Kaynatmada whirlfloc kullandım. Acaba fermantasyon sonrası çökelmeye bir faydası var mı?
Ben jelatini kullanmadığım zaman ile kullandığım arasında çok fark görüyorum. Lageringe alacaksam soğuk çöktürmeden sonra ikinci fermantasyona alırken de eklediğim oluyor. Almayacaksam doğrudan çöktürme aşamasında kullanıyorum. İkinci kovaya alınca zaten karışıyor diğerinde de kovanın dibini hareketlendirmeyecek şekilde karıştırınca da iş görüyor bir fark olmuyor.
Karregenan konusunda da hızla soğutmayla iş görüyor fakat her koşulda şıranın hareketlendirilmemesi gerekiyor.
Kaynatma sonu whirlfloc, doldurma öncesi coldcrash, yeterli.
Şıranın hareketlendirilmemesi demeyelim Önünde sonunda yerçekimine karşı koyması durumu yok, hazy olması gereken biralarda bile çökelticiler kullanılmalı. Soğutmada belli bir derecenin altına düşmediyseniz zaten berraklaşmıyor. Ayrıca soğuk bulanıklığı her şekilde oluşuyor.
Yok (yirmi dört karakter)
Bunlara ilave jelatin bence eğer gerçekten berrak bira isteniyorsa tabiki faydazı oluyor, yeterli kısmı göreceli bir durum .
Kazanın dibine hızla çöken kısmı hareketlendirmeden fermantasyon kovasına alınca sonraki aşamalarda daha verimli ilerliyor berraklaştırma açısından. Zaten dipteki tortulaşmış kısmı almıyorum kovaya. Bahsettiğim buydu. Ayrıca bir süredir bu aşamalara dikkat edersem soğuk bulanıklığı ile de karşılaşmadım. En azından şişede uzun süreli soğutma denemedim ama içeceğim kadarını dolaba alıp soğuduktan sonra içmek istediğimde.