Bira Tadımı Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki metin, Beer Advocate ve Keg Works sitelerinde yer alan, konuyla ilgili yazılardan tercüme edilmiştir.

Bira tadımı, basit bir “aç ve iç” aktivitesinden çok daha fazlası olmalıdır. Tadımını yaptığınız birayı gerçek manada anlamak ve tadına varabilmek için başvurabileceğiniz bir dizi basit strateji vardır. Ayrıca bazı genel ipuçları ve küçük numaralar da tükettiğiniz biradan daha fazla keyif almanızı sağlayabilir.

Bira tadımını yedi adıma ayırabiliriz: dök, bak, döndür, kokla, iç, tat ve düşün. Bu yedi adımla ilgili detaylı açıklamaları verelim şimdi:

1. Dök
İster kutulanmış, ister şişelenmiş, isterse de fıçıdan gelen birayı tadıyor olun, birayı bir bardakla tüketmeniz gerekir. Standart bir bardak ya da 50’lik bira bardağı da işinizi görecek olmasına karşın, tadımını yaptığınız tür için uygun olan bir bardak kullanmanızı öneririz. Bira tarzlarına göre kullanılması uygun olan bardak türleriyle ilgili bir yazıyı da yakında forumda bulabilirsiniz.

2. Bak
Biranızı bardağa boşalttıktan sonra iyice inceleyin. Biranın renginin yanı sıra köpüğün kalınlığı ve homojenliğini de bu aşamada gözden geçirmeniz uygun olacaktır. Bardağı gözünüzün önüne doğru kaldırın ama biranızın rengini bardağınızı kuvvetli ışık kaynaklarına doğru tutarak incelemeyin çünkü böyle yapmak rengini olduğundan daha açık olarak algılamanıza neden olur.

3. Döndür
Bardağınızı nazik hareketlerle, bir daire üzerinde gezdirir gibi çevirin ve biranın bardağın iç çeperi üzerinde gezinmesini sağlayın. Bira bardağın içinde dönsün. Bu hareket biranın içerdiği ve hemen dikkat çekmeyen aromaların ve ince nüansların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca, bu hareketle köpüğün kalıcılığını da denemiş olursunuz.

4. Kokla
Yaşadığınız deneyimin neredeyse %90’lık bir kısmını koku duyunuz sayesinde hissedeceksiniz. Bardağı döndürdükten sonra iki hızlı ve kısa koklamayla biranın rayihasını almaya çalışın. Hemen sonra normal bir nefesle aromaları içinize çekin. Son olarak, ağzınız açık hâlde, bir kez daha koklayın. Baskın, rahatsız edici kokuların bulunduğu yerlerde tadım yapmayın çünkü bu tür kokular tadım deneyiminizi doğrudan etkileyecektir. Biranın tüm aromalarını almak için çaba gösterin. Güçlü, zayıf ya da yeterince güçlü olmayan aromaları ayırt etmeye çabalayın. Yaşadığınız deneyimi açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etmeye çalışın. Aromaları yeterince alamadığınızı düşünüyorsanız bardağınızı tekrar döndürebilirsiniz.

5. İç
İşte o beklenen an geldi çattı. Biraz bekleyince biradan aldığınız keyfin artmış olduğunu düşünmüyor musunuz? Beyninizi uyaran ve içmek üzere olduğunuz bira hakkında size fikir veren pek çok deneyim yaşadınız ve artık biranızın keyfine varabilirsiniz. Kafaya dikip lıkır lıkır içmeyin yeter! Bırakın ağzınızdaki tat tomurcukları işlerini yapsınlar.

