CraftbeerPi 3.0

Bu konunun da artık yeni mekanına taşınma vakti gelmişti :slight_smile:

CraftbeerPi 3.0 tanıtım

Öncelikle CraftbeerPi nedir ve CraftbeerPi ile neler yapılabilir üzerinde biraz durmak istiyorum;

Ticari kullanım olmadığı sürece tamamen ücretsiz bir yazılımdır. Bu yazılım “RasberryPi Zero” modelinden “RasberryPi 3” modeline kadar tüm RasberryPi ları desteklemektedir (muhtemelen RP4’dü de). Kendileri RasberryPi 3’ü tavsiye etmektedirler. Bunun sebebi bu modelin dahili wifi bağlantısı olmasıdır. Diğer modellerde ethernet bağlantısı mevcuttur, yani kablo ile internet bağlantısı sağlanabilir. Ben kendi sistemimde Rasberry Pi 2 modelini harici USB WIFI adaptörü ile kullanıyorum, gayet güzel çalışıyor. CraftbeerPi ile yapabileceklerinizin bir kısmını aşağıda özetlemeye çalışacağım;

1- CraftbeerPi ile istediğiniz gibi sistem oluşturmakta özgürsünüz. Tek kazanlı (BIAB) sistemlerden 3 kazanlı (HERMS/RIMS) elektrikli veya gazlı sistemlere kadar istediğiniz ya da ihtiyacınız doğrultusunda konfigüre etmek mümkün. Bunun yanı sıra mayşelemeden (kademeli mayşeleme de dahil) kaynatmaya (şerbetci otu ekleme için süreleri ayarlamak da dahil) ve hatta soğutmaya kadar tüm adımları istediğiniz şekilde düzenleyebiliryorsunuz. Bunun yanısıra önceden hazırlanmış “Beer.xml” ve "Kleiner Brauhelfer” bira tariflerini eklemek de mümkün.

2- Yazılım ve kuracağınız sistem statik değildir. İstediğiniz zaman ihtiyaçlarınız doğrultusunda alacağınız diğer ekipmanları da (pompa, valf, ısıtıcı, tilt hydrometer, flowmeter vs) sisteme ekleme imkânınız var. Birçok ektenti mevcut ve dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Eğer yazılım bilginiz mevcut ise kendi eklentinizi de oluşturup kullanmak mümkün.

3- Bir çok sistemde kullanılan PID (proportional–integral–derivative) kontrolünün bu yazılımda da kullanılması mümkün. Ayrıca bir PID kontol cihazı almanıza gerek yok. Yine yazılımdaki “Auto Tune PID” eklentisi sayesinde sisteminiz için uygun PID parametrelerini ayarlamak çok kolay.

4- Yazılımda her sıcaklık sensörü ve kazan için ayrı ayrı sıcaklık grafiklerini görüntülemek de mümkün.

5- Yazılıma (sisteminize) lokal ağ bağlantısından direkt, kablosuz olarak ulaşıp kontrol etme imkânınız var. İster tablet ister telefon ister bilgisayar, size kalmış. Bunun haricinde Blynk, Cayane VNC gibi harici uzaktan erişim yazılımlarını da desteklemekte. Bu yazılımlar da genel olarak ücretsiz. Bunlar vasıtası ile internetin olduğu her yerden evinizdeki/işyerinizdeki sistemi takip edebilir ve hatta kontrol edebilirsiniz. Özellikle fermantasyon sırasında çok kullanışlı olmaktadır.

6- Son olarak değinmek istediğim konu ise Fermantasyon. Yazılım aynı zamanda birden fazla fermantasyonun kontrolüne de imkan sağlamaktadır. Fermantasyon içinde istediğiniz şekilde adımlar oluşturup kademeli fermantasyon yapabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgiler yazılımın sayfası olan http://web.craftbeerpi.com/ dan özetlenerek çevrilmiştir. Daha detaylı bilgi için site ziyaret edilebilir.

Yukarıdakiler ilginizi çekti ise bu aşamadan sonra standart asgari gereksinimler, kurulum, standart ayarlar ve bağlantı seçenekleri hakkında biraz daha detaya inebiliriz.

Craftbeer Pi 3.0 için standart gereksinimler

Daha önce belirttiğim gibi bu yazılım ile oluşturacağınız sistemde tamamen özgürsünüz. Dolayısı ile herkesin sistemi ve sistem gereksinimleri farklılık gösterecektir. Yani bu yazılım ile gaz kontrollü bir sistemden elektrik kontrollü bir sisteme, 1 kazanlıdan (BIAB) 3 yada 2 kazanlı HERMS/RIMS sistemlere kadar kurmak ve yönetmek mümkün. Burada daha çok tek kazanlı elektrikli sistem üzerinden örneklendireceğiz, siz ihtiyacınıza göre bunu çeşitlendirebilirsiniz.

