- Türkiye Homebrew Competetion Porter-Stout Kategori 1.si;
İçen şanslılardanım, gerçekten stilin hakkını vermiş bir bira🙏
@menegin, şu anda yeniden yapmak isteseydiniz Baltic Porter mı yapardınız yoksa bir Imperial Stout mu yapardınız, elbette ikisi de ayrı güzeldir, ben sadece sizin damak tadınıza göre seçminizi merak ettim.
İki sitil arasında kararsız kaldım, bu ödüllü reçete de harika gözüküyor
Bir de size zahmet olmaz ise meyanve fıstığı bir işlemden geçirip mi kullandınız?
Siyah bira ile işin gerçeği çok aram yok, arada-sırada kahve niyetine 1 şişe içiyorum. Ama ille de hangisi derseniz, Ben biraz Portercıyım ve yine yapsam baltic olmasa da sanırım porter yaparım.
Bu bira sık deneme yaptığım dönemlere denk geldi ve bu mayayı hem 20 C de, hem de 10 C den kademe kademe yükselterek denemiştim. Brulosophy de bu tarz denemeler vardı. Çok acayip farklar var mıydı? O gün için çok hissetmedim ama bugün elimde olsa daha farklı tadarım illaki. (20 C de olandan sadece @Durul ve @Gulendam a göndermiştim, onlar da farkı yorumlayabilir)
Meyankökünü bizim buralarda yapılan meyan şerbeti şeklinde hazırladım (sıcak suyu meyankökü, 3-4 karanfil ve 1 çubuk tarçın üzerine döküp 1 saat dinlendiriliyor) Tarçın koymadım, çünkü böyle bir birada çok baskın tat olurdu. Bu şekilde şerbeti hazırlayıp kaynama sonunda süzdüğüm şerbeti son 10 dk da mayşeye döktüm.
Fıstığı çekip alkol içerisinde 1 hafta bekletip kovaya eklemiştim ama hiç tat alamadım. Aslında o dönemde boz fıstık (baklavalık) 200 tl civarında olunca cimrilik yapmış olabilirim şimdi olsa hiç ekleyemem
Bu birada çok fazla malt kullandım, sebebi de elde kalanları bayatlamadan bitirmekti. Şu anda yapsam 4-5 maltı geçmem.
Bu arada gerçekten güzel bira oldu, içenlerin genelinden de olumlu geri dönüşler oldu.
Sanırım bu yıl da benim sık deneme yapacağım dönem olacak, yapabildiğim kadar çok stilde kaynatmak istiyorum Imperial Stout yapacaktım ama sizin bu düşük sıcakta fermante olan Baltic Porter daha çok ilgilimi çekti, Imperial Stout seneye kalsın, fıstık’ı tariften çıkartırım. Tarifinize olabildiğince sadık kalarak deneyeceğim, hem sonucu değerlendirmeniz için hem de reçete hakkınız için size de ayırmasam ayıp etmiş olurum
Umarım sizinkine yakın bir şey ortaya çıkar.
reçeteyi hazırlayın bakalım, bu kadar malt çeşitliliğine gerek yok çünkü.
Tabi. baltic porter enteresan bi şekilde lager porter, güzelliği de buradan geliyorr biraz da, içtiğim en iyi biralardan biriydi açık ara, bu reçeteyi herkese tavsiye ediyorum
Stout ve portermarasındali temel farkları söyleyebilir misin? Renk, yoğunluk, alkol oranı?
Stout da kavrulmuş ham tahıl kullanılırken pprter da kavrulmuş malt kullanılıyor. En büyük fark bu.
Bizim internetten aldıklarımız hep “kavrulmuş malt” değil mi? Kavrulmuş ham tahılı nasıl temin edeceğiz?
Sizin baştan sona bazı şeyleri okumanız gerekiyor
Rosted Barley kavrulmuş ham tahıl, carafa ise kavrulmuş malttır.
Şu an bu birayı yaşıyorum. İçmiyorum yaşıyorum. Dolabın arkalarında kalen bir hazineymiş bu. Şaraplarda bahsedilen kompleksite bu işte. Gazlanması aşırı güzel. Köpük dayanımı az. Yumuşak içimli. Meyan kökü, kakao ve kahve baskın bir bira. Serinlemekten daha çok gün sonu raporu almak için. Bu bira fıçıya girse ne olurdu acaba demekten kendimi alamıyorum
Bu sene nitro ile denemeye niyetliyim.
Fıçıya ne diyorsun? Meyanı biraz azaltıp?
Meyan azalırsa makam tutmaz
Nitro zaten fıçı olmuyor mu?
Hayır hayır meşeden bahsediyorum
Çocuklar sakin…
Güzel güzel konuşun.
Meşe olmaz sanki, bir kısmına vinodan aldığım cipsleri eklerim olmazsa.