Erhan 45 Strong Bitter | 11C

Birkaç gün içinde aşağıdaki basit reçeteyi kaynatmayı planlıyorum.

Viyana’nın nasıl bir lezzet katacağını kestiremiyorum ama ikinci bir 2.5kg’lık MO paketi açıp sadece yarısını kullanmaktansa halihazırda açılmış Viyana’dan ek yapayım dedim. Eser miktarda Black Malt’ı ise Fullers ESB’nin çok sevdiğim bakır tonuna yaklaşmak için koyacağım. Onu da mayşeye değil de pH’ı düşük tutmak adına durulama suyuna katacağım.

Önerilere ve düzeltmelere açığım.


5 Beğeni

Targetla ilgili olumsuz önyargılarım var acaba target yerine fuggle mı kullansan, bir de amber malt da düşünülebilir, viyanayı hiç kullanmayıp marise mi yerini bıraksa

1 Beğeni

Target’ı daha önce kullanmadım. Fuller’s ESB’nin otlarından biri imiş. Ona özenip aldım. İşin kötüsü ilk aldığımı unutup ikinci kere sipariş vermişim, şimdi buzlukta 200g yatıyor. Bir şekilde deneyip görmem lazım. Hatta yakın gelecekteki bir partide MO+Target SMASH yapmak bile geçti aklımdan.

Viyananın reçetedeki yeri zaten pek sağlam değildi, hemen çıkarayım. Amberim olsa biraz eklerdim. Hatta olsa bir avuç Brown bile koyabilirdim. Ama piyasada da yok herhalde bunlar. Bir ara fırına bir iki kilo pale veya pilsner atıp evde yapmak lazım.

2 Beğeni

Hocam Target epey uzun zaman önce kullandığım bir ottu benim. Zaman içerisinde düşüncem değişirdi belki ama ben bir sefer kullandım sadece. Eğer mümkünse sadece acılık için ve temkinli bir şekilde kullanın, başka türlüsünü çok merak ediyorsanız da küçük bir partide deneyin derim. SMASH bence çok iyi bir fikir değil ama her denemenin sonucunu da merak ederiz

3 Beğeni

Benim oyum da goldings ve fuggles’dan yana.

Son yaptığım esbden çok çok memnun kalmıştım.

3 Beğeni

Ben yaptım biraya çok şey kattı, targetı da first wort yapmadan 60 dk acılık için kullanarak bitirebilirsin, mümkünse aroma vb katmasın biraya

3 Beğeni

Evet, bu kadar tecrübeden itiraz gelince Target yerini Fuggle’a bırakmış oldu. Zaten Fuller’s’da da acılık için kullanılıyordu da ben üstüne okuduğum herşeyden biraz etkilenip tat ve aromaya doğru kaydırmıştım pozisyonunu. Belki daha sonraki bir partinin bir kısmını ayırıp kuruhoplatma yapıp neye benziyormuş bakarım.

US-05 biraz nötr kalacak ama elimdeki yarım paket tarihi geçmiş Lallemand London ESB’yi bir deney sırasında heba ettim gibi. Eğer bir miktarını kurtarabilirsem onu kullanırım.

3 Beğeni

Us-05 kullanma bence, çoğaltabilirsen london esb zaten bunun mayası, en kötü s-04

1 Beğeni

Fullers esbye benzer bira yapmak ise hedefiniz ne london esb ne de s04 ile o tat profiline yaklaşabilirsiniz. Fullers ebs neredeyse sek bir bira olacakmış. O yüzden sindirimi yüksek ingiliz mayası daha yerinde olur wlp007 gibi.

1 Beğeni

Varsa lallemand notthingam ale maya da uyar, son bitter’ım 1.006 bitti bu mayayla.

Target için katılıyorum, acılık için kullanılabilir ama aroma kısmında ekg ve fuggle’ı etkisiz hale getirebilir.

2 Beğeni

Şimdilik lojistik açıdan sıvı mayaların çok uzağındayım.

Aslında dolapta taze bir paket var ama o da altın kıymetinde. Maya çoğaltma tekniklerimi özellikle hijyen açısından risksiz bir seviyeye getirdiğime ikna olmadan açmayacağım.

London ESB’yi canlandırmayı başardım ama içinde başka neler de canlandı bilemiyorum. Bu partide US-05 kullanayım. Hem basit karamel malt kompozisyonu ile ne kadar bir lezzet elde edebilirmişim onu da görürüm.

Sanırım 8l cam damacanamı da tozun toprağın içinden çıkarma vakti geldi. Yarım porsiyon partilerle denenecek çok şey var.

3 Beğeni

Aşağıdaki reçeteyle geçen cumartesi kaynadı, mayalama kazanına girdi. OG 1.049 yerine 1.056 oldu. O kadar verim beklemiyordum. İnşallah London ESB bir numara çıkarmaz da son anda US-05 yerine kullandığıma pişman ettirmez.

5 Beğeni

Geçen cumartesi böyle bir FG ile şişeledim.

Hiç değilse 1.018 olur diye umuyordum ama maltotriozu yiyemeyen London ESB’ye 64-66°C mayşeleme sıcaklığı bile yüksek geldi herhalde. O bir yana, mayalama kabında geçirdiği 20 günde ancak bu kadar durulmayı becerebildi. Halbuki mayşenin kalsiyum eksikliği yoktu, pH 5.25 civarındaydı. Son 10 gününü de 6-8°C sıcaklıkta tamamladı. Bugün bir şişeyi gazını ve lezzetini deneme amaçlı buzdolabında soğutuyorum. Eğer isitsnai bir lezzet bulamazsam mayanın kalanını ya dökerim, ya da porterlarda falan kullanırım.

Eğer lezzet iyi ise, sonraki partileri 62-64°C civarında daha uzun süreyle mayşeler, 19-22°C civarında mayalarım.

image

6 Beğeni