1- Yazılım Rasberry Pi (RP) üzerine yükleneceği için RP olmazsa olmaz parçamızdır. Daha önce de belirttiğim gibi RP Zero, RP 2, RP 3 modelleri desteklenmektedir. RP de kullanılmak üzere micro sd card. 8gb ve üstü kapasite yeterli olacaktır.
2- En az bir adet DS1820 sıcaklık sensörü (Türkiyede 15 tl civarı satılıyor)
3- 1 adet 4.7ohm direnç
4- Bağlantı (jumper) kablosu
5- Röle (Anahtar gibi çalışıp aktörün -pompa, rezistans vs- çalışmasını ve durmasını sağlayacak) için iki alternatif mevcut;

  • SSR (Solid-State Relay) ve Soğutucu (heatsink). Bu tip relaylerin avantajı mekanik olan hareketli bir parça olmamasıdır. Dolayısı ile özellikle PID ile kontol edilen ve sık sık devreye girip çıkacak bir Akötürün olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayacaktır. Kontrol etmeyi düşündüğünüz aktör kadar edinmeniz gerekmekte. SSR’ lar çekeceği ampere (10A, 25A, 40A vs) göre satılıyor. Türkiye’de mevcut. Benim tavsiyem minimum 25A lık almanız, aralarında çok fiyat farkı yok, 25A SSR fiyatı yaklaşık 25-30 tl, ama ucaza kaçmamak ve orjinal olduğundan emin olduğumuz SSR’ları edinmek ileride yaşanabilecek birçeok sorunun önüne geçecektir. Burada dikkat etmeniz gereken husus özellikle rezistansın kapasitesi olacaktır. Teorik olarak 25A lık SSR maksimum 5500w lık ısıtıcıyı kaldırır. Ben kendi sistemimde 5500w lık ısıtıcı için 40A SSR kullanıyorum. Buarada mutlaka giriş voltajı 3-32VDC olan tipten almalısınız. RP 3.3VDC çıkış verdiği için diğer tip SSR larda anahtarlama yapmayacaktır yada kararlı çalışmayacaktır. Soğutucu (heatsink) mutlaka olmalı, yoksa SSR hemen erir ve yanar, uygun büyüklükte soğutucu temin edilmeli. Birde tabi bu soğutucu ile SSR arasına sürmek için termal macun (30grlık yeterli olacaktır).
    imageimage

  • 5v röle kartları. Aşağıda görüldüğü gibi röle kartları tekliden başlayıp iki ve ikinin katları olacak şekilde satılmaktadır. 10A kadar olan yükler için kullanılabilir. Ancak SSR ların aksine mekanik hareketli parçalar ile anahtarlama yapmaktadır ve sık sık açılıp kapanmaya uygun değildirler. Böyle bir durumda kısa sürede bozulmaları söz konusu olacaktır. Ancak fiyatları uygundur, örneğin 4 kanallı yandaki röle 15-20tl arası satılmaktadır.
    image

6- Opsiyonel olarak Dokunmatik Ekran. Ben tavsiye etmiyorum, boşuna masraf olacaktır. Zira elinizdeki internete giriş yapabildiğiniz her hangi bir ekranı (Mobil telefon, tablet, akıllı televizyon, bilgisayar vs) rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yukarıdakiler asgari gereken parçalar olmakla birlikte tüm bu parçaların içine monte edilebileceği bir proje kutusu ya da elektrik panosu da gerekecektir. Aksi halde açıkta kalan elektirk bağlantıları ciddi tehlike yaratacaktır.

RASPBERRY PI ın hazırlanması

Eğer halihazırda kullandığınız (raspian yüklü) bir RP var ise bu kısmı atlayıp “RASPBERRY PI uzaktan erişim ayarları” kısmından devam edebilirsiniz.

İlk defa RP kuracaksanız resmi sitesi olan Raspberry Pi OS – Raspberry Pi dan kullanacağınız bilgisayar sistemine uygun Imager’I indirip kolayca kurabilirsiniz. Yapmanız gereklenler çok basit ve bu linkte gösterilmiştir Help Videos - Raspberry Pi Foundation. Bu yöntem en kolay olanı. Birde kolay olduğu iddia edilen IOS kullanıcıları için bir kurulum seçeneği var, ancak ben kullanmadığım için detaylarını maalesef bilmiyorum. Alternatif olarak manuel olarak kurma işlemi yapabilirsiniz. Eğer sıkıntı yaşayan olursa onu da daha sonra detaylandırabilirim. Özellikle bazı kullanıcılar yeni versiyon raspian’lar ile web arayüzüne erişimde sıkıntı yaşağıdığını raporlamış. Bu gibi durumlarda eski raspian versiyonlarını manuel yüklemek gerekebilir. Şimdilik konu çok uzamasın ve dağılmasın diye manuel kurulumun detaylarına girmeyeceğim.

