….Brut İpa 21-B …

Brut İpa

Brut IPA

6.0% / 12.9 °P

Recipe by

Durul Güven

All Grain

Jet 30

73.66% efficiency

Batch Volume: 27 L

Boil Time: 90 min

Mash Water: 25.36 L

Sparge Water: 12.72 L

Total Water: 38.08 L

Boil Volume: 34.57 L

Pre-Boil Gravity: 1.044

Vitals

Original Gravity: 1.052

Final Gravity (Adv): 1.006

IBU (Tinseth): 25

BU/GU: 0.48

Color: 3.1 SRM

Mash

Temperature — 45 °C35 min

Temperature — 58 °C180 min

Temperature — 63. °C40 min

Temperature — 70 °C20 min

Temperature — 78 °C10 min

Malts (6.12 kg)

5.1 kg (75.7%) — Weyermann Pilsner — Grain — 1.7 SRM

1.02 kg (15.1%) — Briess Rice, Flaked — Grain — 1 SRM

Other (620 g)

320 g (4.8%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 SRM

300 g (4.5%) — Raspberry (Fruit) — Other — 0 SRM

Hops (395 g)

257 g (25 IBU) — Simcoe 13% — Aroma — 30 minhopstand @ 70 °C

138 g — Simcoe 13% — Dry Hop — 8 days

Hopstand at 70 °C

Miscs

0.8 g — Baking Soda (NaHCO3) — Mash

1 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

2.3 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

0.7 g — Chalk (CaCO3) — Mash

3.1 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

1 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

0.8 g — Slaked Lime (Ca(OH)2) — Mash

9 g — Amylase Enzyme — Primary

Yeast

1 pkg — Yeast Bay Vermont Ale 80%

Fermentation

Primary — 20 °C12 days

Primary — 0 °C2 days

Carbonation: 2.7 CO2-vol

Water Profile

Ca2+
100Mg2+
15Na+
40Cl-
49SO42-
46HCO3-
81

Bu biranın alameti farikası amylaze enzimi ile FGnin düşürülebilmesi
İbu da kaynama sonrası elde ediliyor
Program (brewfather) amilaz enziminin etkisini göstermiyor, 997 FG civarında olacak diye düşünüyorum, bakalım nasıl olacak bu ipa şarabı

9 Beğeni

Mash sıcaklıklarında emin misin? Bir de oyl200 daha iyi olurdu sanki :thinking:

1 Beğeni

Eminim,
oyl 200 ile rye ipa yapmıştım 1006 bitmişti ben 1000 altına insin istiyorum o yüzden amilaz kullanıyorum

1 Beğeni

Anladım brut ipa yı biliyorum ve @Apo_Cinar kızsa da çok seviyorum :slight_smile: daha dry olur diye düşündüm oyl 200 ile. O yüzden kademeleri de değiştirip sadece 70 yerine 65 ve 70 yapardım, daha garanti olurdu sanki. Neyse kaynattıysan diyecek bir şey yok, bir şişe ayırırsan denerim :slight_smile:

2 Beğeni

Bu biranın tadını sevdin mi? Bende yaparım diye SafBrew DA-16 mayasını almıştım, elim bir türlü bunu yapmaya gitmedi, senin yorumunu, bu biradan hoşlanıp hoşlanmadığını merak ettim?

İpa şarabı, valla hiç tahmin etmezdim ama beklediğimden çok farklı bir bira çıkttı karşıma, denneyimlenmsi gereken öğretici bir stil olmasının yanında, tabi yapım aşamaları vb zorlukları da var ama sonuç çok acaip , katmerlenmiş yoğun aromalı şarabi bir ipa, , bu şampanyamsı birayı oluşturan etmenlerin başında amilaz enzimi var ki normalde sindirilmeyen polisakkarit vb uzun protein züncirlerinin sindirilmesini sağlar, bu da fg nin çok düşmesine neden olur , işte bunlar gözedilerek planlanan reçetelerin ürün bu arkadaşlar

1 Beğeni

Ben senden biraz daha şanslı olabilirim, elimdeki maya eğer dediği gibi işe yarıyor ise fazla uğraştırmayabilir. yanlız ben sendeki gibi 1.000’nin altına çok inmesini istemem herhalde ve zaten elimdeki maya da o kadar çalışmaz sanırım. Uygun bir zamanda deneyeceğim, hem sonucu yazarım hem fikrini almak içinde sana yollarım zaten :slight_smile:

2 Beğeni

Bu stilin özelliği düşük fg. Yani düşmesini istemem deme, gayet güzel oluyor. Eğer bulabilirsen makro da knidos un brut ipasını alıp dene derim. Ne kadar stile uygun bilemem ama ben beğeniyorum.

1 Beğeni

Benim fg 1004 birmiş, vermont ale maya kullanmışım, ama gerçekten güzel stil, amilaz enzimi kullanacağın için maya fg yi düşürecek zaten olması gerektiği gibi

Mayanın kendi içerisinde enzim var zaten neden enzim kullansın ki?

Durul’a bakıyorum da Aralık 2023’de yapmış bu sitili, herhalde çok yakında bjcp deki bütün bira sitillerini kaynatmış olacak :grinning:

1 Beğeni

Mayanın içinde var mı bilmiyorum, sadece amylazdan dolayı fg düşecek

Amacım da o , büyük biralar bitti, bu sene tüm stilleri yapıp bitirebilirim olmadı seneye

Bu arada 11 ocak 2024 te yapmışım😉

Mash aralıklarını fazla araştırmadan senden alacağım, belki araya biraz pale malt ve çok az mısır ekleyip sadece otlara karar verip kaynatırım gibi…Ne çıkarsa artık :sweat_smile:

1 Beğeni

Ve kaynattım, Benim yaptığım hoşuma gider ise reçetesini ileride paylaşırım, ama nedense bu kadar dry olması hoşuma gitmeyecek gibi hissediyorum. Benim kullandığım içinde enzimler de olan SafBrew DA-16 mayası gördüğüm en hızlı maya, 48 saat içinde 0.999’a geldi. Bu günde dry hop otları ekledim, hayırlısı :slight_smile: (bende aşırı sevmemek gibi bir durum olmaz ise sana da tadım için yollayacağm)

1 Beğeni

Brut ipayı ben çok sevdim, ipa şarabı, sen de seversin

Maya buradan mı yurtdışı mı?

Ben de merak ettim şimdi?

1 Beğeni

Geçen kış aldım, maya üzerindeki “flavorful beer” yazısını görünce sepete eklemiştim, geldikten sonra dry bira yapmak için olduğunu anladım.
Yurt dışından biri Türkiye’ye gelecek ise buradan sipariş verip onların adresine yönlendiriyorum.