Cascade SMaSH 20L

Birayı severim, ama aşırı içmem, bira maliyetinden daha çok içtiğimden keyif aldığım için faklı tadları içmeye çalışırım, kit biracılığı ile başladığım yıllarda kitler altın çağını yaşadığı için fazlası ile şanslı bir şekilde neredeyse o dönemde satılan her kiti yapma şansına sahip oldum. Sanırım fazlası ile stok yapmışım ki ancak bu yaz elimdeki kitler bitip de yerine alacak kit bulamayınca artık kendimi tam tahıla geçmeye ikna edebildim. Fazla katılımcı değilimdir ama iyi bir okuyucumdur. Forumdaki bir çok arkadaşın paylaşımlarını fazlasıyla uzun bir süre boyunca okuyup sayelerinde bir şeyler öğrendim. Ama okuyarak öğrenmek ile bir şeyleri yaparak deneyim sahibi olmak arasında fark elbette var. İlk tam tahıl denememi yapmaya karar verdiğim gün forum sitesine girip de son bir kez notlarımı baştan alıp kaynatmaya geçeyim artık dediğim gün kötü bir gündü :slight_smile: Forumu yerli yerinde bulamadığımda oldukça şaşırmıştım. Bir kaç hafta geri gelir ümidi ile bekleyip de yerli yerinde bulamayınca forumda okuduklarımdan aklımda kalanlar ile, yahu en kötü ne olur ki diyerek işe giriştim. Forumda ilk tam tahıl kaynatmayı Smash yapın şeklindeki ağırlıklı tavsiyeler olduğundan Jet30 ile 20L Smash yapmaya karar vermiştim, site kapanmadan önce reçetemi @magunay ile paylaşıp fikrini almıştım. İlk bira ister kit birası olsun ister tam tahıl olsun eğlenceli ve yer yer panik havasında geçebiliyor. Benim açımdan jet 30 ile olan bira yapım aşamaları oldukça keyifli ve beklediğimden sorunsuz geçti. İlk deneme için Smash gerçekten çok akıllıca bir tavsiyeymiş, iyi ki forumdaki arkadaşları dinlemişim. Bira oldukça lezzetli oldu, ancak beklediğimden daha fazla bulanıktı. İkinci denememden önce bazuka filtre aldım ve kesinlikle iyi ki almışım dedim, ilk bira ile ikinci bira arasında ciddi bir fark oluştu, bazuka filre başarılı. Kaynatma sonunda bira soğutma için nasıl ilerleyeceğime karar verememiştim, ancak forumda @BoBo nun tavsiye ettiği Serpantinden geçecek suyu akvaryum moturu ile buz dolu bir leğen ile soğutarak yapma kısmı oldukça faydalıydı. Hala aklımda ters akım soğutucu almak var ama o maliyete gerek var mı kısmında takılıyorum.
Sonuç olarak biraz geç kalmış bir paylaşım ve forumdaki arkadaşlara geç kalmış bir teşekkür olacak. İlk biram çok başarılı oldu, sadece keşke bu kadar şerbetçi otu atmasaydım dedim, bem IPA severim ama nedense bu tarz birada bana fazla geldi, iyi ki hızlı tüketmiyorum, 3 ay sonra şerbetçi otu etksi iyice azaldı ve daha keyif aldığım bir bira oldu. Kendimce beğendiğim reçeteyi aşağıda paylaşıyorum.

12 Beğeni

Afiyetle :slight_smile:

Ben hiç ters akım kullanmadım soğutmada ama şu ekonomik ortamda faydasının maliyetinden daha fazla olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Basit olanın daha kullanışlı olduğu kanısındayım her zaman.

5 Beğeni

Ters akım kışın şebeke suyu soğuk olduğunda iş görüyor ama yazın pek işe yaramıyor. Serpantin gibi soğuyana kadar bekletme şansı da yok, fermantere yüksek sıcaklık ile giriyor ne yazık ki.

4 Beğeni

Elinize sağlık. İlk yaptığım birayı hala unutamıyorum. SMaSh Cascade. Makineyi tanımak açısından kesinlikle çok faydalı olmuştu ki sizin reçete gayet kompleks olmuş. Şerbetçiotu acılığının sebebi 7 günlük dryhop olmuş olabilir. Afiyet olsun.

3 Beğeni

Jet 30’u hiç yakından görmedim, çalışırken izlemedim ama ters akışlı bir soğutucuya hiç ihtiyaç olmadığını düşünüyorum.

Normal kaynatma kazanlarında serpantinin en büyük sıkıntısı, içinden sürekli olarak soğutma sıvısı aksa da dışındaki sıcak sıvının hareketsiz kalması ve boru ile temas eden sıcak sıvı soğuduktan sonra ısı transferinin hızla kötüleşmesi. Serpantini hareket halinde tutmak gerekiyor ki sürekli olarak sıcak sıvı ile temas sağlansın.

Ama Jet 30’da gördüğüm kadarı ile bir devridaim pompası var. Eğer soğutma sırasında bu pompa da çalıştırılırsa serpantin yüzeyine sürekli olarak sıcak sıvı gönderilecektir, bu da soğutma performansını katbekat artırır.

Belki bu yöntem kullanma kılavuzunda yazıyordur, ve kullanıcılar zaten uyguluyordur, bilmiyorum. Ama bu imkana karşılık ters akışlı soğutucunun fazladan bir performans göstereceğini sanmıyorum.

2 Beğeni

Jet30 mayşeleme harici pompanın çalıştırılmasını önermiyor.
Anlattıklarınız çok doğru. Ben kendimce bu sorunu karıştırma çubuğunu kaynama sonu şıranın içerisinde bırakarak arınmasını sağlıyorum. Soğutma aşamasında da ara ara karıştırıyorum soğutma daha verimli hale geliyor. Kovaya aktarmadan önce 15-20dk kala karıştırmayı bırakıyorum.

4 Beğeni

Şimdi ayıbetti Jet 30 efendi. Demek pompa tortu transferine pek uygun değil.

1 Beğeni

Aklımın bir köşesinde alsaydım veya alsam daha mı efektif olurdu diye duruyordu, bu yorumunuzu okuduğumda gerçekten sevindim :grinning:,

1 Beğeni

Ben ters akım soğutucuyu sıcak havalarda boşta olan kovanın içine donmuş şişelerle takviye edilmiş su ile kullanıyorum. Yazın bile 19 derecenin üstüne çıkmıyor kovaya aldığım bira.

2 Beğeni

Bunu ben de denedim, kovadaki su ısındı çabucak. Belki buzlu şişeler az geldi, şebeke suyu daha kolayıma geliyor açıkçası. Genel olarak memnunum ters akımdan ama yazın sorun oluyor sadece benim için.

2 Beğeni

Bugün özellikle zaman tuttum.

Önce mayşeyi pompa ile ters akımdan geçirip kazanın içine geri verdim.
25 lt. 100 derece mayşe 10 dakikada 43 dereceye düştü.
Ardından pompayı iptal edip musluktan direkt ters akıma vererek yer çekimiyle tüm kazanı 19 dereceyle 10 dakikada direkt kovaya aldım.
Toplam 20 dakika.

9 Beğeni