Arkadaşlar merhaba,
basınç altında fermantasyona geçmek istiyorum. Biraz araştırdım fermzilla gibi çözümler gördüm. Benim asıl sorunum şu fıçı için yeterli yerim ve soğutucum yok. Bu noktada bana önerileriniz ne olur? Fermzilla alternatifi nedir?
Fıçı için yer ve soğutucu yoksa şişeleyeceksiniz sanırım, out portuna bir hortum ayarlayıp hortum ucuna da şişeleme çubuğunu takarak şişeleyebilirsiniz.
Basınçlı fermente olmuş birayı şişeleme çubuğu ile şişelemek zor, imkansız değil, bira fermente olduktan sonra basıncı düşürür, biradaki gazlanmanın sona ermesini bekleyip 3-4 gün içinde olur tabiki ama böyle bir durumda basınç altında fermentasyonun pek bir avantajı kalmıyor. ben denemedim bile.
Bu iş için karşıt basınçlı şişeleme aparatı ve CO2 tüpü kullanmanız lazım, (al bir masraf daha )
Fermantasyon kısa sürede bittikten sonra gazı az kalacak şekilde tahliye edip çubukla şişelenebilir. Akış durunca biraya itiş yapacak kadar gaz yeniden basılabilir.
Altından mayayı çekip alabileceğiniz bir basınç fermenter edinerek, gazlandırma ve olgunlaştırma işlemlerini mayayı biradan ayırdıktan sonra fermenterde yapabilirsiniz. Sonrasında musluk şeklinde olan karşıt basınç doldurucuyla şişeleme işlemi yapabilirsiniz. Şu an ki koşullarda nereden baksanız max.15-20bin tl maliyet gerektiriyor…
Aktarma ve doldurma çubuğu bu düzende hiçbir işe yaramıyor. Gazlanmış ve basınçlı birayı aktarıp doldururken köpürdüğü için zaten aktarılamıyor, şişelenemiyor. CO2 desteği ve karşıt basınç doldurucu gerekli.
19lt lik ya da 9.5lt lik cornelius fıçılar olabilir. Alternatif olarak 10lt lik ve 5lt lik çelik fıçılar da düşünülebilir, tabi bu ya da benzeri bir başlık ile birlikte.
Aliexpress keglanddan Spunding Valve Kit ve Float Kit aldım sanırım bayram sonrası elime geçer. Hemen bir basınç altında lager yapmak isterim ancak sıcaklık konusunda endişem var. İzmirdeyim. Sitenin kapalı otoparkı temmuz ayında 25~26 derece gibi olacaktır tahminimce. Bu sıcaklık basınç altında lager fermentasyonu için uygun mudur? yoksa 19~20 derece gibi dolapta mı kursam?
Lager maya için max. 12-14 derecede tutmak gerekli aktif fermantasyonda. Mayalamanın ilk günü dahil ilk 10 gün 12-14 derece, sonraki 3-4 gün ise ortam sıcaklığında diasetil rest yapılır. Yani mayalamanın ilk 10 günü kesinlikle 12-14 derecede sabit tutmanız lazım sıcaklığı. Mesela Ben ilk 10 gün 10 derecede mayalıyorum (w34/70). Mayalama öncesi şıranın, suyun (şıraya su eklemesi yapacaksanız) ve mayanın komple 12-14 derecelerde olması lazım birleştirme öncesi (özellikle sıvı maya ya da yıkanmış maya kullanıyorsanız).
Ortam sıcaklığı 25-26 derece olursa fermentasyonun pik zamanı sıcaklık 27-28 derece olur veya daha kötüsü bu derecelerde lager maya bu sıcaklık ve basınçta strese girebilir. @Baltazar 'ın deneyimlediği gibi 24 derece civarınnı pek aşmamak gerekir diye düşünüyorum. Ben w34/70 ile 22 derece denedim problem yok. Ama 25-26 derece ortam sıcaklığı biraz limitlerde gibi. Eğer sıcaklığı kontrol etme seçeneğim yok diyorsanız us-05 kullanın derim.
Bu furyaya ben de katildim fermzilla allrounder ile. Yaptigim tam tahildan aldigim 22 litrenin OG degeri 1048 cikti. Kendimce helles yapmak istedim. %5 alkol hedefledim. 10gr novalager kullandim. Ilk 24 saat hava kilidi ile, sonrasinda 13psi sabit basincla 19 derecede kaldim. 7.gun daha dolmadan FG 1010’a dusmus. 2-3 gun daha bekleyecegim mayalar yan urunleri temizlesin diye. Sonra da 2 gun sogutur ficiya kapali transfer ederim.
Novalager’i daha once de pek cok sefer kullandim. Biraburada newlager olarak satiyor. 10-12 derece sabit sicaklikta 10-14 gun arasi bitiyordu fermentasyonu. 19 derece, 13 psi basincta 5-6 gunde isi bitirmisler. Biranin fermentasyon sonrasi hazir gazli olmasi, surenin cok kisaliyor olusu falan gayet ideal.
Bir sonraki denememi de smash ipa tercihen sabro yaparim. magnet ile serbetciotunu aticam icine hic kapagi acmadan. onunla ilgili de yazarim birseyler. bu yontemi merak edenler olabilir.
Aynen. Sok tak yapmaktansa daha kolayima geliyor bu yontem.Kapali transfer oncesi gaz tarafi icin de ayni seyi yapiyorum. Sogutulmus ve iyice tortunun dibe coktugu fermenteri hic hareket ettirmiyorum boylelikle…
Fotografta solda spunding valf olan kismi karbondioksit tupune bagliyorum. Corny ficiyi da temizledikten sonra basincla dolduruyorum. Burda fermenterden corny ficiya dogru bir aktarim olacagi icin, fermenterdeki basincin daha yuksek olmasi gerek. Bu bira gazlanmis bira. 10-12 gun yaklasik 1 bar basincta kalmis bir bira. Yani corny’ye dolarken kopurebilir ve bunu istemeyiz. Bunu onlemek icin mesela;
Fermenter - 15psi
Corny fici - 10psi
Yukaridaki sekilde sabitlenirse hem sivi aktarimi olur hem de ficiya giren bira ordaki basinctan oturu kopuremez. Kisaca bu tur gazlanmis bira aktarimlarinda kullanilacak yontem budur. Eger fermenteri 10psi, ficiyi 0 psi’da tutarsaniz fici icinde kopurecek ve tum parti rezil olacaktir.
Daha yavaş bir aktarım ile daha iyi sonuç alınabilir, ben 5 psi ile fıçıya soğuttuğum biramı transfer ediyorum, spunding vale i fıçıya takıp basıncı 2.5-3 psi a ayarlıyorum. bira soğuk olduğu için fıçının dışından terleyen bölge ne kadar doldurduğumu anlamamı sağlıyor. ben de çok memnunun basınç altında fermantasyon yönteminden. sonraki denememde filtre de kullanacağım, sonuçları paylaşırım.