Bir Red IPA Denemesi

Bir Red IPA deneyesim var.

BCJP tanımı şöyle.

Şöyle bir reçete için ne düşünürsünüz?

image

8 Beğeni

Ben bilmem büyüklerim bilir, her şekilde nefis olacağı kesin. Sanırım bu tarihlerde IPA yapmak gerekiyor, herkezler bir IPA yapıyor, canım çekti bende bir white IPA yapayım bari :slight_smile:

1 Beğeni

BJCP tanımına bakılırsa her şey uygun gözüküyor.

1 Beğeni

Güzel yorumlarınız için teşekkürler.
Hayırlısı artık. :slight_smile:

1 Beğeni

7 gün dry hop süresi alışılmışın dışında uzun, bir deneme mi bu @BoBo ?

Doğru diyorsunuz hocam, alışılmıştan uzun bir süre. Daha önce tembellik yüzünden daha uzun denemelerim de olmuştu aslında ve o zamanlar bir sakınca oluşmayınca daha fazla aroma için yapılabilir bir şey gibi geldi. Reçete üzerinde çalışırken yabancı forumlarda da benzer uygulamalara şahit olunca neyim eksik benim diye düşündüm. :slight_smile:

Bir deneme hepsi aslında. Sanırım ilk kez IPA yapıyor olacağım. Ayrıca “whirlpool” aşaması da 60 dakika ve 67 derecede. Bunlar da bir ilk olacak benim için.

5 Beğeni

Merhaba. IPA başlığı bulmuşken sorayım. Dryhop fermantasyon esnasında eklenebiliyor mu?

Buğday birasında dryhop yapılır mı?

Buğday birasına yapılabilir. Fermantasyon esnasında önerilmiyor

1 Beğeni

Geçen gün kaynattığım birada 15 gram acılık 35gram hopstand yaptım. Fermentere alırken bu otların tortularını süzüp mü alıyorsunuz yoksa tortularını ile beraber mi aktarıyorsunuz? Ben şerbetçi otu torbasını banaya bağlayıp filtreliyorum. Acaba bu yaptığım aroma kaybına sebep oluyor mu? Yoksa hiç süzmeden koymak fermantasyona kötü etki mi oluşturur?

Fermentasyondan ziyade şişeleme açısından sakıncaları var süzmemenin. Şişede nükleasyona sebep olabiliyor kalıntılar.Ben kaynatma sırasında kazana direkt atıyorum şotları ama fermentöre alırken süzüyorum mutlaka.

3 Beğeni

Ben de otları direk atıyorum kazana ve kovaya da süzmeden alıyorum.
Büyük kısmı çöküyor zaten.
Sonrasında fıçıya alır ya da şişelerken süzüyorum.

Kesin deneyerek en iyi sonuca ulaşmışsınızdır, kazandan süzerek kovaya alma yada kovaya süzmeden alıp sonraki aşamada süzerek şişeleme süreci daha uğraştırıcı geliyor, kazanda şerbetçi otu süzgeci kullanmak bana daha kolay geliyor, sadece acaba diyorum süzgeç kullanmasam aroma katkısı daha mı fazla ve iyi olur ?? Böyle bir etki gözlemledin mi?

Ya bunları kesin bir şekilde bilmek hiç kolay değil Uğur. Zamanında şerbetçiotu sepeti de kullanıyordum ama inan özellikle algıladığım bir fark olmadı.

Sepeti yıkamak çok zor geldi, vazgeçtim. Birayı yaptıktan sonra kovaya süzerek almak yeni bir aşama, onu yıkamak falan… Bana en kolay ve mantıklı gelen kendi kendine çökmesi için zaman tanımak oluyor. Bu şekilde yapıyor olmamın asıl sebebi bu sanırım. Zaten fıçılamadan / şişelemeden önce yeni bir kovaya alıyor olduğum için rahat ediyorum. İlk kovanın musluğuna bir hortum, hotumun diğer ucuna şetbetçiotu torbası. Zaten %95’i, hatta neredeyse tümü çökmüş oluyor. Bitti gitti.

2 Beğeni