Yukarıdaki adımı tamamladıysanız RP de kullanacağımız micro sd kart hazır demektir. Bu kartı RP ye takıp gerekli ilk ayarları yapmak üzere çalıştıracağız. Bunun için HDMI kablosuna ve HDMI girişli her hangi bir monitor veya televizyona ihtiyacımız olacak. HDMI kablosu ile RP’yi monitöre/TV ye bağlayıp 5v luk telefonlarda kullandığımız mini usb şarj aleti ile enerji vereceğiz. Herşey yolunda gitti ise aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşacaksınız.

image

Burdan sonra uzaktan bağlanabilmek için gerekli ayarlamaları yapacağız.

RASPBERRY PI uzaktan erişim ayarları

İlk olarak şifre değişimi yapmamız gerekecek. Bunun için sol üst köşede duran Ahududu (raspberry) simgesineimagetıklayıp aşağıdaki resimde gösterildiği gibi “Raspberry Pi Configuration” sekmesini tıklayacağız ve aşağıdaki gibi bir pencere açılacak.

image
image

Açılan pencereden isterseniz Hostname i değiştirebilirsiniz. Hemen üstünde bulunan “Change Password” e tıklayarak bir şifre belirleyebilirsiniz. Bu arada RP nin standart başlangıç kullanıcı ismi “pi” ve şifresi “raspberry” dir. Mevcut şifreyi istemesi halinde girebilirsiniz. Bu aşamada sistem otomatik olarak tekrardan başlatmayı önerecektir, ister şimdi yapabilirsiniz istersenizde en son tüm değişiklikleri yaptıktan sonra tekrar başlatabilirsiniz. Sistem tekrar başlatılmadıkça yapılan değişiklikler aktif olmayacaktır.

Tekrar aynı pencereye gelerek bu sefer “interfaces” sekmesine tıklayacağız. Aşağıda göründüğü gibi ilgili yerleri “enable” aktif edeceğiz. En azından “SSH”, “VNC”, “1-wire”, “remote GPIO” akif edilmeli. Diğerlerini pasif (disabled) bırakabilirsiniz.
Tüm değişiklikler yapıldıktan sonra “OK” basıp pencereden çıkacağız. Bu aşamada sistem otomatik olarak tekrardan başlatmayı önerecektir, ister şimdi yapabilirsiniz istersenizde en son tüm değişiklikleri yaptıktan sonra tekrar başlatabilirsiniz.

image

RP LOKAL IP adresini sabitlemek

Öncesinde internete bağlanmayı ihmal etmeyelim. Bunun için sinyal simgesineimage sol tık ile bastığımızda açılan menüden kendi wifi ağımızı seçip şifremizi girip internete bağlanıyoruz. Normalde bilgisayarda yaptığımız işlemin aynısı.
Şimdi RP ye sabit lokal IP adresi vereceğiz. Bunun amacı lokal ağımızda RP ulaşmak için kullanacağımız Ip nin her modem resetlenmesinde değişmesinin önüne geçmek. İşlem çok basit. Genel olarak modemler lokalde 192.168.1.XXX adresini kullanır. Hatta modemin kendisi ayarlar sayfası/router için 192.168.1.1 adresini kullanır. Sizinki farklı ise önceden bilmeniz gerekecek. Ekranın sol üst köşesindeki sinyal simgesineimagesağ tıklayarak açılan menüden aşağıda gösterilen “Wireless & Wired Network Settings” sekmesine tıklayacağız. Karşımıza aşağıdaki gibi pencere açılacak.

image

image

Burada “eth0” i seçersek kabolu bağlantı (ethernet) için “wlan0” i seçersek kablosuz bağlantı (wifi) için Lokal IP yi sabitleyebiliriz. Burada yanda görüldüğü gibi ayarları yapabiliriz. Buradaki 192.168.1.201 IP adresi RP nin lokal ağdaki sabit adresi olmuş olacak. Siz isterseniz “201” yerine ağda kullanılmayan başka bir sayı belirleyebilirsiniz. Genel olarak ağınızda 200 tane cihaz bağlı olacağını varsayarak 201 müsait olacaktır.
Bu işlemide yapıp sistemi yaptığımız ayarların aktif olması için tekrardan başlatacağız.
image

VNC viewerimage ile Uzaktan erişim (zorunlu değil ama çok işe yarıyor)

Bu aşamadan sonra VNC viewer yüklü herhangi bir cihazdan lokal ağ içinde RP ye ulaşabiliriz. VNC server RP de zaten hazır ve daha önce “interface” kısmından onu aktif etmiştik hatırlarsanız. VNC ile sadece lokal ağda değil, istersek internetin olduğu her yerden RP ye ulaşabiliriz. Bunun için kayıt olup hesap oluşturmamız yeterli. 5 tane cihaza kadar ücretsiz kullanılabiliyor. Detayları incelemek ve VNC viewer’ı indirmek için https://www.realvnc.com/en/connect/download/viewer/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Şimdilik detaylara girmiyorum, istek olması halinde daha sonra bu konudan ayrıca bahsedebiliriz.

CraftBeerPi (CBP) 3.0 Kurmaya Hazırız

Burada birkaç kod gireceğiz “Terminal” de. Ama gözünüz korkmasın toplamda 4 tane aşağıda yazılı kodu kopyalayıp yapıştıracağız ve enter’a basacağız. Bu kadar basit.

