Arkadaşlar bu berraklaştırıcılarda sığır jelatini konusunda bir kafa karışıklığı var. Bir tür bilgi bulamadığım için bilgisi olan arkaşların bizi aydınlatmasını rica ediyorum. Bazı yerde sığır jelatini değil çökeltme jelatini deniyor, bazı yerde ise berraklaştırıcı jelatin (sığır jelatini) deniyor. Araştırdığımda ise aktardan vb. yerlerden alınan sığır jelatini olmaz deniyor lakin çökeltme için satılan jelatinin sığır jelatini olduğu açıklamasında yazıyor. Bu konuya bilgisi olan birinin ışık tutması gerek. Teşekkürler.
Hepsi sığır jelatini. Kullanımı kısmını sormamışsınız ama farklı şekilde yapanlar var ve sanırım forumda da bilgi vardı.
Anladım, o zaman standart bir sığır jelatini berraklaştırıcı olarak kullanılabiliyor. Kullanılamaz, olmaz diye yazılar okudum ve hatta bir videoda izledim. Sonra kafam karıştı, yani sığır jelatini sığır jelatinidir. 2+2=4.
Yani sadece sığır değil, domuz veya balıktan da yapılıyor ama çoğunlukla sığır. Birada kullanılan sığır jelatini ya da ben öyle biliyorum. Kim olmaz diyor bilmiyorum benim içmişliğim var
Cold crashi 2 gün yapıyorum 0 derecede , jelatini ikinci gün koyuyorum sıcak suda eritip
Aslında benim merak ettiğim şey çökeltme jelatininin, sığır jeletini ile aynı olup olmadığını sormaktı ve bu soruyu arıyan yeni hobicilere doğru bilgiyi buraya kazımaktı. Şu ana kadar yazılan bilgilere istinaden bir aktardan da alınan sığır jelatini çökeltme ile aynı işi görecektir.
Ekleme:
Aktardan aldığım %100 saf sığır jelatini ile deneme yapıyorum arkadaşlar. Bugün ilk gün ve iki gün çökeltme sonrasında ne gibi bir sonuç çıkacak burada paylaşacağım.
Sığır jelatini 25 liraya aldım ve 19 litre için toplamda 7 gr kadar kullandım. 4 derece buzdolabında sonuç ne olacak göreceğiz.
24 saat sonra:
Arkadaşlar aktardan aldığım %100 sığır jelatini çok güçlü bir çökeltme gösterdi. 2 gün yapmayacağım çünkü mayanın çok azalmasını istemiyorum. Doğal gazlanma yapacağım için deneyi burada sonlandırıyorum ama 48/72 saat kadar işlem yapılsa berrak bir bira elde etmenizi sağlayacaktır. Yani yerel bir aktardan alınan saflık kalitesi iyi olan bir sığır jelatini işinizi yapacaktır.
İşlemler için önerim ise fermenterden 2.bir fermentere almanız, hava boşluğunu az bırakmanız çünkü çalkalayacaksınız ve sonra 200ml su kaynatıp 70° olana kadar soğutup veya 250ml 7 gr kadar 25 litre için 200ml suda eritmeniz olacaktır. Hazırladığımız bu karışımda jelatinin iyice karıştırılıp erimesinin sağlanması gerek ve en önemli noktası erittiğimiz jelatini biraya eklediğimizde birayı çalkalamamız veya güzelce karıştırmanız olacaktır. Eğer çalkalayacaksanız hava boşluğu az olmalıdır ve bilinmelidir ki oksijen birayı oksitlendirir ve tadında olumsuz etki yapar.
Son olarak fazla çökeltme yapmak doğal gazlandırmada sorun olarak dönecektir: “gazlanma süresini yavaşlatacaktır”. Başka bilgilere sahip arkadaşların ekleme yapmasını rica ederiz.
Ben bu işlemi mayamın çökelme derecesinin az olmasından ötürü yaptım. Sizin kullandığınız mayanın çökelme derecesinin yüksek olduğunu satıcınız söylüyorsa jelatin kullanmanızın gereği olduğunu düşünmüyorum. Onun yerine 2-3 gün 0 derecede dinlendirmenizde iyi sonuç verecektir. Ancak çökelme oranı düşük maya kullandıysanız bu yöntem mayanın çökelme hızını, oranını arttıracaktır.
Sürecinize saygı duyarak bir öneride bulunacağım. Hiç jelatin vs kullanmadan 3-4 gün fermentasyon sonrası cold crash yaparak bence yeteri kadar berraklık sağladım. Bardağın arkasındaki desenleri görecek kadar. Hem daha kolay hem jelatin almaya gerek yok.
