Aynı anda kurulsa bile her fermenter’in mayalanma sırasında oluşturacağı gaz farklı olacak dolayısıyla valf’e farklı fıçılardan farklı gaz basınçları gidecek.Bu tek valfte ya da fıçıların içindeki co2 miktarlarında farklılıklar ya da tahmin edemediğim başka sorunlar yaratmayacak mı ?
Hocam bütün fıçılara aynı oranda gaz basıp istediğiniz oranda fıçıları basınç altına alırsanız ne gibi bir sorun olacak ben tam anlayamadım ??
Mesela bütün fıçılara 10psi basınç verdiniz ve valfi bağladınız hangi fıçı belirlediğiniz barı aşarsa çıkış ordan olacak. Ha siz ben hiç basınç vermeden kendi akışında ayarlama yapıcam derseniz o iş sizi zorlar. 2 fıçıda takip ederek ayarlarsınız ama 3 fıçı olursa iş daha da zorlayıcı olabilir.
Aynı partiyi bölerek iki ya da yeteri kadar Corny ile tek hat üzerinden basınç altında fermente edilmesinde bir sakınca olacağını düşünmüyorum. Ancak belki Hakan bey farklı tip biraları kastetmiş olabilir. Ale ile Lager aynı basınçta fermente olmayacaktır gibi belki.
Merhaba, ben de bugün ilk defa fıçılamaya başladım. Basınç altında fermantasyon yapmak istiyorum. 2 lager birayı aynı hatta fermente edebilir miyim. Şu şekilde bir bağlantı yaptım. Denemiş olanlar destek verebilirse sevinirim.
Sanmıyorum. Orjinali nasılsa öyle kullan derim.
Edebilirsiniz, fakat sanki o bağlantıda bi terslik var gibi
Riske atmayayım ilk denemem için riskli
İki fıçıyıda eşit basınç şeklinde ayarladıktan sonra olur ama fotoğraftaki bağlantı şekli yanlış.
Beyaz balllock’u hortuma direkt girin. Yanındaki manometreyi T ile siyah/sarı ballock ile kırmızı çıkış vanasının arasına takın. İki fıçıdan gelen ortak basıncı o manometre ile göreceksiniz, çıkışı ona göre ayarlayacaksınız.
Merhaba , yaptıgım vienna lager 34/70 maya ile 20 derecede spunding valf ile 10 psi da 3 tam gündür duruyor, fermantasyonu nasıl kontrol ediyoruz, hava cıkışına boru ile suya mı daldırıyoruz? Genelde kaç gün sürüyor?
Çıkışa hortum bağlayıp, bir kavanoz suya daldırdım, halen fokur fokur
Fokurtu bitene kadar beklemek belki sonuca ulaştıracaktır. Fokurtu bitmediyse 1 hafta sonunda ölçüm alır bakarım. Hidrometre her zaman kesin sonuç verir. Fakat ölçüm aldıktan sonra tekrar basıncı eşitlemeniz sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.
Benim naçizane bir yöntemim var. Ara ara valfden basıncı düşürüp hava tahliyesi yapıyorum göstergedeki basınç tekrar eski yüksekliğe geliyor ise hala içeride gaz çıkışı vardır gibi mantık kurdum
Gazlı birada gaz çıkışı olması normal değil mi?
Bende de gaz çıkışı çok az da olsa devam etti. Baltazarın dediği yöntemi uyguladım fakat bir yerden sonra 3. Hidrometre ölçümümde de değer değişmeyince ve brewfather ın verdiği değerler arasında olunca cold crush için dolaba alıp fermantasyonu bitirmiştim.
Kafam karıştı biraz. Ilk önce 15 psi co2 basıp sonra spunding valf den 10 psi e getiriyorum. Gaz baglantısı olmadığından gaz çıkışı sadece fernantasyondan dolayı olması gerekmiyor mu?
Merhabalar, basınç altında fermentasyon olayını 17 lt lik düdüklü tencere ile yapabilirmiyiz sizce ? Tencerede max basın 55 kpa yazıyor buda 8 psi ya denk geliyor. basınç daha düşük olsada hızlı fermentasyon ve diğer yararları sınırlı olsada sağlarmıyız ?
Oradan nasıl aktaracaksın? Açtığında flışkırmayacak mı