Ana ekranda sol üst tarafta bulunan Teminal simgesineimage tıklayarak yeni bir terminal penceresi açıyoruz. Sonrasında aşağıda verilen kodları sırası ile giriyoruz ve “enter” a basıyoruz.

image

1- İlk olarak aşağıdaki kodu CBP yazılımını RP’ye kopyalamak için gireceğiz.

git clone https://github. com/Manuel83/craftbeerpi3

(kodun görünebilmesi için “.” ile "com " arasına boşluk koymak zorunda kaldım. Yoksa link haline dönüyor. Kopyalayıp yapıştırırken silmeniz gerekecek.)
image

2- Sonra CBP yazılımını kopyaladığımız dizine (folder) girmek için aşağıdaki kodu gireceğiz.

cd craftbeerpi3

image

3- CBP yazılımının yüklemesini başlatmak için aşağıdaki kodu gireceğiz.

sudo ./install.sh

image

Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak

image

Burada klavye yön tuşları ile “Install CraftBeerPi” seçip kurulumu başlatıyoruz. Kurulum sırasında ilk olarak “update/upgrade” “Edilsin mi?” diye, daha sonra da “”1-wire GPIO4” “Aktif edilsin mi?” diye soracak. Klavyeden “Y” harfine basarak kabul edip “Enter” a basıyoruz. Herşey yolunda giderse ve bir hata oluşmazsa CBP kurulmuş olacak. RP yi tekrar başlatıp kontrol edebiliriz.

Sistem açıldıktan sonra web browser ı açıp lokal IP belirlerken oluşturduğunuz IP yı kullanarak aşağıdakini adres satırına yazıp “Enter”a basıyoruz. Bu aşamada artık isterseniz RP’nin web browserını yada aynı ağa bağlı herhangi bir mobile telefon ve ya tablet kullanabilirsiniz.
192.168.1.201:5000 (Lokal port için 201 den farklı birşey belirlediyseniz, adresi ona göre değiştirmeyi unutmayın.)

image

Herşey yolunda gittiyse aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz.

image

Şimdi sahip olduğumuz donanımı CBP3 e tanıtma zamanı. Bunun için tanıtım videosunu 1.dakikadan sonra izleyebilirsiniz (Şu anda biz 1. dakikaya kadar anlatılanları zaten yapmış durumdayız).

Raspbeer Pi ilk bağlantıların yapılması

Ancak buna geçmeden önce, biraz RP ye bağlantı ile ilgili konuşmakta fayda var. Malum CBP ya donanımı tanıtırken bazı ekipmanları bağlamış olmalıyız.

Aşağıda Craftbeerpi sitesinde yayınlanan genel bağlantı şeması mevcut. Bunun üzerinden detaylandırmak sanırım daha faydalı olacaktır.

image

Yukarıdaki şemada 3 adet sıcaklık sensörü (DS18B20) ve 3 adet ilgili aktörleri kontol edebilmek için SSR, bağlanmış durumda. RP ile yapılabileceklerin sınırı yok, buna bağlı olarak bazı çıkışların çeşitli görevleri ve fonksiyonları var. Ama biz onlarla ilgilenmeyeceğiz. Bizi ilgilendiren, aktörlerimize SSR vasıtası ile açma ve kapama komutunu gönderecek olan GPIO PIN’leri, 3.3v ve 5v olmak üzere güç çıkışları ve “ground” pin leri.

DS18B20 Sıcaklık sensör bağlantısı

Sıcaklık sensör bağlantısı ile başlayacak olursak, görüleceği gibi, aslında tek hat üzerinden (1-wire) birden fazla sıcaklık sensörü bağlayabiliyoruz. DS18B20 nin bir nevi mucizesi gibi denilebilir.

Bağlantının pratik olması açısından yukarıda kullanıldığı gibi wago klemensler kullanılabilir ancak şart değil. Normal elektrik klemensleri de iş görecektir. Hatta kabloları birbirine bağlayıp bant ile izole de edebilirsiniz.

imageimage

DS18B20 Kırmızı (Güç 3.3v), Sarı(GPIO) ve siyah (ground) olmak üzere üç tane uca sahip. Sarı (GPIO) ucu mutlaka GPIO4 (PIN no:7)e bağlamalıyız. Diğer GPIO PIN’lerine bağlarsanız sıcaklık sensörleri çalışmayacaktır. CBP Kurulum sırasında fark ettiyseniz 1-wire için GPIO4 otomatik olarak atanmıştı (istenirse bu pin ileride değiştirilebilir ama şimdilik o konuya girmeyeceğiz). Kırmızı (Güç) ucu, sıcaklık sensörüne güç sağlamak için, 3.3v PIN’lerinden herhangi birine bağlayabiliriz. Dikkat etmemiz gereken yukarıda gösterildiği gibi Kırmızı uç ile Sarı uç arasına 4.7k ohm direnç bağlamak. Son olarak Siyah (ground) ucu yukarıda gösterildiği gibi herhangi bir Ground PIN’ine bağlayabilirsiniz. Her sıcaklık sensörü farklı bir adrese sahip olacaktır. İleride CBP ayarlarını yaparken göreceğimiz gibi istediğimizi seçebiliyoruz.

