Come A Citra & Mosaic (Session IPA)

8 Aydan daha uzun bir süre bira yapmayınca hem kolay hem ilgi çekici hem de beni heyecanlandıracak bir bira yapmam gerekiyordu. Brewstival de ve sürekli görüştüğümüz dostlarla konuştuğumuzda sitra ile 3,5 alkollü yaklaşık 30 IBU’lu bir bira üzerinde duruyordum. Hatta ismini de telaffuz ettiğimde biraz gülüşmeler oldu.
En son @ers matcha çayı kullanarak bir bira yapmıştı. (Nedense aklımda @anon79215167 kalmış) onunla konuşup fikrini aldım. Sonunda Reçeteye 2 fermantasyonda ve soğuk demleme ile ya da alkolde bekleterek kapalı transfer sırasında eklemeye karar verdim. Ersoy Abi’ye bira ismini söylediğimde İyi işte bol pozisyonlu bira olur dedi :slight_smile:

Neyse gelelim Reçeteye;

Reçetenin oluşumu sırasında 3 arkadaşla çok tartıştık. (@Durul değil birisi)
“Matcha ile 30 ibu ve citra şerbetçi otu kullanarak bira yapmak istiyorum, önerileriniz nelerdir?” dediğimde, Deepseek de, Gemini de ve Chat gpt de harika bir fikir tepkisini verdi.

Tabii detaylara indikçe yapaylar gerçek yüzünü gösterdi :slight_smile:

Ondan önce spirulina meselesini anlatayım. 2 yıl önce bağ bozumu yaparken Üniversitede Gıda Mühendisliğinde Doçent bir hanımefendi Spirulina ile fermente etmekle ilgili araştırma yaptıklarından bahsetmişti. Geçen sene yine bağ bozumunda konuştuğumuzda çok olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Sanırım tez konusuydu. Ona ulaşabilecek bir dostumu aradım ve sordum, alkol oranının arttığını az kullanımda tadının daha iyi olduğunu (kör tadımcılar söylemiş) oran arttıkça demir tadı aldıklarını iletti. Neyse ben zaten 19 litrelik batchte 1 gr kullanacağım için beni çok etkilemeyecekti. Matcha + spirulina ile hem görsel hem de farklı tatlar yakalamayı umarak yapaylarla tartışmaya başladık.

Deepseek, Gemini ve ChatGPT den yararlandım. Genel olarak aynı şeyleri söyleseler de yarıldıkları yerler vardı. Deepsek hem matcha hem spirulina kullanımının riskli olacağını söyledi mesela. Gemini 19 litre için 1-3 gr spirulina önerirken ChatCPT 1.2 gr’ı geçmeyin dedi. Birisi Matcha dan diğeri spirulinadan umami tat gelebileceğini, May-tchanın topraksı ve kumsu tatlar üretebileceğini, diğerinin yosun tadı riskini falan söylediler. Hangisiydi tam hatırlamıyorum ama Matcha+spirulina ile Citra uyumlu olur derken bir diğeri buna Mosaic ilave ederseniz daha dengeli olur dedi. Diğeri Mosaic ile iyi sonuç vermez dedi :slight_smile:
Peki ben ne yaptım :wink:

Bu arada ChatGPT uzun süre görsel sunamayınca ve neden çıkaramadığınız sorduğumda birçok kişinin görselle çalıştığını sunucuların meşgul olduğunu istersem Plus’a geçerek bu sorunu çözebileceğimi söyledi. Orada Gemini 10 saniyede çıkarttı Sen Plus diyorsun deyince de yazdığını sildi :slight_smile:
Şimdi sorularımı daha iyi yanıtlıyor ve Plus demiyor :wink:

Ve kaynatma;

Küçük batch ve 30 dk kaynatma olunca 4 saatte iş bitti.

Dün 5 psi da başlayan basınç altında fermentasyon bugün 7.5 sonrasında da 10 ve 12 olarak devam edecek. Bitiminde kapalı transferle servs kegine alıp 7 psi servis basıncında tutacağım.

Ispindel ile çok küçük bir fark var.

Dostlarla içmek dileğiyle… :beers:

8 Beğeni

Chat gpt gemini vb birbirine düşüren adam, 3. dünya savaşını da sen çıkartabilirsin😉 merakla bekliyoruz özellikle rengi tutturabilecek misin bakalım, boyu tutturmak daha önemli geeçi😉

1 Beğeni

Eskiden de Sana, Ersoy Abi böyle dedi, Gülendam’a Durul böyle dedi, Boğaç’a Gülendam böyle dedi, bir diğerine Mehmet Sami böyle dedi diyordum :slight_smile:
Yapay benimle uğraşmayacaktı :wink:

Aslında örneği var :wink:

2 Beğeni

19 ltde 1gr spirluna gerçekten fark edecek mi? Ben yulaf yarım çay kaşığı koymuştum hiç bir fark alamadım tat olarak.