6. Tat
Küçük yudumlar alın ve hemen yutmamak için kendinize hakim olmaya çalışın. Biranın ağzınızda dolanmasına, dilinizin üzerini ve gırtlağınızın üst kısmını kaplamasına izin verin. Siz tadları almaya çalışırken bırakın o dolanıp dursun ağzınızda. Ağzınızdaki havayı burnunuzdan çıkararak nefes verin ve birayı yutun. Ağzınızda bıraktığı yoğunluk hissinin fark etmeye çabalayın. Bu aşamada biranın gövdesi, tatlı aromaları, acılığı, barındırdığı tuzlu aromalar, asit oranına ya da ne kadar gazlı olduğuna dikkat etmeyi deneyebilirsiniz. Biranız ısındıkça, içerisindeki aromalar da biraz daha fark edilebilir olacak, biraz daha vurgulanacaktır.

7. Düşün
Not alın, arkadaşlarınızla tadımınız hakkında konuşun ya da öylece oturup az önce yaşadığınız deneyimi düşünün. Tadım deneyiminizi aktarma konusundaki tecrübe ve alışkanlıklarınız arttıkça, her geçen gün daha iyi bir tadımcı hâline geleceksiniz. Kıyaslama yapabileceğiniz biraların sayısı arttıkça katıldığınız tadım günlerinin aranan simalarından biri hâline geleceğinize de hiç şüphe yok.

Faydalı olması dileğiyle.

23 Beğeni

Çok açıklayıcı olmuş elinize sağlık :beers:

2 Beğeni

Beğenmiş olmanız en büyük mutluluk hocam.
Zerre kadar faydası olduysa ne mutlu.

3 Beğeni

Estağfurullah sayenizde faydalanıyoruz öğrenmenin yaşı yok teşekkürler

2 Beğeni

:+1::beers::clap::clap::beers: Güzel yazı, elinize sağlık :+1::beers::beers:

1 Beğeni

Ben sadece çeviri yaptım hocam…
Bir şeyler okurken faydası da olsun diye düşünerek.
Teşekkürler.

1 Beğeni

Tam mecmualık bir yazı

İlk cümleyi okuyana kadar başlık ve başlık sahibini görünce beni bir gülme aldı :slight_smile:

1 Beğeni

Ver gazı ver gazı ver gazı
:rainbow:

Nedenkine?
Ortaokulda derlerdi ya hep, bizimle de paylaş hep beraber gülelim diye… o hesap.

Daha da gelmem o zaman.

İşte tam ihtiyacım olan yazı ve çevirmeni :slight_smile: Yapılmayacak bir hataya imza attım, buzdolabından çıkardığım iki kovayı karıştırdım, ve hangisinin hangisi olduğunu bilmeden şişeledim. İşin kötü tarafı ikiside kovada 17 litre ve ikiside biri menegin biri durul’un retesi olmak üzere birbirine yakın iki reçeteydi, şimdi bu durumda bu yazının çevirmeni olarak ve menegin üstadında damak tadınızı övmesi şerefine sizden bir yardım rica ederek acep hangi bira hangi reçetenin diye tahmin yürütmeniz için size bu biracıklardan yollamak isterim, tabi kabul ederseniz :slight_smile: Benim damak anlamaz şimdi hangi bira hangi reçetenin :slight_smile:

4 Beğeni

Kovanın birini bana, diğerini de @Durul a yollaman gerekmez miydi?

4 Beğeni

Tühhh, bilseydim…şişelemeden olsaydı ahh :blush:

3 Beğeni

Reçeteler hangileriydi?

2 Beğeni

Biri sizin bana en son önerdiğiniz WEIZENBOCK , diğeri de @durul’un " Roggenbock 10C German Wheat Bier reçetesi idi. En belirgin fark sanırım isli malt farkı olacak…daha önce hiç isli malt ile bira yapmadığım için farkı da bilmiyorum.

2 Beğeni

Roggenbock ve weisenbock ı içtiğin anda direkt farkedilir olacak aradaki fark, ama o iki birayı da içmeyi çok isterim, ben de sana biralarımdan gönderirim hem😉

2 Beğeni

Yazamadım bir türlü fırsat bulup, seve seve yollarım, hatta başkasından iyi veya kötü bir yorum duymak da bence iyi olur, sadece önce kendim bir tadım yapıp ilk izlenimi kendim görmeden yollamak istemem :sweat_smile:

2 Beğeni