@ers abim kızmaz bana…
Aslında doğrudan Orval Klonu denebilirdi belki ama insan haddini bilmeli. Esinlenmeli demek daha uygun geldi o yüzden.
Böyle şeyler söylemek kolay değil ve zamanla değişebilir tabii ama uzun zamandır ister şahane bir British Bitter olsun, ister başdöndürücü C aromalarıyla AIPA; hatta Schneider tap 6; hatta hatta ister aynı topraktan çıkma st. Bernardus abt 12, westmalle dubbel gibi en tepedekiler, neyle karşılaştırırsam karşılaştırayım, hiçbiri gözümde Orval’i geçemiyor. Hem de hiçbir halini.
Durduğu yerde duran bir bira değil Orval. Aynı yerde (aynı kasadan diye okuyun) aynı gün içmediğiniz sürece neredeyse her şişesi farklı. O brett denilen küçük canavar bir heykeltraş gibi, sürekli yeni birşeyler yontup yeni birşey çıkarıyor ortaya ama bu farka rağmen hepsini orval yapan ortak ve çook güçlü bir karakter de var.
İlk içtiğim herhalde bayağı eskiydi. o muhteşem Brett funk dolu bir şişeydi. Brüksel’de ise ilk yudum büyük bir şaşkınlık yarattı. Brett karakteri hemen hiç yok ama hafif çiçeksi/baharatlı bir aroma şöyle bir kendini belli edip yerini hemen o neredeyse yakıcı karbonik asit gazlanmasına bırakıyor. Bu iki aşırı uç arasında farklı yerlerde duran onlarca şişeden sonra, her birinden farklı ama aynı ölçüde büyük zevk alınca karar verdim. Benim için ultimate beer - en azından şimdilik - Orval.
Orval yapamam tabii ama o kadar beğendiğim birşeyi de denemeden duramam. Reçete aşağıda.
Felaket bir de lojistik zorluk var: 5 vol CO2ye dayanacak şişe bulmak. Barları dolaşıp belçika şişesi toplamak gerekecek. Ya da BB’nin kalın camlı şişelerinden alınacak artık. Bakalım.
NOT: Brewersfriend düzeltme gerektiriyor, çünkü ne brett’i hesaba katıyor, ne bu mayşeleme kademeleri ile beklenen FG’nin ikincil kovadaki brettle başbaşa geçireceği günlerden sonra 1010 altına ineceğini ve düşüşün şişede de süreceğini.
Sonuçta aynı sorun Orval için de geçerli. Bu nedenle referans verdikleri 6,2 ABV’nin şişeleme sırasındaki değer olduğunu varsayıyorum. Dolayısıyla malt miktarında bir miktar azaltma gerekecek.