Belgian Blonde Kit Kurulumu Hakkında

Selamlar, 3kafadarın belgian blonde’unu candy syrup ile kurmak istiyorum. Candy syrup’u kendim yapacağım. Fermantasyondan sonra şişeleme şekerini olarak sofra şekeri mi kullanmalıyım?
Önerebileceğiniz bir modifikasyon veya püf nokta var mıdır?

1 Beğeni

Merhaba 3 kafadarın kitini 2.2 kg dekstroz ile kurdugumuzda %8.54, 1.25 kg dekstrozla kurunca %6.12 elde ettik. Sorduğunuz soruyla alakası yok ancak kurulumda çok fazla şeker kullanmamanızı tavsiye ederim. Tabi biz 23 litre kurmuştuk gene az cok farklılık gösterebilir. Bahsettiğiniz işlemi yaptıysanız bilgilendirirseniz sevinirim çok merak ettim.

3 Beğeni

Şişeleme esnasında sofra şekeri kullanın hocam, fermantasyon esnasında Candy kullanabilirsiniz.

5 Beğeni

Merhaba aşağıdaki üründen bahsediyorsunuz degilmi ?

Stile göre açık, koyu hangisini kullanırsa artık. Ayrıca bu Candy şekeri evde yapmak da oldukça kolay.

1 kg dekstroz ne kadar candy şekere denk gelmektedir ?

1 kg dekstroz (mısır şekeri) aşağı yukarı 910 gr sofra şekeri, 1445 gr candy syrup, 1215 gr candy’ye denk gelir.
Bu tür hesaplamalarınız için:
https://www.brewersfriend.com/stats/
Sağdaki menüden yapmak istediğiniz işleme ait hesaplayıcıyı seçebilirsiniz.

10 Beğeni

Söz konusu olan şey bir Belçika birası ise en önemli iki şey maya ve süreç yönetimidir. Kitle gelen maya nedir bilmiyorum ama Belgian Blond istiyorsanız, buna uygun bir maya kullanmalısınız. Genelde şekerin ABV arttırmak için eklendiği düşünülür ve bu diğer biralar için bir ölçüde doğrudur da ama Belçika biralarında şeker, tad profilini etkileyen unsurlardan biri. Belgian Candy konusunda hala kesin bir sonuca varamamış olmakla birlikte, en azından bu uygulamadaki şeffaf candy yerine düz şeker kullanmanın herhangi bir olumsuz fark yaratacağı; ya da şeffaf candy’nin tada olumlu katkısı olacağı görüşünde değilim. Dubbel ya da quadrupel için gereken D90 ya da D180 seviyelerinde etkili olabilir ama Blond’da değil. Yine de bunun kişisel deneyimimden çıkardığım öznel bir sonuç olduğunu, farklı düşünenler de olabileceğini aklınızda bulundurun.
https://craftbeertr.com/t/belgian-candy-yapimi/423

17 Beğeni

teşekkür ederim herkese, yaptıktan sonra yorumlarımı paylaşacağım.

4 Beğeni

Bu başlık altında mayanın sözü edildi, ben de yeni bir başlık açmak yerine burada sorayım.

Yakın zamanda bir Belgian Dubbel yaptım. Maya olarak da Kediköy’ün Abbaye Mayası 256 adı altında sattığını kullandım. Büyük paketten bölünmüş BE-256 olduğunu düşünüyorum. Mayalanma tavsiye edilenden daha soğuk bir ortamda gerçekleşti. Köpük levhalardan çattığım kabın içinde dondurulmuş su şişeleriyle ortam sıcaklığı sanırım sürekli olarak 20°C’nin altında kaldı. Hatta şişeleme sırasında hidrometre kabının içine sallandırdığım termometre 17.2°C gösteriyordu.

Sonuç, umduğum kadar esteri bol birşey olmadı. Biraz biber aroması, o kadar. Onu da fenol sınıfından saymak gerekir herhalde.

Daha bol esterli, meyvemsi, çiçeğimsi aromaların bol olduğu bir sonuç için BE-256 yerine başka bir maya öneren olur mu? Yoksa suç düşük mayalanma sıcaklığında mıdır?

Alternatif olarak sonraki partilerde MJ M31 ve M47’yi de düşünüyorum. Bunlar hakkında tecrübesi ve görüşü olanlardan da tavsiye beklerim.

1 Beğeni

BE 256 aslinda hiç fena sonuclar veren maya değil. Tabii ki diğer mayalari da deneyebilirsiniz. Sizin de söylediğiniz üzere sorun ısı kontrolunde. Belcika biralarinin fermentasyon süreci cook önemli. Kontrollü bir şekilde sıcaklığın yükselmesine izin vermeliydiniz. Uç bir örnek olsa da ünlü bir çeşit dark strong ale’in fermentasyonunda sıcaklığı 29C ye kadar serbest bıraktıklarını okumuştum.

5 Beğeni

Ne yazık ki içinde bulunduğum şartlar altında hassas sıcaklık kontrolü sağlayabilen bir düzenek kurma imkanım yok. Ama bir dahaki sefere hiç değilse cam damacanın yüzeyinden sıcaklık ölçümü yapıp ±2°C aralığında bir kontrolü elle sağlamaya çalışacağım.

BE-256’nın ikinci jenerasyonu ile iki mayalama daha yapabilirim. Yine de beklediğim sonuçları elde edemezsem sanırım sonraki alternatif M47 olur.

Cevabınız için teşekkürler.

5 Beğeni

BE-256’yı iki defa kullandım. Rochefort’un mayasıydı sanırım. Gayet memnun kalmıştım. @Gulendam’ın dediği gibi belçika biralarında ısı kontrolü çok önemli. Sıcaklığın 16-18 derecelerden başlayarak 1 haftada yavaş yavaş 23 24 hatta 29 derecelere çıkarılması öneriliyor.

5 Beğeni

Daha önce birkaç kez kullanmış biri olarak şunu eklemek isterim ki bence daha kontrollü bir sıcaklık tutturabilirseniz (ve tabii ki elinizdeki gerçekten de tahmin ettiğiniz maya ise) BE-256’dan çok daha memnun kalacaksınız.

3 Beğeni