Ben zaten çökelme kabiliyeti az olan mayalar için yaptım bunu. Dediğiniz gibi çökelme özelliği iyi olan mayalarda kullanmaya hiç gerek yok. Zaten ucuz bir malzeme olduğu için ne gibi bir etkisi olacak görmek amaçlı test yapıp burada da paylaştım. Dediğiniz gibi kullanmadan da süreci biraz daha yavaş atlatarakta yapılabilir.
Birayı çalkalamak asla yapılmaması gereken bir işlem, bunun yerine 2 gün cold crash yapıp 2.kovaya aktarırken aktarım sırasında jjelatini ekleyin, hem homojen olarak karışır hem de çalkalamamış olursun, bira çalkalanmaz, asla….
Bence en iyisi mayadan hoşlanmıyorsak yüksek çökelme kabiliyeti olan mayadan şaşmamak. İş uğraşmaya gelince ondan ona aktar kısmında bile bira oksijen alıyor. Mekanikte bir kural vardır, ne kadar az parça ile bir iş yapılıyorsa o kadar güvenilir çalışacaktır. Fermentere ne kadar az müdahale o kadar iyi. Yada en azından bira için çökeltme işlemleri gereksiz.
Mayanın çökelmesi ne kadar yüksek olursa olsun cold crash ve/veya jelatin vb yapılmadığı taktirde berraklık olmaz, aktarım konusuna gelirsek ; ipa vb gibi biralar haricinde genellikle yapılır, hele hele büyük biralarda 2. Hafta civarında “ şart” gibi bir şey.
Mayayı sadece çökelme oranının yüksekliği ile değerlendirmek doğru sonuç vermeyebilir. Yapılacak stile göre mayanın fermentasyon sırasında üretebileceği esterler çökelmeden çok daha önemli olabilir. Yani demek istediğim sadece biram berrak olsun diye yüksek çökelme kabiliyeti olan bir mayayı seçmek son üründe istenilen tadı yakalamamıza engel olabilir.
Durul abi fermzilla gibi bir kaptada mı çalkalanmaz basınç altında fermantasyon yaparken?
Geçen gün https://brulosophy.com da gezerken bi linke tıkladım ve önüme çıkan görselde ballock konnektöre silikon hortum ile bağlı bağlanmış bir şırıngadan fermzillaya bir sıvı enjekte edildiğini gördüm. Jelatini bu şekilde enjekte edeceğim. Eğer fermzilla gibi basınç altında tamamen karbondioksit ile dolu bir kapta çalkalama yapmak sakınca olmayacaksa çalkalayacağım. Çalkalama yapılmayacaksa her türlü nasıl bir şekilde jelatini bira içimde dağıtacağız?
Adı üstünde, brulosphy
Ben çalkalamayı denedim ve sonuç olarak biram okside oldu. Tabii çalkalamak ne denli buna sebep oldu bilmiyorum ama okside olduğu barizdi. Ancak karbondiyoksit mantığı bu sorundan sizi uzak tutacaktır. Yaptığınız saf olarak çok mantıklı.
Co2 basınç altında çalkalanabilir hatta force carbonation denen hızlı gazlandırmada fıçıyı yarınlar yokmuş gibi sallayan arkadaşlarımız var buralarda, işin içinde o2 olmadığı sürece sorun yok, jelatin için ise artı eksi kutuplar birbirini çekiyor birleşip büyük parçalar halinde çökeliyor soğukta ve çok isteniyorsa iki gün üstüste de yapılabilir bunun için çallalamaya gerek yok bence
Bahsettiği arkadaşlardan biri benim
14 Aralık günü linkteki birayı fıçılayıp hunharca salllayarak gazlandırdım. sonrasında bu sefer 16 Aralık günü bu linkteki birayı aynı şekilde hunharca sallayarak (sağolsun @iozuslu da çok katkıda bulundu) gazlandırıp 17 Aralık günü kargoya verdim. 19 Aralık’ta İzmir’deydi, 21 Aralık’ta da juri yorumladı
witbier için jüri yorumları;
Lichtenhainer için jüri yorumları;
Ortak düşünce gazlılık artabilir yönünde zaten ama oksidasyon gibi bir durum söz konusu değil. @Msk witbier i içti, o da acımasızca yorumlayabilir. Yalnız bu jelatin işine fazla takılmanın anlamı yok. Karagenan, veya benzer içerikli tabletler gayet iyi çökelme sağlıyor. Ayrıca ben jelatin kullanımında da çalkalamadan ziyade basit karıştırma yapılıyor diye biliyorum.