Bira Fıçılama ve Fıçı Sistemleri

Selamlar Herkese

Bu başlık altında , fıçı kullanan deneyim sahibi arkadaşlar yeni fıçı sistemine geçecek olanlara bilgilerini ve tecrübelerini paylaşırsa herkes eksiklerini görebilir ve aklindaki soru isaretleri kalkmış olur.

Benim aklima takilan sorunlardan bazilari;

1.Ball lock fıçı bağlantılarını sökmek istiyoruz ama elimizde alet edevat yok. Kaclik ( adi ölçüsü?) Alet almaliyiz?

.Ficiya gazi bagladik ve 12 psi verdik, kapaktaki valfi cektik gaz çıkışı oldu ve salladik tekrar akış oldu ve tekrar valfi cektik, bunu 2-3 sefer daha yaptik ve akış durdu. Kur ve unut yöntemi dedikleri bu şekilde 2 hafta bekletirken gaz bağlantılarını sokecek miyiz?

3.Bunun sonrasında iki hafta geçti ve içmek istiyoruz baglantilarimiz tam, kapaktaki valften fazla gazi tahliye edip , gazi baglayip ve 3-5 psi servis basincina mi getirip birayi hattan aliyoruz?

4.Genelde birayi yüksek gazli tüketiyorum tür farketmeden, bunun için tavsiyeler neler olur?

5.Bunlar dışında gaz regülatör basınç tehlikeli ve sorun yaratabilecek ürünler olduğu için mutlaka dikkat edilmesi gereken adimlar nelerdir?

Teşekkür ederim.

3 Beğeni

Çok güzel bir konu olmuş doğrusu. Bende ilerde geçmek istiyorum. Kegerator fıçılar bağlantılar gaz için ürün. Bütün bunları anlatmak isteyen ev biracı fıçıcısı olursa gerçekten makbule geçer.

Aslında bu konu başlıbaşına bir forum kategorisi, rahmetli eski forumda konu hakkında ciddi bir külliyat vardı.

2 Beğeni

ordaki dataları alamıyormuyuz buraya

Merhaba

Ölçüler farklılık gösterebiliyor. Bende farklı ölçülerde fıçılar var. O yüzden belki kurbaçık yada ingliz anahtarı diye tabir edilen ayarlanabilir bir alet almak daha uygun olabilir.

Gazlandırma yöntemi olarak bir kaç yöntem mevcut. Sizin hangisini uygulamaya çalıştığınızı anlayamadım. Ama genel olarak biranın türüne göre vereceğimiz CO2 in basıncını ayarlamalıyız. Burada biranın CO2 verdiğimizdeki sıcaklığıda önemli bir parametre. Soğutulmuş birada CO2 daha kolay ve hızlı çözlecektir ve dolayısı ile uygulayacağımız basınç düşecektir. Bununla ilgili tablolar mevcut internette, force carbonization yazıp arattığınızda çıkacaktır. Benim tercihim servis sıcaklığında karbonize etmekten yana. Valften tahliye normal şartlarda fıçı içinde kalan havayı dışarıya atmak için uygulanır. CO2 havadan daha ağırdır ve dibe çökecektir.Yukarıda kalan hava bu sayede tahliye edilebilir. Ben hiç 2 hafta beklemedim, bağlantılar üzerinde kalarak 3-4 gün içinde benim için yeterli seviyede gazlanma oluyor.

.Ficiya gazi bagladik ve 12 psi verdik, kapaktaki valfi cektik gaz çıkışı oldu ve salladik tekrar akış oldu ve tekrar valfi cektik, bunu 2-3 sefer daha yaptik ve akış durdu. Kur ve unut yöntemi dedikleri bu şekilde 2 hafta bekletirken gaz bağlantılarını sokecek miyiz?
Servis basıncını etkileyen bir çok faktör mevcut. Mesela bira hattının uzunluğu, kullanılan borunun iç çapı ve hatta bu borunun içi yüzeyindeki sürtünme bile etkileyecektir. Ancak 3-5 PSI ortalama bir sistem için yeterli olacaktır. Deneme yanılma yöntemi ile ideal basınç ve bira hattı uzunluğu/çapı belirlenebilir. Tabi isterseniz bunun için nasıl hesaplama yapabileceğinizi anlatan siteler mevcut.

Tavsiyem türüne göre gazlandırarak içmeniz. Örneğin Lager ile ALE için aynı miktar gazlanma normalde ideal sonuçu vermez ama tercih sizin.