SSR bağlantısı

image

SSR lardan biraz bahsetmiştik. Tekrara girmeden genel çalışma prensibinden basitçe bahsedelim. Başlamadan önce 220 volt elektrik ile çalışırken çok dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Ölümcül sonuçları olabilir. Ne yaptığınızdan emin değilseniz profesyonel yardım almalısınız. SSR lar düşük voltajlı DC (Direct current-Doğru akım) kullanarak diğer ucuna bağlı yüksek voltajlı AC (Alternative Current-Alternatif akım) aktöleri çalıştırıp durdurmaya yarıyor. DC den DC ye ya da AC den AC ye çalışan modelleri de mevcut ancak biz DC den AC ye olan modelini kullanacağız. Aşağıdaki resimde 3 ve 4 nolu SSR girişleri RP ye bağlayarak komut gönderdiğimizde SSR’ın 1 ve 2 uçlarındaki devre tamamlanmış olacak ve aktörümüz çalışacak, tersinde de durmuş olacak. SSR ın 4 nolu girişi RP nin Ground yazan herhangi bir PIN’ine girebilirsiniz. 3 nolu girişe ise GPIO lardan istediğinize bağlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken hangi GPIO ya hangi Aktörü bağladığınızı not etmeniz. Daha sonra CBP ayarlarında kullanacağız. 1 ve 2 nolu giriş için ise faz kablosunu girip, çıkışı akötürümüze bağlıyoruz. Burada bir priz kullanılmasında fayda var. Hiç bir 220 volt kablonun açıkta kalmaması güvenlik için çok önemli.

Bunun hariçinde buzzer, selonoid valf kontrolleri, LCD ekran, flowmeter gibi ekipmanların bağlanması da mümkün ama şart değil. İsteğe bağlı eklenebilir. Şimdilik ayrıntısına girmeyeceğim.

CraftBeerPi (CBP) 3.0’te donanımın tanıtılması-ayarlanması

Yukarıdaki video adım adım tüm işlemleri görteriyor. Ben genel mantığa değineceğim.

System/hardware setting sekmesine girdiğinizde aşağıda göreceğiniz gibi tanımlamayabileceğiniz “Kettle”, “Fermenter”, “Actors” ve “Sensor” olmak üzere 4 başlık karşınıza çıkacak.

image

CBP ile genel olarak kazan içindeki sıvının sıcaklığını ölçüp isteğimize göre sisteme eklediğimiz aktörler vasıtası ile ısıtmak veya soğutmak isteyeceğiz. Bunun için de sisteme sıcaklık sensörlerimizi, aktörlerimizi ve kazanlarımızı tanıtmamız ve hangi sensörün/aktörün hangi kazana hizmet ettiğini belirtmemiz gerekecek.

Öncelikle yukarıda bağlantısını yaptığımız sıcaklık sensörlerini ekleyeceğiz. Videodaki adımları takip edebilirsiniz. SENSOR yazan yerin sağındaki ADD butonuna tıkladığınızda açılan pencerede sensörümüze istediğimiz ismi verip “Type” için One_WIRE seçtikten sonra listeden eklediğiniz sensörü seçip kaydedeceğiz. Sensor yazan yerdeki rakam ve harflerden oluşan adres her sıcaklık sensorü için tek ve farklı olacaktır. Aynı işi tüm eklediğimiz sıcaklık sensörleri için yapmalıyız.

image

Sıra Aktörlerin eklenmesine geldi. Actors/ADD açılan pencereden isim belirleyip, type için şimdilik GPIO simple seçerek yukarıda bağlantıları yaparken not aldığımız GPIO numarasını listeden seçip kaydediyoruz. Diğer aktör TYPE ları tecrübeniz arttıkça ilerleyen zamanlarda deneyebilirsiniz. İşe yarayan birçok aktör tipi mevcut. Tüm aktörleri aynı şekilkde sisteme ekleyeceğiz.

image

Son olarakta Kettle (kazan) tanıtacağız. ADD butonuna basınca açılan pencerede, kazan ismini (genelde kullanılış amacına göre) yazdıktan sonra daha önce tanıttığımız sensör ve aktörleri uygun şekilde seçerek kazanımızı tanıtacağız.

image

Başlangıç olarak LOGIC için Hysteresis vardır listede, sadece onu seçip offset on/off kısmına isteğinize göre bir değer girebilirsiniz. Bu değer aktörlerin hedeflediğiniz sıcaklığın ne kadar üstüne çıkınca ve altına düşünce devreye girip çıkacağını belirleyecek. Bu arada LOGIC olarak PID de dahil olmak üzere bir çok seçenek mevcut. Diğer logic ve daha bir çok sensör vs alternatifine Plugins ile ulaşabilirsiniz. Plugins için system sekmesinden “Add-on” a tıklamanız yeterli. Bugün itibari ile 72 adet mevcut. Eğer yazılım bilginiz varsa kendi ihtiyacınıza göre Plugins oluşturmanız da mümkün. Yanlarındaki turuncu renkli “i” butonuna basarsanız kısa tanıtımları da mevcut. Çok fazla olduğu için ayrıntısına girmeyeceğim.

