Burada bahsettiğim ve sondan başladığım kaynatmalara tarihi bir birayla araya girerek biraz değişiklik yaptım. Tabii bunda izlediğim videolar ve Zonguldak Oligarşisi’nin rolü büyüktü(!) Elde herşey hazır olunca helva yapmak için acele ettim. BJCP 27 başlığı altında yani historical biralarda kendine yer bulan Lichtenhainer’ın Türkçe çevirisini paylaşayım.
Genel İzlenim
Ekşi, tütsülenmiş, düşük graviteli tarihi bir Orta Avrupa buğday birası. Düşük acılık ve orta derecede ekşilik ile birlikte yüksek zayıflama ve karbonatlaşma nedeniyle karmaşık ancak ferahlatıcı karakter.
Aroma
Orta derecede güçlü taze dumanlı aroma. Hafif ekşilik ipuçları. Orta-düşük meyvemsi esterler, muhtemelen elma veya limon. Orta derecede ekmeksi, taneli malt. Duman karakteri ekmekli notalardan daha güçlüdür ve duman ‘yağlı’ bir duman değil, eski bir ateşin kalıntıları gibi ‘kuru’ bir karaktere sahiptir. Şerbetçiotu yok.
Görünüm
Uzun kirli beyaz baş, kayalık ve kalıcı. Sarı ila altın rengi. Orta berraklıkta, biraz puslu olabilir.
Lezzet
Orta derecede güçlü meyvemsi tat, muhtemelen limon veya elma. Orta yoğunlukta, herhangi bir funkiness olmadan temiz laktik ekşilik. Aromaya benzer kuru odun dumanı karakteri, orta güçte. Ağızda kalan tatta asitlik ve duman ile kuru bitiş. Düşük acılık; dengeyi şerbetçiotu değil asitlik sağlıyor. Taze, temiz damak tadı ve hafif buruk ağızda kalan tat. Buğday karakteri düşüktür; duman ve asidite dengede daha belirgindir. Ekşimsi, limonlu veya yeşil elma aroması bitişte en güçlüsüdür, duman ise ikinci sıradadır. Şerbetçiotu yok.
Ağız hissi
İnsanı ürperten asidite. Yüksek karbonatlaşma. Orta ila orta-hafif gövdeli.
Yorumlar
Genç servis edilir. Duman ve ekşi, alışılmadık bir kombinasyondur ve sonradan edinilen bir tat olabilir.
Tarihçe
Thüringen’de (orta Almanya) Lichtenhain kökenlidir. Popülerliği 1800’lerin sonuna doğru artmış ve Thüringen genelinde yaygın olarak bulunmuştur. 1840 öncesi Berliner Weisse gibi.
Karakteristik Bileşenler
Füme arpa maltı, buğday maltı, Lakto, üst fermentasyon mayası. Maltlar değişir, ancak buğday tipik olarak %30-50 oranında olur. Tüm arpa maltı ile yapılabilir.
Stil Karşılaştırması
Gose, Grodziskie ve Berliner Weisse ile aynı genel tarihsel düşük alkollü orta Avrupa buğday birası ailesindedir; hepsinden unsurlar taşır ancak kendine özgü bir dengesi vardır - ekşi ve duman diğer stillerin hiçbirinde bulunmaz. Berliner Weisse kadar asidik değildir, muhtemelen daha çok kişniş ve tuz içermeyen tütsülenmiş bir Gose veya Gose benzeri asiditeye sahip bir Grodziskie gibidir.
Ticari Örnekler
Live Oak Lichtenhainer, Wöllnitzer Weissbier
Bazı kaynaklar maya ile beraber lacto kullanırken bazı kaynaklarda da kettle sour yapıp sonra maya ilavesi yapıyordu. Kontrollü olması bakımından ve elde bolca probiyotik tablet olduğundan kettle sour bana daha kolay göründü.
Ve Mayşeleme;
Yağmurlama bittiğinde hızlıca 40⁰C ye soğutup probiyotik kapsüllerden 10 adet ekledim. Saat 16.00.
Saat 18.00 de 5.8 pH den 5.6 pH ye düştüğünü görünce 10 adet daha ekledim. 20.35 de aldığım ölçümde 5.12 değerini gördüm.
Tabii bu saate gelene kadar Zonguldak, Urla ve Marmaris arasında yoğun telefon ve WhatsApp trafiği yaşandı. Çoğu kaynakta pH değeri verilmiyordu. Denemelerde fazla ekşi olanlar, beğenilmeyenler, laktik asitle sonradan ekşitenler derken hem Urla hem de Marmaris imdada çabuk yetişti ve 4.2-4.4 pH civarında olması gerektiği öğrenilip saatler 22.00 ye kuruldu.
Tahminim tuttu ve saat 22.10 da hızlıca kaynatmaya geçtim.
Saatler 00.10 u gösterdiğinde kaynatma bitti.
Soğutma ve temizlik bittiğinde saatler 1.00 i gösteriyordu.
Unutmadan reçeteyi de paylaşayım.
Gecenin sonunda bir birayı hakkettim;
Bu sefer tüm değerler tuttu. 4 alkollü, 4.4 pH li dört dötrlük bira olmasını umuyorum. Dostlarla denemek üzere
Yardımları için @Durul @Pierreriviere ve @augurs a çok teşekkür ederim…