Bira Fıçılama ve Fıçı Sistemleri

  1. Temel anlamda CO2 ya da azot tüpü, fıçı(lar), gerekli bağlantı ekipmanları, musluklara ve bir soğutma sistemine ihtiyacınız var.
  2. Tüp satan işletmeler var. Şuradan bakabilirsiniz. Buradan alan arkadaşlarımız oldu.
  3. Kullanımınıza göre değişir ama çok kısa ömürlü olmayacaktır tahminen.
  4. Ne sorduğunuz hakkında en ufak bir fikir oluşmadı bende.

Ben de çok yeniyim… @Alpayc hocamızın paylaştığı şu dokümanda kapsamlı bilgi yer alıyor.

3 Beğeni

Fıçıdan şişelere doldurmak İçin itap gibi doldurucular mevcut. Ya da @menegin in bi yöntemi de varmış öyle diyor

2 Beğeni
  1. Sorum fıçıdan şişeye aktarma yapmak istiyorum. Aktarmayı nasıl veya ne şekilde yaparsam gazı kaçmaz? Diye merak ediyorum

Merhaba,
Fıçıda gazladığınız birayı şişeye doldurmak için karşıt basınçlı doldurma aparatına ihtiyacınız var. Ben aliexpressten almıştım. Paslanmaz çelikten kendiniz de yapabilir ya da biraburada gibi bir siteden de temin edebilirsiniz.

2 Beğeni

Özel bir şey yapmıyorum aslında, sıvı derecesi 0 ile -2 ⁰C olacak şekilde termostatı ayarlıyorum. Sıcaklık azaldıkça CO2 in sıvıda çözülmesi artıyor. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken iki konu var.
İlki, alkol derecesinin daha altındaki sıcaklıklarda sıvının donması. Yani %5 alkollü bira için sıcaklık min -2 de kalmalı, -5 lere yaklaştıkça buzlanma oluyor.
İkinci konu ise sıcaklığı 0 ile -2 ⁰ C ye düşürdükten sonra ısı tekrar 2-4 ⁰ C lere çıktığında köpüklenme artıyor ve denge bozuldumu toparlamak zor oluyor.
Ben genel olarak dolum için 0 servis için 2-3 ⁰C de sorun yaşamıyorum.
Bu da çok net olmasa da videosu;

Sıvı hortumunda kalan 100 mililitrelik kısmı önceden bardağa alırsanız o ilk köpüklenme de olmuyor.
Bu da dolmuş hali;

8 Beğeni

Sorunuz hakkında detayları burada bulabilirsiniz;

7 Beğeni

Genelde reçeteler ve kitler 23 lt
Kullandığımız fıçılar (corni) 19lt sizce 30lt süt güğümünden fıçı olur mu?

1 Beğeni

Ben o riski almazdım. Basınçlı kap olayı farklı birşey. Alternatif olarak Cornelius fıçıların 10lt olanları ile birlikte kullanılabilir. Ayrıca 5lt’lik fıçılarda mevcut. Tabi biraz göreceli olarak pahalı olacaktır.

2 Beğeni

Ben fermenter olarak kullanıyorum güğümleri. Hava kilidi tıkandığında kelepçeler geriliyor ve hava kaçırıyor. Tecrübeme göre dalgınlıkla basınç altında kelepçeyi açmaya çalışırsanız açma yönünden dolayı parmağınız ciddi riske giriyor. Cornelius fıçıda basınç kapağı kenetlerken burada açık oluşturuyor.

5 Beğeni

bir ara @Jimyzet in düdüklüden keg projesi vardı, şu anda cornelius fıçılar gayet uygun fiyata, aradaki farkı çok çok şişeye doldurursunuz. Riske gerek var mı?

3 Beğeni

Corneliusta kapak bir klips-toka-kilit tarafından değil kendine has geometrisi sebebi ile güven içinde yuvasına basınç altında sıkışıyor. Basınç altındaki bir corny kapağının tokasını açsanız bile tehlke oluşturmaz.