1 Beğeni

Bu midye gibi kokuyor :slight_smile:

Tatları güzel şeyler değil bunlar abi. Bizzat alıp denedim beğenmedim. Sağlık için kullanılabilir.

1 Beğeni

@Gulendam bir zamanlar oyster stout yapmıştı, o yüzden hiç beklemediğimiz tatlar bazı biralara gidebilir😉

3 Beğeni

Evet bir aralar benim biraları sahiplenme gibi bir huyu vardı, hatta Ankara buluşmasında bu biraları Antalya’ dan getirdim diyerek söylentiler çıkarıyordu :slight_smile:

1 Beğeni

İlk görüntü :nazar_amulet:

7.25 gr matcha, 0.75 spirulina.

4 Beğeni

Bu biraya coğrafi işaret mi alınsa acaba :beers:

2 Beğeni

images (2)

1 Beğeni

Yok artık :slight_smile: Yalnız 3 sefer süzdüm. Spirulinanın tadı güzel değil açıkçası. Matcha IPA’ya çok yakışıyor ama o kum tanecikleri gibi dokusu var, tam çözülmüyor. Votkada bekletip denedim birkaç gün önce, tadı hiç güzel değildi. Bugün iyice steril ettiğim kavanoza 150 ml kadar biradan doldurdum. İçine matcha ve spirulinayı ekleyip iyice karıştırdım. 5 dakika bekledikten sonra önce çay süzgeciyle, sonra şerbetçi otu süzgeciyle süzdüm. Buna rağmen servis fıçısına eklerken bir miktar tortu vardı. Neyse ki güzel sonuç aldım. Bu tarz düşük alkollü biraları eksik etmem. Bir sonrakini mavi kelebek sarmaşığıyla mor yapmak lazım :wink:

3 Beğeni

Filtre kahve filtresini dene abi birde.

1 Beğeni

Bugün kaynatmadan sonraki 14.gün gaz, köpük, her şey oturdu. Ş.otları ve matcha gayet temiz. Bu kadar düşük alkole bir tık düşük ibu olabilirdi sadece.
Basınç altında fermentasyon her eve lazım :slight_smile:

5 Beğeni

Bjcp ye gelir mi? (20 karaktere takıldım)

Eksi IBU artışı lazım diyorsun yani…
Âlâ.

çok güzel görünüyor. İlk Antep ziyaretimde tadacağım :slight_smile:

1 Beğeni

Session ipa mı, ibu mu, renk mi? :slight_smile:
Ya da başka bir şeyse sorarsın, bu üçünü cevaplayayım. Session ipa zaten var, matcha ve spirulina olmasa zaten renk de tutuyor, session da ibu da daha esnek.
Gerisi @Durul un problemi :slight_smile:

1 Beğeni

@menegin yeşil renkte bir bira yapıyorsa vardır bir bildiği dedim ve kısa bir sorgudan sonra aşağıdaki bilgiye ulaştım :slight_smile:

Yeşil bira, Amerikalı içicilerin benimsediği bir yeniliktir ve hızla her Aziz Patrick Günü’nde içilecek içecek haline gelmiştir. Söylentiye göre, yeşil birayı bir doktor yaratmış. Dr Thomas Curtin, birayı ilk kez 1914’te Bronx’taki Morrisania Schnerer Kulübü’nde Aziz Patrick Günü partisi için renklendirdi.

Yeşil bira içmek için başka bir nedene ihtiyacınız varsa Yeşil Bira Günü bile vardır. Yeşil Bira Günü, kutlama yapanların yeşile boyanmış bira içtiği gün boyu süren bir partidir. Gelenek Oxford, Ohio’daki Miami Üniversitesi’nde başladı ve ilk kez 1952’de kutlandı. Her yıl bahar tatilinden önceki perşembe günü kutlanır. Öğrenciler Yeşil Bira Günü’nde sabahın erken saatlerinde içki içmeye başlar; Oxford’daki barlar sabah saat 5 civarında açılıyor.

2 Beğeni

Ben de Aziz Başkan’dan dolayı mı yaptım acaba? :thinking: