Ev Biracılığı Ölüyor mu?

Yukarıdaki linklerde de bunlar yazıyor zaten, kişinin tam tahıl yapım ortamı, sağlığı vb değişmediği taktirde bu hobiyi bırakıyorsa bu kayıptır bir kişi azalmıştır ama ekipmanını da yeni birine satıyorsa bu da kazançtır Türkiye’deki durum çok hızlı başlayan tam tahıl hobisi gerek içeriklerle gerekse ekipman satışlarıyla vb artık yatay seviyede, piyasa doydu ve satışlar artık eskisi gibi değil, bu da normal, ama bilemiyoruz türkiye’de azalıyor mu artıyor mu

Biz burada o fiyata düz bira alamıyoruz :wink:
Kit yapımnı bırakanlar da çok bu arada. Sonuçta süreç, yer ve ekipman diyoruz tam tahıl için ama o kadar uğraşıdan sonra istediği tadı yakalayamayıp bırakan kit biracıları da çoğaldı. Maalesef ilk başta gelen ithal ürünler kalitesinde kitler yok.

2 Beğeni

Yapmayın lütfen…
Durul kimseden nefret etmez, şahsen biliyorum.
Nefret ettiğini söyleyebilir ama bu “lafın gelişi” kapsamında değerlendirilecek bir ifadedir ancak…

1 Beğeni

Öncelikle hoşgeldiniz, sonralsında;Yoo söyleyebilirim, ben z kuşağının genel özelliklerinden bahsediyorum,siz istediğin gibi algılayabilirsiniz yazdıklarımı yoksa kızımdan elbette nefret etmiyorum, ya da sizden, ama ilk etapta “seni hiç sevmedim sütoğlan” tadında, sizden hoşlanmadım msela, yukarıda biz ne yazıp çizmişiiz siz konuya nereden bakmışsınız.,

Kveikten ediyo bence :rofl:

Şaka bir yana, ev biracılığı bitmez ama küçük bir niş olarak devam eder dünyada. Hobi sağlıklı olarak gelişmeye devam eder, influencerları azalır, apartment brewer ya da basic brewing gibi bu işe gönül veren insanlar kalır sadece. Bazı ekipmanlara ya da malzemelere ulaşım zorlaşabilir ama zaten hobinin güzelli böyle sorunlara çare bulmak.

3 Beğeni

Kevik’ten kesin nefret ediyordur, çok haklısın. :slight_smile:
Z kuşağı konusunda hiç girmem ama Kveik de hak ediyor bence.

1 Beğeni

Yaptığınız açıklama için teşekkür ederim. Lafın gelişi söylenebilir tabi. Sütoğlan gibi laflar söylemeden de konu kapatılabiliyormuş.

Sen hala laf mı sokmaya çalışıyorsun aradan, tekrarlamamanı tavsiye ediyorum, forum yöneticisi olarak seni uyarıyorum, forumdaki tek yorumun buradaki z kuşağı ve sütoğlana ise belki da başka mecralarda şansını denemelisin Sincap

Evlerden ırak @anon79215167 da biliyor ki hiç sevmiyorum kveik maya, müsade varsa nefret de edebilirim hatta

Tamam padişahım :rofl::rofl::rofl::rofl:

Bu arkadaşı 1 hafta askıya aldım, bilginize, tahammüllerimin daha fazla zorlanmasına katlanmayacağım

Kitle bira yapmaya başlayıp deneye deneye istediği sonucu alamadı insanlar ve bıraktılar .Bu çok büyük bir kesimdi .Biz merak edip tam tahıl otomatik makineler fıçı kapalı transfer kafa yorduk bu işe .Ama bunu yapan da çok az kişi kaldı .Hammadde sıkıntı artık .Talep olmayınca malt da gelmeyecek maya da .Bence iyiye gitmiyoruz.5 kg malt ile suyu vs bira yapsan 1000 tl az değil.

