Basınç Altında Fermantasyon

Arkadaşlar merhaba,
basınç altında fermantasyona geçmek istiyorum. Biraz araştırdım fermzilla gibi çözümler gördüm. Benim asıl sorunum şu fıçı için yeterli yerim ve soğutucum yok. Bu noktada bana önerileriniz ne olur? Fermzilla alternatifi nedir?

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

Paslanmaz süt güğümü ama modifiye etmen lazım. Ucuzda değiller 12üü tl falan 20-25 litreleri.

1 Beğeni

Olaya en hızlı giriş çözümü; FermZilla Allrounder | Fermantasyon Kovası » FIÇILA

Fıçı için yer ve soğutucu yoksa şişeleyeceksiniz sanırım, out portuna bir hortum ayarlayıp hortum ucuna da şişeleme çubuğunu takarak şişeleyebilirsiniz.

1 Beğeni

Şişeleme çubuğu basınca dayanabilir mi ?

Basınçlı fermente olmuş birayı şişeleme çubuğu ile şişelemek zor, imkansız değil, bira fermente olduktan sonra basıncı düşürür, biradaki gazlanmanın sona ermesini bekleyip 3-4 gün içinde olur tabiki ama böyle bir durumda basınç altında fermentasyonun pek bir avantajı kalmıyor. ben denemedim bile.

Bu iş için karşıt basınçlı şişeleme aparatı ve CO2 tüpü kullanmanız lazım, (al bir masraf daha :face_with_raised_eyebrow:)

1 Beğeni

Fermantasyon kısa sürede bittikten sonra gazı az kalacak şekilde tahliye edip çubukla şişelenebilir. Akış durunca biraya itiş yapacak kadar gaz yeniden basılabilir.

Bitmiyor :slight_smile: Kur yüksek yoksa aslında anormal pahalı şeyler değil. Hobi sonuçta.

Altından mayayı çekip alabileceğiniz bir basınç fermenter edinerek, gazlandırma ve olgunlaştırma işlemlerini mayayı biradan ayırdıktan sonra fermenterde yapabilirsiniz. Sonrasında musluk şeklinde olan karşıt basınç doldurucuyla şişeleme işlemi yapabilirsiniz. Şu an ki koşullarda nereden baksanız max.15-20bin tl maliyet gerektiriyor…

:bangbang:
Aktarma ve doldurma çubuğu bu düzende hiçbir işe yaramıyor. Gazlanmış ve basınçlı birayı aktarıp doldururken köpürdüğü için zaten aktarılamıyor, şişelenemiyor. CO2 desteği ve karşıt basınç doldurucu gerekli.

1 Beğeni

19lt lik ya da 9.5lt lik cornelius fıçılar olabilir. Alternatif olarak 10lt lik ve 5lt lik çelik fıçılar da düşünülebilir, tabi bu ya da benzeri bir başlık ile birlikte.

1 Beğeni

Aliexpress keglanddan Spunding Valve Kit ve Float Kit aldım sanırım bayram sonrası elime geçer. Hemen bir basınç altında lager yapmak isterim ancak sıcaklık konusunda endişem var. İzmirdeyim. Sitenin kapalı otoparkı temmuz ayında 25~26 derece gibi olacaktır tahminimce. Bu sıcaklık basınç altında lager fermentasyonu için uygun mudur? yoksa 19~20 derece gibi dolapta mı kursam?

Lager maya için max. 12-14 derecede tutmak gerekli aktif fermantasyonda. Mayalamanın ilk günü dahil ilk 10 gün 12-14 derece, sonraki 3-4 gün ise ortam sıcaklığında diasetil rest yapılır. Yani mayalamanın ilk 10 günü kesinlikle 12-14 derecede sabit tutmanız lazım sıcaklığı. Mesela Ben ilk 10 gün 10 derecede mayalıyorum (w34/70). Mayalama öncesi şıranın, suyun (şıraya su eklemesi yapacaksanız) ve mayanın komple 12-14 derecelerde olması lazım birleştirme öncesi (özellikle sıvı maya ya da yıkanmış maya kullanıyorsanız).

Basınç altında fermentasyonda 18-20 dereceler önerilse de benim yaptığım 24 derecelerde aşırı bir tat farkı olmamıştı

3 Beğeni

Ortam sıcaklığı 25-26 derece olursa fermentasyonun pik zamanı sıcaklık 27-28 derece olur veya daha kötüsü bu derecelerde lager maya bu sıcaklık ve basınçta strese girebilir. @Baltazar 'ın deneyimlediği gibi 24 derece civarınnı pek aşmamak gerekir diye düşünüyorum. Ben w34/70 ile 22 derece denedim problem yok. Ama 25-26 derece ortam sıcaklığı biraz limitlerde gibi. Eğer sıcaklığı kontrol etme seçeneğim yok diyorsanız us-05 kullanın derim.

1 Beğeni