Nitro zaten fıçı olmuyor mu?
Hayır hayır meşeden bahsediyorum
Çocuklar sakin…
Güzel güzel konuşun.
Meşe olmaz sanki, bir kısmına vinodan aldığım cipsleri eklerim olmazsa.
29 Ekim 2020 de kaynatmışım bu birayı, izevbir de derece almasından daha önemli kısmı elbette dostlardan beğeni almasıydı. Son şişeyi sanırım @Taxym içti. Geçen gün kuytuda 1 şişe daha buldum ama chimay denemesi, ya da ilk baltic porter, her zamanki düzenliliğimle üzerine yazmadığımdan (!) Kısmet diyeceğiz.
Neyse, bu birayı kaynatmak için göz karartıp benim için oldukça kompleks makineyi beklemek gerekiyormuş. Yaşadıklarımı anlatmadan önce stili Türkçeleştirip paylaşayım.
Genel İzlenim
Baltık bölgesinde farklı yorumlara sahip güçlü, koyu, maltlı bir bira. Karmaşık koyu meyve aromaları ve yanık notalar içermeyen kavrulmuş bir tat ile pürüzsüz, sıcak ve zengin maltlı.
Aroma
Genellikle karamel, şekerleme, fındık, derin tost veya meyan kökü notaları içeren zengin maltlık. Erik, kuru erik, kuru üzüm, kiraz veya kuş üzümünü anımsatan, zaman zaman Porto şarabı benzeri bir kaliteye sahip, orta güçte karmaşık alkol ve ester profili. Bitter çikolata, kahve veya pekmez gibi derin malt vurguları, ancak asla yanık değil. Şerbetçiotu aroması yok. Ekşilik yok. Pürüzsüz, keskin olmayan izlenim.
Görünüm
Koyu kırmızımsı bakır ila opak koyu kahverengi renkte, ancak siyah değil. Kalın, kalıcı taba rengi baş. Berraktır, ancak daha koyu versiyonları opak olabilir.
Lezzet
Aromada olduğu gibi, derin malt, kurutulmuş meyve esterleri ve alkolün karmaşık bir karışımı ile zengin bir maltlığa sahiptir. Malt, karamel, şekerleme, ceviz, pekmez veya meyan kökü karmaşıklığına sahip olabilir. Belirgin ama yumuşak Schwarzbier benzeri kavrulmuş tat, yanık tadı vermiyor. Siyah kuş üzümü ve koyu kuru meyvelerin hafif ipuçları. Pürüzsüz damak tadı ve dolgun bitiş. Malt-tatlı başlar ancak daha koyu malt aromaları hızla baskın hale gelir ve kuru bitiş boyunca devam eder, ağızda kalan tatta bir miktar kavrulmuş kahve veya meyan kökü ve kurutulmuş meyve bırakır. Orta-düşük ila orta acılık, sadece dengeyi sağlamak ve tiksindirici görünmesini önlemek için. Hafif baharatlı şerbetçiotu aroması yok ile orta-düşük arasında değişir. Temiz fermantasyon profili.
Ağız hissi
Genellikle oldukça dolgun gövdeli ve pürüzsüzdür, aldatıcı olabilen iyi yaşlandırılmış bir alkol sıcaklığına sahiptir. Orta ila orta-yüksek karbonatlaşma, ağzı daha da dolduruyor gibi görünmesini sağlar. Karbonasyon seviyesi nedeniyle dil üzerinde ağır değildir.
Yorumlar
Ticari versiyonların çoğu %7-8,5 ABV aralığındadır. En iyi örnekler, içimlerini tehlikeli derecede kolaylaştıran aldatıcı bir güce sahiptir. Bu biraların karakteri üretildiği ülkeye göre değişir, bu nedenle tek bir örneğe dayanarak genelleme yapma konusunda dikkatli olun. Bazı biralar İngiliz kökenlerine daha sadık kalırken, diğerleri ilk olarak Polonya’da popüler olan tarza daha yakındır.
Tarihçe
1800’lerin başında popüler İngiliz porter ve stoutlarının ithalatı kesintiye uğradıktan sonra Baltık Denizi’ne kıyısı olan birkaç ülkede yerel olarak (ve bağımsız olarak) geliştirilmiştir. Tarihsel olarak üstten fermente edilen bu bira, birçok bira fabrikası tarafından üretimlerinin geri kalanıyla birlikte alttan fermente mayası için tariflere uyarlanmıştır. Baltic Porter ismi yakın zamanda (1990’lardan beri) kullanılmaya başlanmıştır ve tarihsel versiyonları değil, bu ülkelerden gelen benzer profile sahip modern bira koleksiyonunu tanımlamaktadır.
Karakteristik Malzemeler
Genellikle lager mayası (ale mayası kullanılıyorsa, Rusya’da demlendiğinde gerekli olduğu gibi soğuk fermente edilmiş). Acılığı alınmış koyu malt. Münih veya Viyana baz maltı. Kıta şerbetçiotu. Kristal maltlar veya yardımcı maddeler içerebilir. Tarihi tariflerde yaygın olan kahverengi veya amber maltı. Bölgesel biraların bir koleksiyonu olarak, farklı formülasyonlar beklenir.
Stil Karşılaştırması
Bir Doppelbock’un gövdesini, maltlığını, zenginliğini ve yumuşaklığını, bir İngiliz Porter’ın daha koyu malt karakterini, bir Schwarzbier’in kavrulmuş tatlarını ve bir Old Ale’nin alkol ve meyvemsiliğini birleştirir. Imperial Stout’a göre çok daha az kavrulmuş ve genellikle daha düşük alkollüdür.
Ticari Örnekler
Aldaris Mežpils Porteris, Baltika 6 Porter, Devils Backbone Danzig, Okocim Mistrzowski Porter, Sinebrychoff Porter, Zywiec Porter
Stil Özellikleri
Bu bilgiler ışığında daha önce daha sadeleştirirdim dediğim reçeteyi yine 10 çeşit maltla tamamladım…
İlk reçetedeki farklılıklar tamamen eldeki maltlara göre şekillendi. Special W olmadığından caramunih3 kullandım. Hitit brown yerine, castle chocolat malt, kavrulmuş malt daha fazla olduğu için acidulated malt çıkarıldı. Carapils yerine yulaf eklemek daha doğru göründü. Tatlılığı biraz azaltmak adına mayşeleme sıcaklığı düşürülüp, ibu bir miktar arttırıldı.
Makinenin kapasitesini aşmamak adına 8995 gr malt elbette çokomelliydi(!)
Israrla @Alpayc maltlar ince olabilir dese de neredeyse kırılmamış gibiydi.
Bilenler bilir, ben kaynatma dışında pek makinenin başında durmam. Ama makineyi tanımayınca ve maltın sepetten taşması gibi sorunlar yaşayınca benim için oldukça sıkıntılı bir kaynatma oldu açıkçası.
Arada 4-5 litre fazla çıkacak kaygısı kaynatma süresini arttırma gibi değişik denemeler de yaptım.
Ve yorucu bir kaynatma bitti, tabiiki bir bira zamanı.
Ve maliyet…
Bir kısmını belki @Baltazar ın dediği gibi meşe cipsine yatırırım.
Hacim og vs tuttu mu peki?