Instagram’ dan satış yapıyorlar.
Kardeşim, 50 litrelik çıkma sanke bende 30 litrelik sanke kullanıyorum. Özellikle şerbetçi otu kullanılmayacaksa/yada az kullanılacaksa, basınç altında fermentasyon nispeten mantıklı bir çözüm.
Ancak lager olunca, lagerinde gerektiği için süreç her halükarda uzuyor. (Basınç altındanın öne önemli avantajı kısa sürede fermentasyon bitiyor ve daha yüksek sıcaklıkta fermentasyon yönetilebiliyor). O nedenle ben 30 litrelik sanke fıçıyı sadece lager fermentasyonlarda kullanıyorum. Ancak sıcaklık normalde 8-12 derecelerde olacaksa basınç altında lager için 16 derecelerde olabiliyor. Öyle 35 derece falan düşünmeyin. Kveik Lutra veya Skare gibi sek son ürün veren mayalara bakmak lazım.
Bir handikap var. Temizlik. Sanke 50-30 litre lik sankenin ağzı 6 cm çapında. dolayısıyla kolunuzu sokup süngerle temizlik olmuyor. içine su koyup çalkalamak da yorucu oluyor. CIP ve benzeri ekipmanların faydası var deniyor kullanmadığım için yorum yapamıyorum.
Kelepçe vs gerekmiyor, direk bağlantı yapabilirsiniz.
Ben kullanıyorum, hatta ısıtarak kullanınca gayet verimli oluyor.
Evet Engin abi benim basınçlı fermentasyon denemelerim olmuştu. Bu aralar pek bira yapamasam da yapacağım zaman gene basınç kullanırım.
@keyfibiradan eski forumda konuyla ilgili yaptığım araştırmaları derleyip paylaşmıştım. Buraya taşıma imkanı varsa güzel olur. Kendi araştırmalarım ve tecrübelerimden bahsetmem gerekirse;
Ben fermenter olarak fotoğraftaki Keg King’in Snub Nos 35Litre basınçlı fermenterini kullanıyorum ve son derece memnunum. Saydam olması nedeniyle içeriyi her zaman kontrol edebilme ve fermentasyonun seyrini izleme açınsından da büyük avantaj.
Basınç altında fermente etmenin en önemli avantajı ısı hassasiyetini azaltması. Zaten endüstriyel ölçekli bira üreticilerinin başvurduğu yöntemlerden birisi de bu. Binlerce litrelik dev fermenterleri soğutmaya çalışmak yerine basınç kullanmak. Tabiki gene de ısıyla ilgili üst sınırları zorlamadan. Ayrıca basınç, fermentasyon hızını da arttıran önemli bir etken olmakla birlikte maya kaynaklı ester üretimini minimize ediyor. Yani basınç hem bira türüne göre daha yüksek ısılarda çalışmaya olanak sağlıyor hem fermantasyon hızını artırarak bekleme süresini kısaltıyor hem de istenmeyen tatların oluşumunu baskı altına alıyor.
Ale biralarda hiç soğutma yapmadan(oda sıcaklığı yani 22-24-26 dereceler) 12 psi civarı basınç kullanarak yaptığım denemelerde fermantasyonun çabucak bitmesine ek olarak biralarım olmasını beklediğim gibiydi.
Lager de durum biraz değişiyor. 22-23 derece civarında 12 psi basınç altında yaptığım bira oldukça sek olmuştu. Ancak sonradan kaybolan hafif bir meyve tadı vardı ve lager birada olması gereken o crisp tat yoktu. Sanki lager bir maya ile değil de sek bitiş özelliği olan az ester üreten temiz bir ale maya ile yapılmış gibiydi. Sonraki denememde ısıyı 20 derecelerde tuttum ve basıncı 15 psi’a yükselttim. Beklediğim gibi sonuç bir öncekine göre daha temiz içimli daha az esterli ve daha sek bir bira olmuştu ama o crisp tat gene tam olarak oluşmamıştı. Tabi basınç kullanmamış olsaydım bu ısılarda lager bir maya birayı çok alakasız bir duruma getirebilirdi. Ama ısıya göre oldukça iyi sonuçlar aldım diyebilirim. Ayrıca ikisinde de fermantasyon hızlı bitmişti. Sonraki denememi 16-18 derecelerde ve gene 15 psi da yapmayı planlıyordum ama henüz kısmet olmadı. Tahminimce 16-18 derece aralığında ve bir 15 psi basınçla istediğim sonucu alabirim. Unutmadan WLP’nin 925 High Pressure kodlu bir lager mayası var. Almanya’daki kuzenimin evine sipariş etmiştim. Ama kargo kaynaklı yaşanan aksilikler nedeniyle maya elime geçmedi malesef.
