Buğday birası öneriler

Merhaba 3 kg weyerman buğday 2 kg weyerman pils malt + 25 gr hallertau mittelfrüh (60dk) kaynattım biraz maya besini ekledim ancak fermantasyonu ilk 5 gün 27 derecede devamında 24 derecede gerçekleştirdim ester tatları daha ön planda olsun diye. Maya olarak buğday mayası kullandım. Ancak forumda değişken sıcaklıklarda (genelde zamanla artan) fermantasyonları gördüm. Diğer kaynatmam içim fermantasyon sıcaklığı ve dry hop önerisi verir misiniz?

Buğday birası konusunda her şeyden önce wb-06 maya kullanmamanızı öneriyorum.
Ne yaparsanız yapın, sonuç buğday birası olmayacaktır.

1 Beğeni

27 derecede 5 gün sonucu buram buram muz aromaları geleceğini düşünüyorum :grinning:, bu biranın ana karakteri çoktan oluşmuştur, 24 derecede muz dışında başka ester tat gelmeyeceğini düşünüyorum Önce karanfil gibi tatlar için 18-20 derecelerde başlayıp sonra 23-24 derecelere gelmen gerekirdi. Buğday birasındaki muz aroması için 24 derecelerde fazlası ile yeterli, mayan uygun ise tabi. Ben 19 derecede başlayıp max 23 dercelere gelmeye çalışıyorum. Kuru mayada M20 ve M21’i tavsiye ederim. M21 için buğday birasına uygun olmadığını düşünenler çıkabilir, biz yıllar önce arkadaşlar ile iki mayayı da eş bira yapımında test etttim, ortak kararımız m21 daha başarılıydı, ama tabi farklı bir damak tadı farklı bir mayayı seçebilir… Forumda buğday birası ile ilgili başarılı reçete paylaşımları vardı sanırım, bende onlardan yararlanmıştım, bir göz at istersen…

3 Beğeni

Teşekkürler peki hangi sıcaklıkta hangi esterlerin ortaya çıktığı belli mi buna ilişkin bi skala var mı yoksa tecrübe ederek mi öğrenicez?

Yapma ya :frowning: alman weisbeer buğday mayası diyor kod yazmamışlar ama muhtemelen wb06. Sitedeki tek buğday mayası buydu. Ne gibi bir dezavantajı oluyor peki?

Bu maya ile ilgili genel kanı ekşilik. Beğenenlerden çok beğenilmeyen yorumlar nedeniyle ben hiç almadım.

Aşağıdaki makale ingilizce, ama tavsiye ederim çok fazla bilgi var, meraklıysan okumak için biraz zaman ayırman gerekebilir.

https://braumagazin.de/article/brewing-bavarian-weissbier-all-you-ever-wanted-to-know/

1 Beğeni

Bütün harcanan emekle birlikte tüm şişeler lavabo veya klozete dökülmek marifetiyle çöpü boyluyor… Kişisel fikrimce bu mayanın tüm dünya üzerinde buğday mayası diye satışına yasak gelmeli. En ufak bir buğday esterine sahip olmayan, sek ve ekşi bira elde etmek için birebir. Birde muhtemelen hamur da kabartır…
Açıklamanıza bakılırsa biraburada’dan alındı, ve evet, malesef içerik wb-06.

1 Beğeni

Fenoller ve esterler fermentasyon süresince gerek sıcaklıkla gerekse suyun etkisiyle ortaya çıkıyor.
En belirgin fenoller karanfil ve muz iken sudaki klordan kaynaklanabilen ecza dolabı kokusu, lastik tadı gibi etkileri oluyor. Fenoller düşük sıcaklıklarda ortaya çıkıyor, ale için 15-17 ⁰C denebilir. Bazen istediğimiz tadı yakalayabiliyoruz ama daha önce de belirttiğim gibi sudan kaynaklı kötü tatlar da olabiliyor.
Esterler ise meyvemsi tatlara neden oluyor. Yine en belirgin olanı muz, elma, armut gibi aromalar oluyor. Bunlar yüksek sıcaklıklarda ale mayalar için genellikle 24-27 ⁰C lerde oluşuyor. Çok daha yüksek olursa aseton veya solvent tatları oluşabiliyor. Tabi bütün bunları maya miktarı da belirliyor. Ester üretsin diye ortalamanın altında maya ekleyerek fermente edilebiliyor.
Kısacası derya-deniz. Sadece İki bira içmekten ibaret olan dostluk kısmı.

4 Beğeni

o kadar da vurmayalım ya 3-4 ay bekleyince biraz ekşiliği kırılıyor :stuck_out_tongue:

1 Beğeni

Benim ilk biram wb06 ileydi ve izevbirde beğenilmişti. Bu mayaya zor diyebilirim. Hızlı tüketilmeli diyebilirim ama kötü diyemem

1 Beğeni

Umut gibi doğdun şuan konuya. Adamlar mayamı yerden yere vurdular kovaya bakıp bakıp iç çekiyodum. Bu arada benimki şişede 2-3 ayı görecel gibi sen hızlı tüketilmeli derken sebebin neydi?

bardağı fondip yapıp tadını çok anlayamama gibi anladım ben hızlı tüketimi :smiley:

3 Beğeni

Bu maya tecrübem olmadığı için Baltazar’ın hızlı tüketilme yorumunu bilemem, ama genel buğday birası tecrübeme göre, çok beklersen buğday birasındaki arzu edilen muz aromaları bir süre sonra kayboluyor. 2-3 aydan sonra standart içimli düz bir Buğday birası kalıyor elinde.

1 Beğeni

Aslında @Baltazar diyor ki, hiç bir bira bekletilmemeli hızla tüketilmeli ki yerine yenileri yapıla :rofl:

1 Beğeni

Yapacak bir şey yok artık arkadaşlara ikram edip hepsini ‘buğday birası zaten ekşi olur yaa’ diye kandırıcam. Bu arada biranın tadını almamak için bi shotlamadığım kalmıştı onu yapıcaz anlaşılan

1 Beğeni

Hahaha yok shotlayınız demedim. 1 aydan sonra bütün aroması kaybolup sek ekşi bir bira kalıyor. İlk bir ayda lıkır lıkır içmeli

1 Beğeni

Ben de buyday birasi yapayim diyorum, su
profili oneriniz var mı?

Fransizkaner Weissbier benim en beğendiğim Alman buğday birası. O lezzeti bulmaya çalışıyorum. Buğday olarak 2. toplam 5. kaynatmam olacak. Bir fikriniz-yorumunuz olursa duymak isterim. Yukarıdaki reçeteye göre 26 lt son ürün almak üzere siparişimi verdim. Maya olarak daha önce yıkadığım WLP 300 sıvı maya kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca 5-6 litresi içinde M20 kullanayım diyorum. Selamlar…

Buğday biraları için dry hopa gerek yok bence, wb 06 ile benim de yorumum olumsuz yönde olacak, ama dökülecek kadar da değil, en kötü shandy yapar içersiniz beğenmezseniz.