Değerli üstadım birkaç kez pas atmış bana da yazdıkları üzerine kelam edecek durumda hissetmiyorum kendimi zira ben de okuyup yeni şeyler öğrenme aşamasındayım.
Öncelikle brett bir maya. Diğerleri gibi yani. Vahşi mi değil mi muhabbeti var da vahşiliği kalmamış abinin, sağ elinin yüzük parmağına kalınca bir altın yüzük takmış gibi yani… Hani bundan sonra ne derse desin gözümüz o yüzüğe takılacak.
Bretten korkuyor insanlar genellikle. Eve bir girdi mi, evi yakmadan kurtulamazsınız diye. Bunun nedeni de sanırım çok fena, arlanmaz uslanmaz bir şeker canavarı oluşundan. Kıymetli @ers üstadımızın elinden çıkan o muhteşem Orval klonunda mesela, iş 998’de bitmiş. Son derece manyakça bir şey bu çünkü 998 demek suyun bir kısmını da alkole dönüştürmüş anlamına geliyor neredeyse. Hani önüne beni koysan, hapır hupur yiyecek arkadaş.
Dedim ya ben de okuyup öğrenmeye çalışıyorum diye, okuduklarım arasında bu arkadaşın da o kadar korkulacak bir şey olmadığı ve diğer mayaların bulaştığı her şey nasıl temizleniyorsa bununkilerin de o şekilde temizlenebileceği yazıyordu mesela.
Gördüğüm kadarıyla, bira yapanlar arasında bu konuda çok net bir kanı yok ve herkes farklı şeyler söylüyor. Güvenli tarafta kalmak adına, bu arkadaşın dokunduğu her şeyi sadece bu arkadaş için kullanmayı planlıyorum ben. Hiç sevmiyor olmama rağmen PET şişe kullanmış olmamın nedeni de o.
Bu arkadaşın özelliklerinden biri de asıl karakterini stres altında gösteriyor oluşu. Ers abimin bahsettiği o eyer kokularının falan mayanın özellikle stres altındayken daha belirgin şekilde ortaya çıktığı anlatılmış. Yani diğer mayaların aksine, bu arkadaşı stres altında bırakmayı istiyoruz. Acaba İK ile konuşup çalıştığım yere mi aldırsam diye düşünmeden edemiyorum.
Bende devam eden iki deneme var. Biri fotoğrafını gördüğünüz IPA. Bir diğer denemeyi ise evdeki British Bitter’a ekleyerek yaptım. İki şişe var, birine iki üç damla brett ekledim, diğeri olduğu gibi. Yılbaşı gecesi açmayı planlıyorum.
Bu arada, @ers’in brett’le yaptığı Orval klonunu üç hafta arayla iki kez tatma şansına nail oldum ve gerçekten de farklıydı iki versiyon. İlginç bir şey bu… Hani diyordu ya “kontrolsüz güç, güç değildir” diye, o hesap. Bence bu arkadaş üzerinde herhangi bir kontrolümüz yok.
Dahasını @Gulendam anlatacak çünkü diğer maç başladı.
Gri renkli forma çok sıkıcı bir şey değil mi sizce de? Galiba en az sevdiğim renk gri benim.
Yürü be @magunay