Tavsiyem özellikle tüp için yeni üretim tarhili olan tüpleri tercih etmeniz. Tüplerde mekanik hasar, paslanma vs olup olmadığını periyodik olarak kontrol etmeniz ve gerekirse tüpleri değiştirmeniz faydalı olacaktır. Normal şartlarda bu tüpler üretim tarihinden başlayarak 10 yılda bir basınç testine tabi tutulurlar. Testi geçen tüp gözle görülür bir hatası yoksa kullanılabilir. Ayrıca eğer tüp dolap vs içinde kullanmayacaksanız devrilme ve çarpma riskine karşı bir yere sabitlemekte fayda var.

14 Beğeni

Bu arada şu dökümanda güzel bilgiler mevcut. Bir göz atmakta fayda var.

7 Beğeni

Sistemim yazlikta olacağı için iki hafta bekleyeceğim her türlü. Uygulamaya çalıştığım sistem dolap içinde bir metre sivi ve gaz hortumu olacak.12-13 psi verdikten sonra iki hafta ( uzun sürede olsa gaz baglantilari bağlı kalmali mi yoksa ayirmak mi daha doğru olur?), servis etmem gerektiğinde ficida servis basincindan fazla olacağı için servis etmeden ufak bir tahliye edip sonrasi 3-5 psi’a almak mi olacak ?

1 Beğeni

Gaz bağlantılarını sökmeye gerek yok. Neden takıldınız buna anlamadım. Sıvı hortumu için 2-2.5 metre köpük sorununa karşı daha iyi oluyor. Akış kontrollü musluk olsa bile alışana kadar köpük yönetimi uğraştırabilir.

2 hafta gazlandıktan sonra bazıları 2-5 psi indirip servis ediyor. Ama bunlar sisteminize, bağlı başka fıçı olup olmamasına göre değişiyor açıkçası. Başta oturtana kadar deneme yanılma ile doğrusunu buluyorsunuz.

4 Beğeni

Hocam sisteminizde kaçak olmadığına emin iseniz bağlantıları sökmenize gerek yok. Eğer illa sökecek iseni belirli aralıklar tekrar bağlayıp CO2 basmanız gerekecektir. Çünkü zaman geçtikçe bastınız CO2 bira içinde çözülecek ve basınç düşecektir. Hedeflediğiniz karbonizasyona ulaşmak için belli bir dönem fıçı basınç altında kalmalı yada basınç kaybı telfi edilmeli. servis için 3-5 PSI ile başlayıp sisteminize göre köpük ve durumunu gözlemleyerek basıncı değiştirebilir ve bira hattının boyunu ayarlayabilirsiniz.

1 Beğeni

Bilmediğim için soruyorum eksik durum kalmaması için uğraşıyorum. Teşekkür ederim.

2 Beğeni

Eski forumdaki deniz derya bilgiler ülkemizdeki kaynaklar arasında tek durumdaydı, Umarım hepsi taşınır.

3 fıçı + 5kg tüp sığdırabileceğim bir dolap arıyorum, Marka model tavsiyesi var mı ?

Birde 5 kg tüp böyle bir sistemi ne kadar götürür? 8-10 kg 'luklara mı yönelmek mantıklı olur? Dolum maliyetleri nasıldır acaba.

1 Beğeni

Dolum maliyetleri bir tüp icin 20-30 TL.

Ben de 3 fıçılık çok yer kaplamayacak bir dolap arayışındaydım. Bakmadığım yeni, eski dolap modeli kalmadı en uygun ebatlı Altus Al 226 modelini aldım. Bunda da 5 lt co2 tüpü collar düşünülmezse sığmıyor. Ben collar istemediğim için 2 tane 2 litrelik tüp aldım. Collar düşünülürse en uygun dolaplardan biri bence.


22 Beğeni

çok şık duruyor. Güzel yapmişsınız.

Kuleyi fıçı bira mı yaptı ve kaça mal oldu sorması ayıp.

Kuleyi @Msk fıçı malzemeleri üretim ltd şti yaptı.

Dolabı ben uygun 3 aylık buldum. 1.000 TL ye aldım. Sıfırı 2.200 civarıydı. Bu haliyle kule hariç musluklar dahil toplam 3-3.2 civarı oldu.

5 Beğeni

Vay süper olmuş. Ben de 2 fıçı 2 musluk aldım seninki gibi 3lü sistem yapacağım ben de ondan sordum. Sağol :beers:

1 Beğeni

:):):):):):):slight_smile: ve 20 tane daha

4 Beğeni

Lütfen kanalizasyon ve gider su işleri amirini unutmayalım :joy::joy:

7 Beğeni

Haha evet görmüş olduğunuz damlalığı da sağolsun @CeyhunMisir el emeği göz nuru halletti.

7 Beğeni

Kaç Cm’lik bir collar lazım ? 5kg tüp corny’nin kendisinden uzun mu?