Aslında marketten alınan üzümle bu iş çok doğru değil. Yani onun üzerineki vahşi mayalara çok güvenmemek lazım. Ayrıca işin içinde üzüm varsa açık fermentasyon daha doğru olurdu. Sadece üzerini tülbentle kapatarak yapabilirsiniz. Yine çalışmadıysa eski kitlerden çıkan maya bu türe yakışır sanki.
Dün yüzeyde ufak tefek kabarcıklar görünce acaba fermente mi oluyor bu yine diye düşünmüştüm. Bugün anladımki küfleniyormuş.
Bende vakit kaybetmeden şişelemeye geçtim. Planlanan şişeleme tarihinden 2 gün önce şişelemek durumunda kaldım. Tekrar fg aldığımda 1009 çıktı. Geçen haftakinden çok farklı çıkmaması sevindirici. Tadında ise bir anormallik yoktu. Üst tabakayı almamak için 2 şişe kadar birayı feda ettim. Mayayı saklamayı düşünüyordum ama kalanı döktüm.
Umarım şişelerde bekleme sonrası başka bir süprizle karşılaşmam.
2 ay şişede bekledikten sonra bugün dayanamayıp açtım bi tane. Biraz fazla gazlanmış, ilk başta köpürüdü ama köpük dayanımı zayıf, hemen söndü. Gerçi sona kadar ince bir tabaka kaldı. Aşırı şarabımsı tat yok, kararında. Alkolü hiç hissettirmiyor, sevindirici. Keşke 10L yapsaymışım dedim. Artık seneye şaraptan çıkan posayla yaparım.