Şarapta fermentasyon bitmek üzereyken bir şekilde vakit bulup cibreyi kullanmak için aşağıdaki reçeteyi kaynatmaya niyetim var.
Asıl reçete elbette kaynadığında güncellenecek…
Şarapta fermentasyon bitmek üzereyken bir şekilde vakit bulup cibreyi kullanmak için aşağıdaki reçeteyi kaynatmaya niyetim var.
Hep bir kelime oyunu
İşine gelirse, beğenmiyorsan içme
Bu tehtid siyaseti ile bir yere varamayız
D ile T nin yer değiştirmesi lazım, hep harf oyunu.
Çok takılıyorsunuz bu minik detaylara.
Okuyunca tam şarap zamanı yapılacak bira dedim, cibreyi değerlendirmek için harika fikir aklıma hiç gelmezdi Güzel fikir görünce araştırmayı severim, cibreyi bir kaç yerde ben kaynatma aşamasında değil de ikinci fermantasyonda kullananları gördüm bu şekilde daha az şarabımsı tat alırken daha çok meyvemsi tat ile topraksı bir karakter biraya geçtiğini yorumlamışlar. Bir de uygulamada cibrenin yarısı kadar da patlatılmış üzüm konmuştu. Sizin bira hedefiniz üzümden gelen meyvemsi aromalar ile çavdar’dan gelen baharatlı tatların güzel bir karışımı olacak sanırım, güzel sıradışı bir bira olacağı kesin, şimdiden elinize sağlık
sabah sabah çavdar maltı aratıyorsunuz insana. ayıptır.
Dur ya, yine mi aynı biraları yapacağız
Bu sefer ben de yapmayı planlıyorum ama saison türü daha ilginç olabilirmiş gibi geliyor. Bakalım, kısmet.
çavdar maltı bulmak biraz sıkıntılıymış. benim gazım söndü, şimdilik aklıma yazdım bu işi
Ham çavdar ve çavdar ezmesi gayet iyi iş görüyor. Hatta link atayım, çavdarı oldukça temizdi.
Aslında ben tam olarak sıkmayıp hem daha kaliteli şarap elde etmeyi düşünüyorum, hemde şaraptan gelecek tatların biraya daha fazla geçmesini istiyorum. Cibreyi zaten sirkede kullanıyorum
bu süper oldu işte. büyük marketlerde çavdar ezmesi gördüğümü hatırlıyorum.
Bir kaç değişiklikle bugün kaynadı.
Çöp olmuş bu. Hatay’daki çöplere dökebilirsin:)
İzmir Hatay demek istedin sanırım😇
Sıcak sudaki cibre pekmez tadı yaratır mı diye benimde aklıma geldi. Acaba bira fermente olduktan sonra pms lenmiş cibrede bekletsek nasıl olur. Gazlandırmak icin taze maya yada fıçı şart olur galiba.
Bu arada bence akla en yatkını da cibreleri bu aşamalarda kullanmak yoksa 20 litrelik biraya konulacak 2 3 litre şarap veya turevinin amaca hizmet edebileceğini düşünmüyorum.
Bir reçete tarifinde aşağıdaki cümleleri görmüştüm, bu tarifte hem cibre hem de bir miktar üzüm birlikte kullanılmıştı, belki fikir verir (başka bir iki tarifte de kaynatmanın sonuna gelindiğinde atıldığını okudum ama bul desen bulamam şimdi , ben cibreden kendim yapacak olsam aşağıdaki gibi fermanterin içine direkt koyardım herhalde, bu hafta bizim de üzüm sıkımımız olacak ama artık yeter diyerek hiç bulaşmayacağım).
“Add grape pomace (grape solids left after pressing) and grape must (crushed grapes) to fermenter before transferring wort. Add the last hop addition at the end of the boil and whirlpool for 15 minutes prior to cooling to fermentation temperature. Chill wort then transfer wort onto the grape must and pomace. Pitch yeast and aerate well. Ferment at 74–78 °F (23–26 °C) until gravity is stable. Upon hitting terminal gravity, age for an additional two weeks before packaging. Due to the large amount of particulate found in pomace and must, transferring to a secondary vessel for the final two weeks of aging may be helpful for achieving clarity”
Sana bira getiriyorum. Muhtemelen Özer’e bırakırım. Brewstival e gelebilirsem orada görüşürüz