Basınç Altında Fermantasyon Denemesi - Oda Sıcaklığında Lager - Munich Helles - 4A

Selamlar herkese,
2. Geleneksel Antakya buluşmasına yetiştirmeyi umduğum fakat beceremediğim bir anı, tecrube ve tarifle karşınızdayım. Sizin de evinizde benim gibi fermenter soğutucu buzdolabınız yok ve lager yapamıyorsanız bu underpressure fermentation olayı “yazılanlara” göre oldukça makul.
Benim de evimde fermantasyon için kullanacağım bir buzdolabı olmadığı için denemeye karar verdim.

Önceilkle ön hazırlıkla başlayayım:

  • Evde corny fıçım olduğu için fermenter olarak onu seçtim ama elinde fermzilla allrounder veya daha büyük ticari fıçıları olanlar onu da kullanabilir. Corny’nin dezavantajı olarak 19L genel olarak az olması ve sonrasında temizliğinin göreceli olarak zor olması.
    -corny dip tube’un kesilmesi veya “floating kit” denilen aşağıdaki malzemeyi kullanmak gerekiyor ki dip tortusu alınmasın. ben Floating kiti tercih ettim. cornydeki dip tube’u çıkarıp yerine bu malzemeyi taktım.

  • daha sonrasında basınç olarak önerilen 10-15 psi basınç altında sabit tutmak için spunding vakve denen aşağıdaki aygıtı kullandım.

  • maya seçiminde ise yabancı forumlarda iki maya öneriliyor: 1. Fermentis Saflager W-34/70 ve 2. LalBrew Diamond Lager. Ben de tercihimi ikinci seçenekten yana kullandım.

  • Sıra geldi reçete oluşturmaya

Munich Helles

4.5% / 10.7 °P

Recipe by

Baltazar

All Grain

jet 30 (copy)

70% efficiency

Batch Volume: 22 L

Boil Time: 60 min

Mash Water: 19.9 L

Sparge Water: 12.42 L @ 75 °C

Total Water: 32.32 L

Boil Volume: 28 L

Pre-Boil Gravity: 1.038

Vitals

Original Gravity: 1.043

Final Gravity (Adv): 1.009

IBU (Tinseth): 18

BU/GU: 0.43

Color: 8.3 EBC

Mash

Temperature — 65 °C60 min

Mash out — 75 °C10 min

Malts (4.3 kg)

3.5 kg (76.1%) — Weyermann Pilsner — Grain — 4.5 EBC

350 g (7.6%) — Castle Malting Château Cara Clair Malt — Grain — 9 EBC

250 g (5.4%) — Weyermann Vienna Malt — Grain — 8 EBC

200 g (4.4%) — Castle Malting Château Munich Malt — Grain — 25 EBC

Other (300 g)

300 g (6.5%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC

Hops (45 g)

20 g (12 IBU) — Tettnang 4.5% — First Wort

25 g (7 IBU) — Tettnang 4.5% — Boil — 15 min

Hopstand at 80 °C

Miscs

4 ml — Lactic Acid 80% — Mash

1 items — Whirlfloc — Boil15 min

Yeast

1 pkg — Lallemand (LalBrew) Diamond Lager 73%

Fermentation

Primary — 20 °C10 Bar7 days

Cold Crash — 4 °C3 days

Kaynattıktan sonra 20derece sıcaklığına indirip corny fıçıya alıp mayayı ekledim. iyice sıkıca kapattım ve spunding valve’i taktım. 10psi’ya sabitledim.


burada iki farklı görüş var. bir görüşte iki gün hava kilidinde tutulması gerektiği ve oksijenli ortamda mayanın çoğalmasına izin verilmesi gerekliliği, ikinci görüş ise spunding valve’i takıp akışına bırakmak ve ben yine ikincisini seçtim.

yaklaşık 5. günde hava çıkışı durdu. aldığım piknik tipi musluk kullanarak örnek alıp tadına ve gravite’sine baktım.

daha fermentasyonun 5. gününde içilecek gazlılıkta olması güzeldi. akabinde kegeratöre koyup 3 gün cold crash yaptım. 8. günün sonunda jelatin eklediğim ikinci boş corny’e kapalı olarak transfer ettim.

Gaza bağlayıp kegeratore yerleştirdim. kegeratördeki 1. haftanın sonundaki yani kaynama sonrası 15. günde görüntüsü aşağıdaki gibidir. (bu arada bir karbondioksit regulatörü problemi yaşadığım için gazlanması biraz azalmıştı.)

Şimdi bu “underpressure fermentation - basınç altında fermentasyonun” bize vaadettikleri:

  • yüksek sıcaklıkta off flavour olmadan fermantasyon olayı.
  • hızlı fermantasyon
  • fermentorde daha az boşluk bırakarak daha fazla bira imkanı (bu corny için mumkun değil)
  • daha hızlı gazlanma
  • kapalı transfer yapıldığı için daha az aroma kaybı

ilk tadım yorumlarımda ise:

  • gerçekten off flavour yok denilecek kadar az (zamanla kaybolacağına inanıyorum.)
  • gazlanması yerinde
  • şerbetçiotu aromaları daha hissedilir.