Basınç altında bir NEIPA denemem olmuştu ve çok güzel sonuç almıştım. Dry hop zamanı geldiğinde basıncı tahliye edip 250 gram ot atmıştım. Fıçılama zamanı geldiğinde de fermentere bir gün boyunca basınç uygulamıştım. Yüzeyde kalın bir tabaka halinde yüzen ot posası basınç nedeniyle maya ile birlikte dibe çakılıp kalmıştı. Tabi bu durum fıçılama işimi inanılmaz kolaylaştırmıştı.
Kullandığım fermenterde dip musluğu olmadığı için fıçılama/şişeleme işlemlerini basınç yoluyla yapıyorum. Fıçılayacaksam tamamen kapalı transfer yöntemi uyguluyorum. Bu sayede oksidasyon ihtimali sıfıra iniyor(NEIPA tarzı biralarda olmazsa olmaz). Pek şişeleme yapmıyorum. Ama fermenter dibinde fazlalığım varsa bunu da piknik tarzı bir musluğa dolum çubuğu takarak az bir basınçla şişelere aktararak hallediliyorum.
Fermentasyon gazını muhafaza ederek kendinden gazlı birayı fıçıladığım da oldu. Çok pratik ve bekleme süresini kısaltan bir durum. Fermenterden fıçıya aktardıktan sonra yalnızca biranın soğumasını bekliyorsunuz o kadar. Ancak bu durumun da bazı negatif tarafları var. Gazlı birayı aktarmaya başladığınızda serbest kalan gaz fermenter dipindeki tortuyu hareketlendiriyor. Özellikle çökelme özelliği az olan mayalarda oldukça bulanık bir transfere sebep olabilirsiniz. Fermenter basıncı ile fıçı basıncını çok iyi dengelemiş olmanız lazım ki dipteki tortu havalanması minimum seviyelerde kalsın. Bir de eğer bir şeyler ters gitmişse ve biranızda istenmeyen koku ve ya tat oluşmuşsa hızlı kurtulmanın ya da azaltmanın en iyi yönteminin birayı oksijene maruz bırakmadan havalandırmak olduğunu tecrübe ettim. Yani gaz tahliye varalarını açarak co2 yi serbest bırakmak. Fıçıladıktan sonra da bu tahliyeyi zaman zaman yaparak istenmeyen uçucu bileşikleri co2 salanımıyla birlikte biradan uzaklaştırmak. Ben özellikle lager biralarda fermentasyon bittikten sonra gazı yavaşça tamamen tahliye ediyorum. Sonrasında yalnızca transfere yetecek kadar basınç vererek devam ediyorum. Fıçıladıktan sonra da yeniden gazlıyorum. Ale biralarda özellikle dry hoplu olanlarda ot kokusu ve aroma kaybı olmaması için fermentasyon sonrasında(sağlıklı fermentasyon olduğuna kanaat getirmişsem) gaz tahliyesi yapmıyorum. Dip tortusuna dikkat ederek gazlı fıçılama yapıyorum.
Çok yüksek basınç maya çoğalımını da baskıladığından dikkat edilmesi gerekiyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Ben fermenter içindeki top şamandıra ucuna takılan filtrelerden almıştım. Ancak mayayı tutacak kadar ince filtre edemiyor. Ot filtrelerken de çabucak tıkanıyor. Örnekteki filtre ne derece etkili olur denemek lazım tabi.
Şeffaf kap kullandığınız için soruyorum, basınçlı fermentasyonda basınçtan dolayı krausen basınç altında çok daha az oluştuğu söyleniyor, ben buna güvenerek corneliusu oldukça az boşluk (head space) bırakarak doldurmuştum, taşma gibi bir problem yaşamamıştım. Kabınız şeffaf olduğu için bunu gözlemleyebildiniz mi, gözlemleyebilyseniz hiç denecek kadar az mı? ne kadar?
Ayrı bir başlık mı açsam diye bilemedim ama konusu geçerken bahsetmek istedim.