image

image

Şimdilik Blynk Plugin den kısaca bahsetmek istiyorum. Bu eklentiyi ben özellikle fermantasyon sırasında sıcaklığı izlemek için kullanıyorum. Mobil telefonda da bir “App” gibi oluşturabiliyorsunuz. Enerji diye adlandırdıkları bir ücretlendirme sistemleri var. Başlangıçta belirli bir miktar enerji veriyorlar ücretsiz olarak. İsterseniz daha sonra siz enerji alıp yeni özellikler ekleyebiliyorsunuz kendi “App” nize. Bana başlangıçta verilen enerji yeterli olduğu için henüz ek enerji almadım.

Bundan sonrası bira tarifimizi girip, devamını CBP ye bırakmak olacak. Yukarıdaki videonun 3. dakikasından sonra örnek bir-iki adım gösterilmiş. Aynı mantıkla mayşe suyunun ısıtılmasından başlayıp en son soğutulmasına kadar tüm adımları tek tek ve detaylı girebilirsiniz. Buzzer eklediyseniz adımlar arası geçişlerde, şerbetci otu ekleme zamanı gelince v.s. sistem sesli ve görsel olarak sizi uyaracaktır. Daha sonra belki elektrik panosu hazırlama, VNC/Blynk bağlantıları hakkında detayları paylaşabiliriz. Umarım faydalı olmuştur. Selamlar…

24 Beğeni

detaylı ve harika bir anlatım olmuş ellerinize sağlık

2 Beğeni

Daha önce uzun süre kullanmıştım bu sistemi. Bazen şeytan jet30 un yazılımını devre dışı bırak craftbeerpi ile kontrol et diyor. Bana göre bu işin açık ara lideridir. Jet30 un yazılımını devre dışı bırakmasak da , elime yeniden raspberry üzerine craftbeerpi kurma şansı geçti. Bu vesileyle Tam teşekküllü bir akıllı kutu yaptık.
Sevgili @Durul gule gule kullanır umuyorum. Craftbeerpi nin yapacaklarının sınırı yok zaten konu sahibi @Alpayc hocam yukarda bahsetmiş. Tekrar etmeyeyim, ben @Alpayc hocamdan farklı olarak ekranlı bir sistem kurdum. Öncelikle gerekli malzemeleri yazalım.

1X Raspberry pi4
1X 7" dokunmatik fhd ekran.
2X Fotek 40DA SSR (kendinden soğutmalı)
1X 12volt 5A trafo.
1X 5Volt 3A usb çıkış trafo
1X Mike fiş 2 kontak
1X Mike fiş 3 kontak
1X 12Volt fan
1X Mutlusan pano (taban saçlı 25x35x15)
2 metre 3x1.5 TTR çoklu hes kablo.
1X Pano topraklı priz
1X Topraklı fiş
2X On/Off Anahtar
1X Led Power lamba
12v kordon kablo,
30 cm hdmi to mikro hdmi kablo
Kıl testere, maket bıçağı, sıcak silikon , muhtelif vida somun, klemens.

Zor ama keyifli bir uğraştı. Öncelikle ekran, priz anahtar ve kontaklar için uygun ölçülerde kıl testere ile panonun üzerinde delikler açmamız gerekiyor. 2 On/Off
1 priz, 2 Mike kontak , 1 ekran, 1 power, 8-10 havalandırma v.s derken epey vaktinizi alıyor. Yamuk açılan bir deliğin telafisi olmayacağını bilerek dikkatle açmamız gerekiyor. Bana göre en zor kısmı bu. Sonra taban saçına malzemeleri uygun bir şekilde sabitliyoruz. Kablolama yaparken tek anahtar üzerinden tüm devreyi kapatabilecek şekilde ayarlaması yapılmalı, acil durumlarda tek düğme ile komple kapatabilelim. Mike kontaklarin biri pompa için elektrik sağlıyor diğerine isi probu takıyoruz. Raspberry için kullanılan (DS18B20) sensörün direncini de Mike kontaga bağlayabiliriz. Sistemi henüz kazana bağlamadım, bu şekliyle herhangi bir kazani kontrol edebilecek seyyar bir akıllı kutu oldu. Tüm kablolama ve sistem kurulumunu tamamladım. Sevgili @Durul un brewdog kazaniyla bir kaç güne denerim. Şimdilik kutunun fotoğraflarını paylaşayım.









15 Beğeni

Çok merak ediyorum nasıl bişey oldu, yüksek hacimli malt gerektiren biralarımı maltları vb herşeyi ikiye bölerek aynı anda ket 30 ve @Lacivert un şaheseriyle yapacağım ve ikisini de kıyaslayacağım verim ve kıllanış açısından, emeklerine sağlık babacan, bu arada ilk reçetem Belgian Dark Strong Ale olacak.

