Belgian candy yapımı her zaman herkese gerekebilecek bir konu. Ben de şutlandığımız ilk forumdan kopyalayıp yapıştırayım dedim. Şaka maka, amma forum eskittik arkadaş! Ne geçimsiz insanlarmışız böyle
merhaba,
Yapmaya hazırlandığım tripel için belgian candy sugar’a ihtiyacım vardı. Aslında Viki bölümünde böyle bir başlık var, ancak orada da belirtildiği gibi yapılan şey karamelize şeker. Belgian candy için gereken şey ise maillard reaksiyonu. Yine viki’deki başlıkta referans gösterilen yazıda bu da belirtiliyor. Aynı yazıda, bu şekeri yapmayı deneyenlerin DAP, sitrik asit şeker su karışımı kullandıkları, oysa asitin şekeri dehidre ederek yanmasına neden olduğu, Maillard reaksiyonunun ise asidik değil, alkali ortam gerektirdiği, şekerin yanmasının önüne asla geçilemeyeceği ve elde edilen rengin yanma sonucu oluşacağı bilgisi verilerek, alkali ortam için pickling lime kullanılması öneriliyor. Pickling lime bizde dışarıda olduğu gibi markete gidilip alınabilecek bir şey değil ama sonuçta kalsiyum hidroksit. Bunun gıda tipini bulmak da bir ton iş. Ben de nalbura gidip sönmemiş kireç aldım. Yani kalsiyum oksit. Bunu suyla karıştırınca, yani söndürünce doğal olarak kalsiyum hidroksite dönüştü. Maya besini zaten evde var, e bugün de pazar, hemen denedim. Önce yapacağım bira için bir blonde-amber hazırladım ve sonra bu şekerlerin her türünü yapabileceğimden emin olmak için D 180 gibi iddialı bir hedefe yöneldim.
İşlem hep aynı. Rengi koyultan sadece süre. Isıyı da artı eksi beş çerçevesinde 135 derecede tutmak gerekiyor. Orta boy ocağın orta alevinde bir kilo şekerle ısıyı sabit tutmanın daha kolay olacağını düşünerek - Blonde’u yarım kilo şeker ile hazırladım ve o iyi bir fikir verdi. Yarım kilo kullanıldığında ara sıra bir iki tatlı kaşığı suyla ısıyı düşürmek gerekiyor.
Dört fincan şekere iki tatlı kaşığı DAP ve iki buçuk tatlı kaşığı kalsiyum hidroksit “ayranı” katıp bir fincan su ekledim. Şeker termometremi alıp altını orta açarak hiç karıştırmadan kaynamaya başlamasını bekledim. Kaynamaya başladı gerçi ama orta alevin ısıyı 135’e getirmekte zorlandığını görünce altını açtım. Sonuç, kaynamaya başladıktan 10 dk sonrasından başlayarak beşer dakikalık aralıklarla aşağıda:
_
son resim 40 dk kaynama sonunda çekildi. Blonde’u şurup olarak tuttum, ama o sıcaklıkta şurubu şişeye aktarmak son derece zor ve şekeri çok az suyla kaynatarak şurup haline getirmek her zaman mümkün. o nedenle altını iyice açıp ısıyı 175’e, hard ball düzeyine çıkardım ve hemen bir kaba döktüm. Sonuç aşağıda. Evde koku inanılmaz. Kahve, çikolata, vanilya, dipten karamel. Henüz çok sıcak. tadım için bir kaşık alıp suya batırarak soğuttum. Arkadaşlar, inanılmaz. Yanık kokusu var desm değil, yok desem, o da değil, ama o geniz yakan şeker yanığı ile alakası yok. aroma yoğunluğundan öyle algılanıyor sanırım. Tad müthiş. Eşim yemesi için tekrar yapmamı istiyor. Bu aroma ve kokuların birazı bile biraya geçerse olağanüstü olur. Bitmiş ürün ve malzemeler aşağıda: