Düşük hacimli kazan kullanımı ile alakalı

Fiyatlardan dolayı yüksek hacimli kazan pek bulamadım aceba 20 litre kazan alsam nihai ürün 23 litre hedefleyip bunda 15 litre ile mayşeyi hazırlamaya başlasam, eksik kalan kısım + buharlaşan kısmı direkt hazır su kullanarak fermantasyon kovasına döküp tamamlasam olmaz mı? İlla mayşeleme kısmında suyun tamamını kullanmam mı gerek aceba su miktarı az olduğu için şeker de az mı geçer suya?

Yani olmaz mı? Olur elbette. Bunu daha önce bende dönem dönem denemiştim. Sonra baktım ki o sene 56 tane kaynatma yapmışım. Değişik çeşitleri yapmak yüksek hacime çıkarmaktan daha cazip gelmişti. Bence uygun alüminyum kazan düşünülebilir. Zararlı diyenler var ama zararlı diyen hangi arkadaşa bakkava ya da su böreği ikram etsem itiraz demiyor. Neticede hepsi alüminyum tepsiden çıkma :wink:

3 Beğeni

Alimunyum kazan miss gibi olur fiyati da uygun ayrica. Kazan kucuk olucaksa 2 kez mayseler 1 kovada birleştirip mayalarsiniz.

Olmaz kesinlikle alüminyum zararlıdır :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 Beğeni

ben sanki burada 23 litreye uygun og çıkacak şekilde malt kullanımı yapılacağını anladım. bu durumda malt/su oranı yükseleceği için verimin düşeceği ve istenilen ognin yakalanamayacağını söyleyebilir miyiz.

Haklısın, yapacak bir şey yok :slight_smile:

1 Beğeni

Abi yapacak bir şey yok demek hiç yakışma sana…alt tarafı bir tepsi havuç dilimi baklavaya beni kesin ikna ederdin… :slight_smile:

3 Beğeni

Bende böyle anladım, aslında yapmak isteyince her şekilde olur da hesabı, istediğin tat profilini ne derece yakalayacağının hesabı kitabı biraz zorlar gibi geliyor, arkadaş sanırım yüksek yoğunlukta mayşeleyip kovaya koyarken su ilave etmeyi düşünüyor.

500 oldu kilosu, 1 tepsi en az 1000 tl eder. 250 versem ikna olursun sanki :smiley:

1 Beğeni

Alkole dönüşmemiş şeker zararlıymış diyolla…

@Dogancan 20 litrelik kazanla 15-16 litre bira çıkar, eğer yeterli olursa böyle kullan derim, daha büyük kazanın sıkıntısı ısıtma ve kaynama aşamaları. Eğer kuvvetli bir rezistans yoksa ocakta 28-30 litre şerbetin kaynamaya başlaması saatler sürebilir, bu da zaman ve enerji kaybı demek.

Ben yıllardır 20 litre kazan kullanıyorum, yeterli oluyor, eğer daha büyük hacim istersem kazanı büyütmek yerine jet 30 tercih edebilirim.

5 Beğeni

Kesinlikle…

@Dogancan büyük hacimli kazan olmuyorsa mayşeleme sıcaklığındaki suyu ayrı bir yerde, (termos, izole edilmiş fermentasyon kovası gibi) tahılla buluşturup en üst seviyede mayşeleme yapılabilir.
Ama tahıl ne kadar rahat yüzerse verimlilik o kadar iyi oluyor. Tabii mikrar arttıkça ocakta kaynatma zorlaşıyor.

1 Beğeni

Ben 23 lt çay kazanından devşirme sistem yaptım kendime , daha 3 4 kaynatma oldu sistemde. Yine de bir kaç edindiğim tecrübeyi yazayım. 23 litre son ürün için malt hesaplıyoruz bir şekilde su ile buluşuyor ama büyük kazanlardaki kadar yeterli değil ayrıca yağmurlama yapacağımız zaman en fazla 5 6 lt su kullanabiliyoruz daha fazla kullanırsak protein kırılmasında yada şot eklediğimizde taşma yapıyor. 5 6 lt de yağmurlama için yetersiz hala maltta şeker kalıyor. Ben verimlilikte 65 i geçemedim o şartlarda (biab yapmama rağmen) henüz denemediğim bir yöntem var ; 5 lt yağmurlamayı kazana yaptıktan sonra harici bir kaba 10 litre kadar daha yağmurlamaya devam etmek ve bunu tencerede kaynatmak , kazanda su azaldıkça parça parça üzerine eklemek olacak. Son tahlilde 23 lt için uğraşmak boş bir çaba gibi geliyor uzaktan bakınca , kaynat 15 17 lt bak keyfine. Saygılar sevgiler

2 Beğeni

Bugün ankara ulus saman pazarının üst karanlık ve tenha sokaklarından 290 liraya 30 litre almimünyum kazan aldım. Kazan sorunum kapandı söylenenlere göre de asidik bir şey eklemedikçe alimünyumun bir zararı olmaz gibi geliyor bakalım illk denememi 20 21 gün sonra yapacağım o zamana kadar araştırma zamanı. Teşekkürler herkese

Ben hep bu şekilde yapıyorum. Hiç su eklemesi yapmadan, istediğim graviteye geldiğim de oldu. Sonradan su eklemesi yaparak gravite seyreltmeyle, istenilen graviteye kaynatma sonu direkt olarak gelme (hiç su eklemesi yapmadan) arasında lezzet-içim farkı da hiç görmedim. Genelde 1060-1065 gravite olarak şıra elde ediyorum. 1054’e seyreltmek için ortalama 4lt su eklemesi yapıyorum (21lt-1054 gravite için Max. 5lt yeterli oluyor)…