Ev Makarnası Yapıyoruz | Facciamo la Pasta Fatta in Casa

Taze makarna yapıyoruz. Hamur için gereken malzeme şöyle:

400 gr un
4 yumurta
Eccik tuz
Eccik zeytinyağı

Aslında gerçekten de pek çok diğer yemekten çok daha kolay. Bunun sadece un ve su ile yapıldığı tarifler de var. Zaten makarnayı yaptıktan sonra ne şekilde çeşnilendirebileceğiniz konusunda sınır yok. Neyse, çeneye kaptırmayayım kendimi.

Genel anlamda, bu tarifin 3-4 kişilik olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla, kişi başına 100 gr un ve bir yumurta hesabıyla ilerlemek mümkün.

Öncelikle bir un dağı yapıyoruz. Ama bu dağın tepesinde de bir krater olmalı. Nemrut Dağı’nı görmüş müydünüz? Neyse, ben de görmedim ama zirvede bir krater gölünün nasıl görünebileceğini tahmin edebiliyorum ve unumun ortasını adeta mozaik karacak gibi açıp yumurtalarımı buraya kırıyorum.

Sonra bir çatalla yavaş yavaş çırpmaya başlıyorum yumurtayı. Çırpmaya dedim ama çok net bir düzeni yok bu işin. Çatalla karıştırdıkça unu topluyor ve giderek koyulaşıyor.

Çatalla karıştırmaya devam…

Yavaş yavaş katılaşmaya başladı ve çatalı kullanmak da ilk baştaki kadar kolay değil, di mi?

Zaman elleri kullanmaya başlama zamanı. Bir 5 dakika kadar yoğurmak yeterli olacak. Hamurunuzu parmak ucunuzla dürtüp bıraktığınızda eski halini alıyorsa olmuş demektir.

Streç filmle hava almayacak şekilde sarın ve bir yarım saat kadar dinlenmeye bırakın buzdolabında.

Bu boş zamanı diğer malzemeleri hazırlamak için kullanabilirsiniz.Bu noktadan sonra olacaklar tamamen kişisel tercihlere bağlı. Bir İtalya seyahati sırasında kavga dövüş aldığımız ve son 11 yılda 2 defa kullandığımız bir makarna makinesi vardı bizde ve ben de o seyahat sırasında verdiğimiz 38 euronun hakkını vermek için bunu kullanmak istiyorum. Asla şart değil, hamurunuzu oklava ile açıp bıçakla da kesebilirsiniz. Zaten lanet makineyi iki elle kullanmak mümkün değil ve bence, doğru dürüst kullanabilmek için en azından bir el daha lazım.

Önce en kalın ayardan başlayın ve bir iki geçiişin ardından, her geçişle birlikte daha ince bir ayara geçin.

Eğer becerebilirseniz, makineden çıkan makarnayı bol bol unlayın ki birbirlerine yapışmasınlar. Her yer battı di mi… Merak etmeyin, zaman içinde temizlersiniz.

Makarnalarınız hazır…

İyice unlayın ki birbirlerine yapışmasınlar. Yapışırlarsa, koca koca makarna öbekleri oluyor. Gerçi ben onları da yiyorum da, her bünyeye uygun gelmeyebilir.

Fayrap the tava…

Ben böyle cıvıl cıvıl bir şey istiyorum. Ne bileyim, Akdeniz falan… Tavaya zeytinyağı, vazgeçilmezim olan tereyağı, sonra soğan. Ardından bol bol sarmısak (sarımsak mı yoksa @magunay?) …

Hastası olduğumuz paprika biberler…

Sonra da ortadan ikiye bölünmüş çeri domatesler.

Bu arada makarnamız da haşlanıyor tabii ki…

Makarnayı alalım, domatesle ve diğerleriyle buluşturalım…

Her şey bir arada o zaman.

Üzerine biraz da dereotu… işlem tamam.

Afiyet olsun, çok leziz.

18 Beğeni

Eskiler çok anlatırdı Cumhuriyetin ilk yıllarında bir nedenle Ankara’ya gelen köylüler beyaz ekmeği görünce çok şaşırır; (yanlarında azık niyetine getirdikleri) kara ekmek arasına koyup yerlermiş. Senin makarna tarifini de Güney İtalyalılar, pahalı olduğu için zengin kuzeyliler gibi alamayıp sadece suyla, yumurtasız yaptıkları makarnalarının üzerine sos niyetine koyup yer.
EDIT: Bir de, görünüşünden belli abi, fazla pişirmişsin. Faççiyamo maççiyamo konuşmayı biliyorsun, al dente yapsana şunu. Olmaz ki,… Cık!

5 Beğeni

Bu vesileyle Güney İtalyalılardan özür dilemek isterim.
Yoksa siz de Kuzey İrlandalılaştıramadıklarımızdan mısınız?

3 Beğeni

Temel sorun biraz kalın oluşuydu.
Daha ince çekmek lazımdı.
Bir dahaki sefere bazı diğer arkadaşlar gibi zırhla yapacağım.

2 Beğeni