Ama süt güğümünde, hele bu kadar geniş yüzeyli kapağı yerinde tutmak için o kilitlerin çok yüksek gerilim altında kalacağını düşünüyorum. Bunu yapanların servis basınçlarının üzerinde test ettiklerini sanmıyorum. 13-15 psi çalışma ve servis basıncı ile çalışmakta olan corneliusun 130 psi, ticari bira fıçısı olan sanke’lerin 600 psi dayanacak güven sınırlarında üretildiklerini unutmamak lazım.

Yok belki işlevini yapar mı? yapar ama ya güvenlik?

7 Beğeni

Spundig valf ile basıncı tahliye ederek kullanılmasındaha doğru olmaz mı?

Arkadaşlar bunu evde yapacak olan varsa eğer satılık 50lt güğümüm var. 1800tl. Üzerinde kaynaklı vana, analog termometre ve thermowell bağlanmıştır. Araya sıkıştırayım dedim :grin:.

@Okurtman güzel bir şekilde özetlemiş neden basınç altında kullanılmaması gerektiğini. Kapağından gövedsine bu güğümler basınç altında kullanılmak için dizayn ve test edilmemiştir. Dolayısı ile riski çoktur, ben kesinlikle göze almam. Ama normal fermenter olarak gayet güzel kullanılabilir.

6 Beğeni

Merhaba, 50 lt efes fıçı buldum. Ama sanırım biraz modifiye edilmiş. Emin olamadım, sizce alınır mı? Fikir verebilir misiniz?




Sanki fermanter yapılmış bu. Ne amaçla kullanacaksınız? Fermanter yapacaksanız içini temizlemesi bu şekilde çok dert olur.

Normal fıçı şeklinde kullanmak istiyorum. Bira gazlandırıp, musluğa bağlamak ya da şişeye doldurmak için.

Benim bu 50lik fıçıları nasıl kullanılacağı konusunda pek bilgim yok ama fıçının durumunu görünce pek uygunmuş gibi gelmedi bana açıkçası.

Genel olarak ev biracılığında Corni fıçılar ile dolabın içine yerleştirmeye müsait sistemler kuruluyor. Bunun gibi büyük bir fıçıyı dışarıda tutarsanız soğutmak için serpantin sistemi lazım olacak sanırım. Bir de bira sıcakta dışarıda bekleyecek ve hızlı bozulacaktır.

Aşağıdaki link bu konular için daha uygun aslında. Oradaki yazılanları okursanız daha iyi fikir sahibi olursunuz.

Bu fıçıyı dolaba koyabilecek bir sistemim mevcut. Corni fıçım da var ama hacmi nedeniyle tek seferde daha çok birayı gazlamak için kullanmak istedim açıkçası.
Dolayısıyla fıçı dışarıda durmayacak, ama kafama takılan, fıçıya yapılan müdahale kullanım için sorun oluşturur mu?

Kaynakların ne denli sağlam yapıldığı belli değil, basıncı yiyince patlarsa tüm emekler çöp. Kaynaksız bulursanız ondan almanızı öneririm fakat iç temizlik baya dert olacaktır.
Tabi ağzına hem gazlandırma hem sıvı alma için gerekecek aparat, floating veya dip tube falan, hayli dert.

1 Beğeni

Bende sanke denen 50lt’lik ticari fıçı var, sağını solunu delmeden sadece sübap mekanizmasını uygun şekilde çıkararak aliexpressten alacağınız şu ball lock adaptörü ile 50 litrelik bir fıçı-fermenter’e sahip oluyorsunuz.

Temizlemek biraz sıkıntılı olsa da güzel bir cihaz oldu.

https://tr.aliexpress.com/item/4001110482569.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.105.21ef3d12SnA3Nk&gatewayAdapt=glo2tur


4 Beğeni