Tuborg gold benzeri kit var mı gibi bir soru olacak ama mash 1. stepte 1-2 dk 75 derecede kalması ne kadar verim düşürür sizce. Farkında olmadan sıcaklığı kaçırmışım
Preboil değerleri iyiyse mesele yok. Ama herhalde o kadar yüksek sıcaklığa çıkıp tekrar aşağı inene kadar beta amilazlar sizlere ömür olmuştur. FG istenenden yüksek kalabilir. Tabi yüksek sıcaklığın mayşelemenin hangi aşamasında gerçekleştiği de önemli. Başlardaysa etkisi daha belirgin olur, sonlardaysa bi’şeycik olmaz.
Az önce gugıllayarak ekstradan öğrendim ki amilazlar o kadar da narin değilmiş. 5-10dk içinde denatüre olmaya başlıyorlarmış.
ilk başta oldu ya. maltları ekleyince bir miktar ısı kaybını telafi edeyim diye ocağın altını açtım sen git 75e çık o ara. hemen soğuk su ile 68e geri çektim. toplasanız 2 dk 74-75de durmuştur.
Çok fazla ipa, apa vs kaynatmasam da seviyorum ben bu tür biraları. Bu bira da Amerikan otlarının ön planda olduğu, dengeli acılığı olan ferahlatıcı bir bira olmuş. Kendisi FG’nin yüksek bittiğini yazmış ama gövde öyle aman aman yüksek kalmamış.
Bu birada da diğer esb birada olduğu gibi bi off flavor var.