Maalesef 1000 liraya ancak 10 şişe efes malt alabiliyoruz. Evde yaptığımız kalitedeki biraların orjinalleri (tabi ki bulabilirsek) 150-200 TL’den az değil…

Evde istediğimiz birayı yapabilmenin özgürlüğünü de hesaba katarsak yine çok ucuz…

Sayımız azalsa da dayanışmayla bira yapmaya devam…

7 Beğeni

100 tl lik piyasa birasının bize malt şerbetçi otu maliyeti ( mayayı saymıyorum zira bankamız var) , elektrik su da hariç 20 tl yi geçmez hadi herşeyi sayalım 25 tl olsun, tam tahıl için konuşuyorum tabi, bu bile sadece bu hobiyi devam ettirmek için yeterli sebep, kendi yaptığımız hobimizden aldığımız keyif, istediğin stilde birayı yapabilme özgürlüğünün olması vb gibi sebeplar de cabası

4 Beğeni

Dünyada da azaldığını biliyorum, ama Türkiye’de gerçekten çok azaldığını site istatistikleriyle söyleyebilirim. Tam tahıl eski yıllara göre %75-%80 azaldı. Azalacağını biliyordum, ama bu kadarını beklemiyorum. Tabii bizim sitemiz dışındaki sitelere de kaymış olabilir, ama gene de onlarda da azalma olduğunu tahmin ediyorum.

Yalnızca tam tahıl değil, kitde de ciddi azalma var. Genel kitle de yeni birşeyler denemeyi pek tercih etmiyor, alıştığı şeyleri yapıyor.

Ekipmanlarda fiyatların arttığını bir gerçek, ama ek vergiler arttırıldı, ve antidamping kapsamları genişletildi.

Kısaca sektör ve hobi için pek umutlu değilim.

9 Beğeni

Demekki çılgınca bir hurrayla delicesine bir peak yaptı, millet de açtı bio konuya saldırdı herkes, bu haliyle kalanlarla da devam ediyor, tavanı da gördük tabanı da, yalnız 2016 lardaki kit kalitesi de yok kitçiler için bu da bir etken olabilir

Türkiyede gözlemlediğim bu işe başlayan insan sayısı aslında baya bir vardı, fakat bırakan çok fazla oldu. Bırakanlar da kendi çevrelerini negatif etkileyerek yeni kişilerin sektöre girme motivasyonunu kırıyor, bu işte insanların evde bira yapmayı arkadaşlarına tavsiye etmesi esas büyümeyi sağlayan faktördü.

İnsanların bırakma sebepleri arasında ilk sırada bu işin zor ve zaman alan bir iş olması geliyor, %90 kişi kit ile başlıyor ve başlangıç setinden öteye gitmeyen ekipmanlarla bir süre deniyorlar, sonuç tabiki kötü bira. Bu insanlarda motivasyon kaybı yaratıyor, bu noktada insan bir yol ayrımına giriyor

-Neden kötü bira yaptığını araştırıyor ve çözümün tam tahıla geçip ekipman yatırımı yapmak ve daha fazla emek vermek olduğunu görüyor, Bu noktada kişi cidden istekli değilse uğraşamam diyor ve salıyor. Ben kendi çevremden bir kaç kişiyi başlatmaya çalışırken süreçleri anlattığımda tam tahıla elimizi sürmeyiz çok karışık iş diyorlar, en fazla göze alabildikleri sıfır ekipmanla kit kurmak ilk başta, bu da istenilen sonucu vermeyince sonuç pes etmek oluyor.

Tam tahıla geçip bırakan insanlara ayrıca bakmak lazım, yine motivasyon meselesi, Fıçı sistemine geçecek bütçeyi toplayamayıp sadece şişe yıkamaktan bıkan ve bırakan insanlarda tanıyorum. İnsan ister istemez maliyet ve geri döngü hesabı yapıyor, bu gün fıçıları ve tüpü ikinci el, geri kalanları sıfır toplasanız 2-3 fıçılık bir sistem 50 binleri buluyor, ben aşağı yukarı 30 fıçıda amorti edeceğimi hesapladım. ayda bir fıçı içen birisi olarak uzun sürecek.

3 Beğeni

Ben iki kişiyi yakın çevremde tam tahıla başlattım biri devam ediyor diğeri Çeşme’ye taşındığı için askıya aldı, artı katkım var şimdilik

2 Beğeni

Ticari şişelerinizdeki durumu merak ettim, orada da paralel bir azalma yok ise hobinin geriye gitme sebebini daha iyi tahmin edebiliriz.

Foruma özel, bayrama kadar küçük bir indirim yapılsa biraz hareket getirilemez mi? :wink:

4 Beğeni