Ev Ortamında Sıcaklık Kontrolü ve Sıcaklığı Sabit Tutma (Dolapsız ve Kova Fermantasyonu)

Arama içerisinde farklı yöntemler bulunmadığı için ayrı konu açtım. Evinde dolap bulunmayan ve fermantasyon kovası kullananlar için yardımcı olacaktır. Çözüm yöntemlerinizi iletirseniz seviniriz.

1 Beğeni

En basitini en başa yazayım o zaman. Strafor köpük kutu ve 0.5 - 1 litrelik buz kalıpları. Çok dengeli değil ama genelde istenilen aralıkta tutuyor. Sıcak aylarda hiç yoktan iyi.

Tabi ben sıcaklığı görebilmek adına kristal hava kilidi marifetiyle kovaya bir adet termokulp atıyorum

1 Beğeni

Buz erirken ısı yükselmesi tekrar koyunca da ısı düşüşü olurken ki dalgalanma mayayı strese sokuyor stuck oluyor diye okumuştum. Doğru mu bu peki?

bir dönem dolapla da fermente ettim o kadar bariz bir fark hissedemedim ama mutlaka oluyordur, bunun için fermantasyonun ilk 3-5 gün aralığında hava sıcaklığına göre 1-1.5 litrelik pet kullanırken, devamında yine hava sıcaklığına göre 0.5 - 1 litrelik petler kullanıyorum hatta bazen, büz aküsü bile yetiyor. Aşırı bir ısı dalgalanması yaptırmıyorum genelde.
Dolabım iptal olunca yenisi alırım bulurum derken pek elim değmedi, açıkçası beni rahatsız eden birşey hissetmediğim için çok da acele etmiyorum

4 Beğeni

Ben strafordan yapılma kutu kullanıyorum. Yaz aylarında 4 tane donmuş 1.5 pet ile lager bile yapmışlığım vardır.

2 Beğeni

Hay maşallah, kesin yapıyorum yarın :laughing:

ama günlük değiştiriyordum petleri. 4 taneyle tüm fermantasyonu yapıyormuşum gibi anlatmış olmiyim sonra :slight_smile:

1 Beğeni

Yarın strafor alıp içini aluminyum folyo ile kaplamayı planlıyorum. Soğuk içerde kalsın diye.

Bir eczacı, ecza deposu vs. tanıdık var ise , soğuk zincirde kullandıkları, profesyonel ürünleri var, LEGO gibi parçaları birbirine geçen, boyutları ayarlanabilen. Yıllar önce İzmit’te yaşarken bir ecza deposundan tedarik etmiştim, yıllardır kullanıyorum problemsiz.

1 Beğeni

Fotoğrafı var mı? Bir de ürünün adı varsa daha iyi gibi

Strafor kutu yaptığım zamanlar kutunun içine bu termometreyi yerleştiriyordum açmadan sıcaklığı telefondan çevrimiçi kontrol ediyordum. Fikir vermesi açısından değerlendirebilirsiiz.

1 Beğeni



7 Beğeni

Ben de strafordan yapılma kutu kullanıyorum ama farklı olarak kovanın kesinlikle su içine daldırılması görüşündeyim. Her ne kadar yalıtım malzemesi içinde kapalı olsa da kovaya yaslanan su şişesi bana göre iyi bir soğutma sağlamıyor. Ama yüksek hacimdeki su soğudu mu ısınması baya zaman alıyor. Günde 1 yada 2 şişe değişikliği ile dengeli tutuyorum diyebilirim.
2 termometre kullanıyorum biri kova içinde diğeri poşet içindeki su sıcaklığı için.

Jumbo boy çöp poşetine kova çok rahat sığıyor, görseldeki büyük boy sanırım.

3 Beğeni

Abilerim arkadaşlarım, şimdi ben güzel bir yalıtımlı kova yaptım strafor ve aluminyum folyo ile kapladım. Fakat sadece kova girecek kadar yaptım. Yaptıktan sonra şişeninde 18-20 veya lager sıcaklıklarında kalmalı mıydı acaba diye düşündüm. Şişeledikten sonra gazlanma ve bekleme aşamasında maya referans sıcaklıkları dışında beklemesi tadı olumsuz etkiler mi?

Referans sıcaklıklarda bekletmek gerekir. Ale maya ise 21-22 aşmayın, lager maya ise 13-14 aşmayın derim. İstenmeyen tatlar oluşabilir.

2 Beğeni

Ben lager de olsa ale de olsa oda sıcaklığında bırakıyorum, istenmeyen tatları oluşturan mayalardır, esterler vb gibi, ama bu fermentasyon sürecinde olur, fermentasyon bittiyse şişeleme şekeriyle istenmeyen tatlar oluşmaz

2 Beğeni

Bende öyle düşünmüştüm. Emin olmak istedim. Teşekkürler :beers:

1 Beğeni

Arkadaşlar bu tür ürün kullanan var mı sıcaklığı sabit tutmak için işe yarıyorsa almayı düşünüyorum bu tarz çanta https://hazkatturkiye.com/urun-detay-fermenter-sogutma-cantasi-ve-termos-canta-seti

1 Beğeni

Ben aldım bu çantadan. Çok iyi diyemem ama işinizi görür. Benim bir defa deneme şansım oldu. 6 tane buzlu şişe ile istediğim seviyelerde tutabildim. Başlangıçta 6 tane yarım litrelik buzlu şişe koydum. 2-3 saatte bir bir tane yeni şişe ekledim. Maddi durumunuza göre daha iyisini alamıyorsanız bu çantayı öneririm.

2 Beğeni