5 Beğeni

Abi Smash’le başla :stuck_out_tongue_winking_eye:

Eline sağlık @Lacivert

5 Beğeni

Eline sağlık gayet güzel görünüyor :clap: :clap: :clap:. @Durul güzel günlerde kullanması ve enfes biralar yapması dileği ile.

2 Beğeni

Güzel düşünce,sen de düşünmüşsündür ama ikisini de aynı sigorta üzerinden beslememeni tavsiye ederim.

2 Beğeni

Mayşelemeyi yaparım da kaynatmayı aynı anda yapmam diye düşündüm açıkçası

Anlatım çok güzel olmuş, yaparken (özellikle ekipmanlar tam olmadan deneyenler için) kıvrandıran bir kurulum oluyor ama kullanması çok keyifli. Ben henüz ekran alamadım onunla denemeyi de çok istiyorum da bu saatten sonra keyfe keder masraf.

1 Beğeni

@Lacivert ekranlı bir pano yaptı ama o da tavsiye etmiyor. Dediğiniz gibi boşa masraf.

Taşınma devam ediyor…

PLUGINS Eklemek ve Plugins Örnekleri Groups ve AutoStartFermenter

Plugin’ler ile ilgili sanırım biraz detaya girmekte fayda var, gördüğüm kadarı ile birçoğumuz bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor. Tek tek Plugin’lere girmeden önce sanırım biraz plugin’ler nedir ve nasıl eklenir üzerinde durmak lazım.

Öncelikle aşağıda göründüğü gibi system/add on sekmesine sol tıklayarak ikinci resimde görünen Plugin’lere ulaşıyoruz. Buradan ihtiyacımız olan Plugin’i indirmemiz (download) gerekiyor. Sağ taraftaki download yazan butona tıkladığımızda indirme işlemi başlamış oluyor. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra sistemi tekrar başlatmamız (restart) gerekecek.

image image

Sistemi restart etmek için aşağıda göründüğü gibi system/system/restart butonuna basmamız yeterli

image

Plugin’ler farklı görevleri yapmak üzere hazırlanmış eklentilerdir. Bu eklentiler sensörler, aktörler, PID vs gibi mantıksal yönetim (logic) için hazırlanmıştır. Örnek olarak sensörler için “OneWireAdvanced”, “OneWireWithFilter”, “PT100Sensor”, aktörler için “DependentActor”,” Flowmeter”, logic için “PIDBoil”, “PIDFermentationChamber”, “AdvancedOvershootKettleLogic” gösterebiliriz.

Örnek uygulama olması açısında kendi kullandığım iki plugin’den bahsetmek istiyorum;

İlki Groups plugin
image

Bu plugin hem aktörler hem de sensörler için kullanılabiliyor. Aktörler için kullanıldığında gruptaki tüm aktörler (ısıtıcı, fan, pompa vs) aynı anda çalıştırılabilip durdurulabiliyor. Örneğin ısıtıcı çalıştığında aynı anda sirkülasyon pompasının da çalışmasını istiyoranız bu iki aktörü grup olarak tanımlayarak aynı anda çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Aşağıdaki resimlerde görüldüğü igib 8 adete kadar aktör ya da sensor için grup oluşturabiliyorsunuz.

Sensör olarak tanımlandığında, örneğin sıcaklık sensörü, tüm sensörlerin ortalaması sonuç olarak gösteriliyor.
image image

İkincisi AutoStartFermenter Plugin
image

Bu Plungin’I de fermantasyon sırasında çok kullanışlı oluyor. Sisteminize tanımladığınız ister tek ister birden Fazla fermenterin olası elektrik kesintisi ve ya sistemi tekrar başlatmak (reset) istediğinizde fermantasyonun kaldı yerden devam etmesini sağlıyor.

Kullanımı gayet basit. Dİğer Plugin’ler gibi yükleyip sistemi tekrar başlattıktan sonra eğer sisteminizde fermenter tanımladıysanız otomatik çalışıyor.

Birden Fazla fermenteri aynı anda kontrol ediyorsanız hangilerinin otomatik olarak tekrar başlatılmasını istediğinizi aşağıda görüldüğü gibi system/parameter/auto_start_fermenter_list tıkladıktan sonra açılan pencerede belirleyebiliyrosunuz
image

Ilk eklediğiniz fermenter 1 olmak üzere diğerleri için aralarına virgül “,” koyarak 1,2,3 ya da 1,3 gibi belirleyebiliyorsunuz.

Ayrıca isterseniz auto_start_fermenter_enabled vasıtası ile bu özelliği aktif yada pasif yapabiliyorsunuz.

Özellikle siz fermenterin yanında değilken elektrik kesintisi nedeni ile fermantasyon kontrolü durunca sistem tekrar başladığında otomatik olarak fermantasyon kaldığı yerden devam ediyor.

