Bira Kovada Bekleme Süresi

Biranın kovada 2 hafta bekleme süresi olduğunu biliyorum.Ama iş gereği evde olmadığım için 3_4 gün geç şişelersem sıkıntı olur mu?

Öyle bir süre yok. Şişeleme fermentasyonun bitmesiyle beraber yapılabilir.
2 hafta kovada, 1 hafta şişede efsanelerine aldırmayın. O işin reklam kısmı. Hijyenle ilgili gerekli özeni gösterdiyseniz, kovada ekstra beklemesinde hiç bir sakınca olmuyor.

6 Beğeni

Bilgi için teşekkürler

1 Beğeni

Peki ben şöyle bir soruyla geleyim; fermantasyon bittikten en geç ne kadar zaman içinde şişelemek gerekir?

Beklettiğiniz sıcaklık önemli, sonuçta her gıdanın bir bozulma süreci var.
4⁰ C de 2 ay lagerleyenler var.
Benim Orval 6 ay kovada kaldı, brett i basıp hemen şişelemek istemedim mesela.
Kısacası öyle bir süreden kesin olarak bahsetmek mümkün değil.
Mesela şaraplar şişelemeden önce 1 sene civarında bekliyor.

5 Beğeni

Fermantasyonu tamamlanmış ürünü şişelemeden bekletmenin gazlanma üzerine olumsuz etkileri olduğunu okumuştum. Mayaların güçsüzleşmesi üzerine uzun süre kovada bekletmek, şişeleme sonrası mayaların şeker tüketimini sağlıklı yapamadığı için gazlanmamış bira sonucuna yol açtığı ile ilgili. Fakat belirttiğim durum fermantasyon kovasının 1 aydan daha uzun süre oda sıcaklığında bekletme durumunda gerçekleşmişti.

Çıkarımlarım fermantasyon bittikten sonra kovayı düşük sıcaklıkta (5-15 derece gibi) uzun süre bekletmenin bir problem yaratmayacağı yönünde.

Yok bir şey olmaz, 14 abv li eisbocku 3 hafta kovada 12 derecede fermente edip12 hafta sıfır derecede lagerledim 2.fermentasyonda hiiçbir şey olmadı

çok uzun bekletmelerde şişeye ayrıca maya eklemesi yapmak gerekebiliyor.

1 Beğeni

Burada belki de sorulması gereken soru, beklemenin tada bira kalitesine olan olumlu - olumsuz etkisi.
Bu da yine bira türü ve bekletilen sıcaklık koşullarına göre değişir.

1 Beğeni

Bilinçli bir açıklama yapamayacağım ve bir defa başıma geldi. O dönemdeki rahatsızlığım sebebiyle 10 gün kadar geçiktirdim şişelemeyi ve soğutmayı da ihmal ettim. Sonuç, hayatımda içtiğim en kötü birayı yapmış oldum. Sebeb uzun bekleme süresi mi , zannetmiyorum, büyük ihtimalle sıcaklıkla alakalı bir sonuç oldu.

1 Beğeni

Süreç kontrolü çok önemli fermentasyonda, yani sıcaklık kontrolü, herşeyi doğru yap , doğru maya seç vb, süreci kontrol edemiyorsan hiçbir anlamı kalmıyor

2 Beğeni

bu konuda çok sayıda uyarı gördüm, hatta tadımlarda bile biraların sıcaklık kontrolsüzlüğü nedeniyle orijinalinden saptığına dair yazılar okudum.

önerilen mayalanma sıcaklık sınırları içinde olmak yeterli midir;
veya daha dar bir aralıkta,örneğin 17-.20 aralığında gezmesi sorun mudur yoksa fermentasyon boyunca sabite yakın mı kalmasını kastediyorsunuz?

Fermentasyonu ne kadar stabil tutabilirseniz o kadar iyi oluyor. Örneğin cam balkonunuz var ve orada yapıyorsunuz. Gerekli izolasyonu sağlayıp sıcaklığı + - 1 ⁰C farkla tutabiliyorsanız sorun yok. Yani 17-20 değilde 18-19 gibi. Ama gece-gündüz yüksek ısı farklarında izolasyonu koruyamıyorsanız esterler ve fenoller bira tadını olumsuz etkileyecektir.

2 Beğeni

Gece gündüz sıcaklık farklarının çok olduğu balkon gibi yerlerdense sabit sıcaklıkta ısıyı sabit tutmak daha mantıklı geliyor bana, ben bir chillerı bu şekilde kullanıyorum, ale mayalar için genel itibarıyla 18-19 derece 20-21 dereceden daha iyidir bu arada

2 Beğeni

kovayı düşük sıcaklıkta muhafaza edebilirsen pek bir etkisi olmaz ama bence en sağlıklı yol fermentasyon biter bitmez şişelemek,2 hafta beklemeye de gerek yok 10 -12 günde şişelemek iyidir hem gazlanma hem mayalanma şişede de devam eder ve ortalama 1 ayda lokum gibi bira olur

Böyle yanlış bilgiler vermeyin lütfen, fermentasyonun şişede devam etmesi ne demek, fermentasyon şişede devam ederse şişe bombaları olur, daha çok şey var söylenecek , ipa neipa pale ale vb gibi bol şerbetçiotu içeren biralar hariç hatta 3 hafta, yüksek og li biraları çok daha fazla bekletiriz

1 Beğeni

pardon yanlış yazmışım özür dilerim mayalanma devam eder demek istemiştim, ben 1 yıldır kit birası yapıyorum ve genelde ale mayalar kullanıyorum şu ana kadar yaptığım 15-20 farklı tür kit ile edindiğim tecrübeleri paylaşmak istedim, sizler gibi ustalardan öğrenecek birçok şeyimiz var elbette.Yaptığım kitlerin genelinde OG 1046-1048 ve FG 1006-1010 aralığında çıkıyor. Mesela son kurduğum kitte alkol oranını yükseltme amaçlı olarak 21 litre su kullandım %5.50 gibi alkol elde ettim ve 11 Ocak’ta 18-20 derecede şişeledim ,şişelemeden 2 hafta sonra içtiğim birayla 35. gün içtiğim bira arasında çok fark var bekledikçe çok daha güzel gazlanmış ve tok içimli hale geliyor.

1 Beğeni

Estağfrullah, fermentasyon bitmeden şişeleme asla olmaması gereken bir işlem, o şişeler bomba olur, çok büyük facialara sebep olabilir sağlık açısından, kit için durumlar nispeten daha nettir ama daha iyi bira için acele etmemek lazım, mayalara fırsat verin fermentasyonu tamamlasın sonra da kova içindeki bir çok tada olumsuz etki eden fermentasyon artıklarını sindirip temizlesin

7 Beğeni

Hocam ilk gün ısı izolasyonu açısından hata yaptım kova üzerindeki termometre 25 dereceyi gördü 1 gün sonra leğen içine buzlu su koyup kova ısısını 17-23 derece arasında tutmaya çalıştım 10. Gün hidro metre ölçümü için numune aldım 1020 ölçtü. tadı biraz ekşi gibiydi düzelir mi yapabilecegim birşey var mı?

1 Beğeni

Ne bu k kit mi, 1020 bana yüksek geldi, şişelendi mi, tada takılmayın zamanla düzelecektir