Arkadaşlar merhaba,
basınç altında fermantasyona geçmek istiyorum. Biraz araştırdım fermzilla gibi çözümler gördüm. Benim asıl sorunum şu fıçı için yeterli yerim ve soğutucum yok. Bu noktada bana önerileriniz ne olur? Fermzilla alternatifi nedir?
Fıçı için yer ve soğutucu yoksa şişeleyeceksiniz sanırım, out portuna bir hortum ayarlayıp hortum ucuna da şişeleme çubuğunu takarak şişeleyebilirsiniz.
Basınçlı fermente olmuş birayı şişeleme çubuğu ile şişelemek zor, imkansız değil, bira fermente olduktan sonra basıncı düşürür, biradaki gazlanmanın sona ermesini bekleyip 3-4 gün içinde olur tabiki ama böyle bir durumda basınç altında fermentasyonun pek bir avantajı kalmıyor. ben denemedim bile.
Bu iş için karşıt basınçlı şişeleme aparatı ve CO2 tüpü kullanmanız lazım, (al bir masraf daha )
Fermantasyon kısa sürede bittikten sonra gazı az kalacak şekilde tahliye edip çubukla şişelenebilir. Akış durunca biraya itiş yapacak kadar gaz yeniden basılabilir.
Altından mayayı çekip alabileceğiniz bir basınç fermenter edinerek, gazlandırma ve olgunlaştırma işlemlerini mayayı biradan ayırdıktan sonra fermenterde yapabilirsiniz. Sonrasında musluk şeklinde olan karşıt basınç doldurucuyla şişeleme işlemi yapabilirsiniz. Şu an ki koşullarda nereden baksanız max.15-20bin tl maliyet gerektiriyor…
Aktarma ve doldurma çubuğu bu düzende hiçbir işe yaramıyor. Gazlanmış ve basınçlı birayı aktarıp doldururken köpürdüğü için zaten aktarılamıyor, şişelenemiyor. CO2 desteği ve karşıt basınç doldurucu gerekli.
19lt lik ya da 9.5lt lik cornelius fıçılar olabilir. Alternatif olarak 10lt lik ve 5lt lik çelik fıçılar da düşünülebilir, tabi bu ya da benzeri bir başlık ile birlikte.