Benim gibi evinde buzdolabı olmayıp lager yapanlara özenenler için büyük bir olay gerçekten. buzdolabım olsa sadece sadece daha hızlı olması açısından yapar mıydım zannetmiyorum. Ama özellikle IPA yaparken aroma kaybını engellemek amacıyla yararlı olabileceği kanaatindeyim. 2-3 ay beklemek yerine 15 günde içilebilir bir “lager” elde etmenin mümkün olması da aramızdaki hızlı tüketicileri heyecanlandıracağı görüşündeyim. Saygılarımla.

24 Beğeni

İki corny “T” bağlantı ile tek spunding valfe bağlayıp hacmi iki katına çıkartabiliyoruz bu arada :wink: . hacimden dolayı çekinceli ama iki adet hazırda corny’si olanlara, hem de aynı still bira olmasına da gerek yok.

7 Beğeni

Yavaş yavaş gelin :slight_smile:

1 Beğeni

Evet hocam bunu da düşündüm. Büyük ihtimalle bir dahaki partiyi 27 litre civarında tutup iki corny yaparım

3 Beğeni

Ben de daha önce farklı bir başlıkta konuyla ilgili paylaştığım deneyimimi buraya da aktarayım.

9 Beğeni


Bu da bir kaç gün daha gazlanıncaki hali

19 Beğeni

Yoldan çıkaracaksınız insanı…

2 Beğeni

şahane bir şey olmuş, ilk iş deneyeceğim. :beers:

2 Beğeni

Şu yandakiler şarapsa gazlanacak onlar…

Merhaba. Basınç altında Ale denemesi yaptın mı? İnternette google çeviri kullanarak okuduğumda daha az basınç altında yapılması söyleniyor ale biralar için. Maya büyüme sorunu olabiliyormuş ve ester oluşumu(istenen esterler) meydana gelmeyebiliyormuş.

Buzdolabım var. Hem sıcaklık faktörünü mayanın istediği ölçüde tutup hemde basınç altında fermente etmenin herhangi bir artısı olabilir mi? Böyle yapmak daha mı doğru olur? Yoksa oda sıcaklığında mı yapmalıyım sadece.

Ayrıca maya olarak çok seçeneğim yok. Biraburada mayaları var. Bu mayalar ile basınç altında lager ve ale olmaz mı?

Ale denemedim. Ipa deneyeceğim ilerde. Lager olarak da 34/70 var biraburadada

2 Beğeni

Lager mayası dediği 34/70 mi biraburada’ ki?

Bu arada ben de 34/70 ile bir basınçlı fermantasyon denemesi yaptım. Akşam eve gelene kadar ayarı iyi yapamadığım için basınç 20 psi’ a kadar çıkmış. Fermantasyon 4 günde durdu. 1.012 beklerken 1.016’ da kaldı ki mayayi çok iyi cogalttim aslında. Sanırım fazla basınca maruz kaldığı için bu şekilde oldu. Ficiya aktarip sonucu göreceğiz bakalım.

6 Beğeni

Sonucu bekliyorum. 20 karakter.

1 Beğeni

Basınç altında fermentasyona bende katıldım… Snub Nose ile ilk denemelerimi yapacağım… Tüm deneyimimi burada paylaşırım…

3 Beğeni

Ben de ilk denememi yaptım, bb’dan vienna lager ve kitle gelen lager mayayı kullanıp kapalı transfer yaptım. Daha önce bu birayı ne normal fermente ederek ne de ticari versiyon olarak tatmamıştım. Sonuçtan memnun kadım, maya kokusu yok tadı güzeldi. önümüzdeki haftalarda kk’ün german pills tam tahıl kitini deneyecğim. sonuçları paylaşırım. Bu arada maya konusunda kör dalış yaptım ama işe yaradı, basınç altında görevini yaptı. şerbeti fermentere alıp direk 10 psi basınç vererek başladım.5 günde olması gereken fg’ye ulaştı.

1 Beğeni

Hocam eline sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş. Ben yalnızca 2 kere kit üretimi yaptım. Sonra fıçı aldım şişeleme ve fermantasyon süresini azaltmak adına. Biraz zormuş :slight_smile: Ama hoşuma gitti. Açtığım konudan hocam sağolsun bu konuya yönlendirdi. Elimde valf yok ve floating kit yok. Bunların dışında elde etmem gereken malzeme var mıdır ? Önce öğren sonra basınç altında yap diyolar ama girişmişken direkt yapmak isterim zor mudur ? Nası olsa basınç vb. ayarlamak zorunda kalıcaz. Bir de hava çıkışının kitlenmemesi, hava sıkışmaması için dikkat etmem gereken noktalar nedir ? Bu konudan baka baka yapmaya çalışıcam.

İki kere kitten sonra basınç Altında fermantasyon biraz hızlı olabilir. Sindire sindire öğrene öğrene ilerlemekte fayda var

1 Beğeni

Malzemeleri aldık bile hocam kit işi çok basitti zaten. Tortusuz bira elde etme falan o raddedeyim biraz. Böyle böyle öğreniyorum. Yoğun-bilinçsiz basınç veya küçük hatalar ile (regülatörden basın-bar bakarak öğrenip ona göre basarım fakat bunun haricinde) patlama gibi bir risk yoksa denemek isterim.

Söylediklerinizi anlamakta zorluk çekiyorum korkarım. Diğer arkadaşların da birkaç kez ifade ettikleri üzere fazla acele ediyorsunuz sanki.

Basınçla uğraştığınız her durumda patlama riski var. Karar sizin…