6 Beğeni

Tekrar merhaba,
Bir arkadaş için tekrar topladığım sistemi denerken, aklıma @ocho hocamın bir akşam zoom toplantısı sırasında sorduğu sorusu geldi. Soru “PID için 65C derecede AutoTune yaptığımızda özellikle daha düşük sıcaklıklarda sistem nasıl tepki veriyor” idi.
Ben de sistemi test ederken bunu gözlemlemeye çalıştım ve aşağıda belirttiğim şartlar altında kendimce test yaptım.

Test Şartları;
Ortam sıcaklığı: Oda sıcaklığında (22C)
Kazan İzolayonu: Yok
Pompa: Her 10 dakika çalışma sonrası 1 dk duracak şekilde ayarlı.
Kazan kapağı: Yok
Toplam su hacmi: 25lt

Test 35, 45, 55, 65, 75C derece kademeli mayşeleme yapıyormuş gibi (sadece su kullanılarak) ve her adımda 2dk kalarak en yüksek ve en düşük değerleri görmek üzere yapılmıştır.

Sonuç olarak her adımda gözlemlenen en düşük ve en yüksek sıcaklık değerleri aşağıdaki gibidir;

@35C Max:35.81C Min:34.69C
@45C Max:45.50C Min:44.44C
@55C Max:55.75C Min:53.94C
@65C Max:65.69C Min:64.63C
@75C Max:75.38C Min:74:56C

35C ve 45C derecede aldığım ekran görüntüleri aşağıdaki gibi;




Özetle;
65C için yapılan AutoTune değerlerinde, alt ve üst sıcaklık hedefleri için, 1C aralığında sapmalar olduğu görülmüştür. En çok sapma 35C derece hedefte 0.81C olarak gözlemlenmiştir.

Bu şartlar altında kanaatimce 65C derece için yapılan AutoTune olası diğer sıcaklıklarda da tatmin edici sonuç vermektedir.

8 Beğeni

En Son Ne Aldık? gönderisinden tartışılmaya devam ediliyor:

@Axilix in paylaşımı üzerine parça listesi hakkında ufak bir kaç yorumum aşağıdaki gibi;

Sıcaklık sensörleri aslında tek bir hat üzerinden bağlandığı için ayrı ayrı konnektör takmak gerekli değil. Ben son yaptığım panoya 3.5mm stereo giriş jack taktım ve aşağıda bir örneğini görebileceğiniz gibi ya da kablolu çoğaltıcılar ile istediğim kadar sıcaklık sensörünü harici olarak bağlayabiliyorum. Böylelikle hem soketten ve işçilikten tasarruf etmiş oldum hem de gereksiz pano içi ek kablo karmaşasından kurtuldum.
image

image

Listede Ardiuno Nano Klemens çevirici gördüm. Sanrım bağlantıları daha stabil yapabilmek için kullanılacak. Öyle ise ben aşağıdaki gibi terminal bloğu alımıştım, gayet güzel oldu.
image

SSR heat sink alınacağını belirtmişsiniz zaten. Sanırım fan da ekleyeceksiniz. Fansız pano içinde sadece heat sink ile yeterli soğutma sağlanamıyor, özellikle yüksek amperlerde. Aslında SSR yerine belki yüksek amperli röle de kullanılabilir. Bu gün yeni bir pano yapacak olsam sanırım aşağıda görüntüsü olan 30 amperlik rölerden kullanırdım. Bir çok profesyonel sistemde bile SSR kullanmıyorlar aslında. PID uygulaması sırasında aç-kapalar çok olacaktır ama çıt-çıt ses çıkarması dışında uzun bir süre bu röleler de iş görecektir diye düşünüyorum.

image

Bir ara eski ve yeni panomun fotoğraflarını da genel fikir vermesi açısından eklerim.

6 Beğeni

Abi ne yaptığını nasıl merak ediyorum bir bilsen…

2 Beğeni

3-5 beğeni göndermeye çalıştım ama olmuyor. Bir tek bira yapmıyor adam.

Ona hazırladığım reçete kadar bira yapmadı.

4 Beğeni

Yanlış kişiye yatırım yapmışsın :grin:

Daha teşvik edici olmanızı beklerdim @menegin bey. Bu arada 3 reçeteyi yapmıştım zaten, diğerini de daha dün gönderdiniz, bi de başıma nitro falan işleri açmaya çalışıyorsunuz, hic hos değil:)

2 Beğeni

Senin nitro için her şeyin var zaten. Sadece tüpü doldurtacaksın.
Ayrıca dediğim gibi reçete kadar bira kaynatmamışsın :wink:

2 Beğeni

Destek için teşekkürler. Röle konusunda çekincelerim olduğu için ssr e yöneldim. Kazanları balkonda tutuyorum ve ısı yalıtımı yok. Şimdiki panodaki PID sürekli çalışıyor, rölenin ömründen yiyebilir diye tahmin ettim. 3.5 mm jack fikri harika

2 Beğeni

Yani bir nitro karteri mi oluşturmaya çalışılmaktadır?

2 Beğeni