Kapalı transfer dışında birde daha az Co2 gazı harcanan "loop transfer method"u var. Gaz tasarrufu dışında bir diğer önemli avantajı da özellikle basınç altında fermantasyon yapanların birasının karbonize olması sebepli fıçıya alırken köpürme sorununu da ortadan kaldırıyor. Misal 10 psi ile fermente oldu, aktarılacak fıçı steril hale getirildikten sonra fıçı da 10 psi ile dolduruluyor, portlar bağlandığında iki tarafta da eşit basınç olduğu için akış olmuyor, tahliye vanasından akışı başlatacak kadar gaz tahliye edildikten sonra içlerindeki mevcut gaz aktarım için yeterli oluyor. Yavaş ama sorunsuz bir dolum sağlıyor.
Şöyle; eğer fermentasyona direk basınçla başlamışsanız krasuen de baskılanıyor. Sünger gibi dolu dolu bir krausen oluşmuyor. Üzeri dümdüz ve sıvı içene doğru ince bir tabaka şeklinde. Lager birada ise varlığı ve yokluğu belirsiz ince bir katman. Ama spunding vanayı belirli bir basınca ayarlayıp fermantasyonun oluşturduğu gazla fermenter içi basıncı sonradan sabitleyecekseniz krausen daha gür oluyor.
Evet bu kesinlikle doğru. Dediğim gibi kendiliğinden gazlanmış birada fermenter ve fıçı basıncı fermenter tortusunu kaldırmayacak ve fıçıya dolarken köpürmeyecek şekilde dengeli olmalı. Fıçı tamamen basınçsız ise ve havanın çıkış yapacağı bir delik boşluk vs varsa hem fermenterdeki tortu kalkıyor hem de fıçıya dolan bira köpürüyor. Fermenter ve fıçı basıncı kontrol altında tutulmalı. Bunun için ben spunding valf kullanıyorum. Fıçının hava tahliyesinden azar azar co2 boşaltmak da bir yöntem ama kontrolü biraz daha zor.
Sevgili arkadaşlar, Piyasada satılan ikinci el fıçıların iç duvarlarındaki pasivizasyon işlemi kaybolduğu ve iç yüzeylerin deforme olduğu ve bu durumun özellikle Fermente edilen içeceklerde bu insan sağlığına zarar verebileceği doğru mudur? Yani kısaca 2. el fıçı almak doğru mu? En azından biranın tadına negatif bir etkisi olabilir mi?
Kısaca ikinci el fıçı almanın sakıncası yoktur diyebilirim. Elbette daha önce içinde sadece gıda maddesi muhafaza edildiğnden emin olmak kaydı ile.
Detaylara boğmamak için özetle ortamda yeteri kadar oksijen olması ve fıçı yüzeyin temiz olması (yağ gibi maddelerden arındırılmış olması) halinde pasivizasyon devamlı gerçekleşen bir hadisedir.
Sağol bu net bilgi için
merhaba,
Elinde 5lt mini keg olup kullanmayan varsa talibim Özelden mesajla ulaşırsanız sevinirim.
E
Merhaba,
Bu dolaba baktım. Soğutma sistemi olarak statik diyor. Bu buzdolabı sıcaklıklarına çıkamadığı anlamına geliyor sanırım? Siz termostat ile mi kullanıyorsunuz? Dolabın iç zemini düz mü?
Öncelikle foruma hoşgeldiniz,
Statik demek buzdolabının nofrost olmadığı anlamına geliyor, üstten kapaklılarda genellikle nofrost özelliği olmaz, nofrost olmasına gerek yok zaten. Model sadece derin dondurucu ve normal soğutucu özelliği yok gibi gözüküyor (0-8 C gibi), Termostat ile dışardan kontrol gerekiyor. Bu modellerin nerdeyse hepsinde kompresör için ayrılmış basamak vardır, tabanı düz değil.
Evet termostat ile kullanıyorum. Basamak var ancak fena bir alanı yok, alt bölüme 3 fıçı sığıyor. Basamaklı bölümde 2 lt co2 tüpü kullanıyordum yakın zamanda 5 lt tüpü %30 eğimle sığdırabildim.
Arkadaşlar selamlar sıfırdan fıçı seti toplamak istiyorum satmak isteyen veya ikinci el toplanabileceğim bi yer var mı yardımcı olur musun?