Ev Yapımı Biranızı Filtreleme



Biralarımı 50 LT lik süt güğümünden modifiye ettiğim fermenterde 40 LT olarak 2 fıçılık yapıyorum. Genelde Lager tarzı olan biralarımın fermentasyonu buzdolabında basıç altında gerçekleştiriliyor. Fermentasyon ve lagering sonunda buzdolabını en soğuk kademeye alarak (1,5-2 derece) en az 15 gün cold crash yapmaktayım. Sonrasında birayı fermeterden cornelius fıçılara, resmlerde göreceğiniz gibi filtreleyerek aktarıyorum. Aktarma sırasında oksiyen teması hiç yok ve bira fermenter içinde şamandırada bulunan 80 mesh plastik fitre ve 1 mikron yıkanabilir sediment filtreden geçiyor. Sonunda sıfır okside olmuş ve sıfır maya içeren bira içilmeye hazır hale geliyor. Geçenlerde Brad Smith’in filtreleme konusundaki makalesini okuyunca herşeyi doğru yaptığımı anladım.
Makaleyi sizlerde paylaşmak için bu konuyu açtım. Umarım faydam dokunmuştur.
Ev Yapımı Bira Filtreleme

Hemen hemen tüm ticari bira üreticileri, lezzeti ve berraklığı hızla iyileştirmek için biralarını filtreler. Yine de çok az evde bira üreticisi, ya ekipmana sahip olmadıkları ya da filtrelenmemiş biranın ham aromasını tercih ettikleri için biralarını filtrelemiyor. Ancak filtreleme, kristal berraklığında, pürüzsüz aromalı bira isteyen orta ve ileri düzey bira üreticileri için iyi bir seçenektir.

Neden Filtre?

Filtreleme, hem tatsızlığa hem de bulanıklığa katkıda bulunan mayayı, tanenleri ve bazı büyük proteinleri biradan uzaklaştırır. Bunların çoğu, fermantasyon sonrası lagering ve cold crash yoluyla çökelecek olsa da, filtreleme; haftalar veya aylar yerine dakikalar içinde süreci hızlandırır. Bu durum; ticari bira üreticilerinin filtre kullanmasının büyük bir nedenidir. Vakit nakittir ve onlar için birayı haftalarca veya aylarca saklamaktansa filtrelemek çok daha ucuzdur.

Filtreleme aynı zamanda biradaki çok küçük kitli parçacıkları çıkarabilme avantajına da sahiptir. Filtreler, 1 mikron kadar küçük ve hatta daha küçük parçacıkları ortadan kaldırabilir. Bu, doğal yaşlanma ile mümkün olandan daha temiz bir tat ve çok daha iyi bir berraklıkla sonuçlanabilir.

Birçok yeni bira üreticisinin sorduğu soru, şişelerin dibindeki tortuyu gidermek için biralarını filtreleyip filtreleyemeyecekleri. Eğer fıçılama ve karbonizasyon sisteminiz yoksa ne yazık ki hayır. Birayı süzmek mayayı ondan çıkarır, ardından hazır şekerle şişelerseniz düz bira elde edersiniz.

Birayı filtrelemenin ve şişelemenin tek yolu; biranızı bir fıçıya süzmek, ardından yapay olarak karbonatlamak ve ardından bir karşı basınçlı şişe doldurucu veya bira tabancası kullanarak fıçıdan şişelemektir. Ayrıca basınçlı bir fıçıya sahip olmak, tipik bira filtrelerinde yerçekimi çok yavaş çalıştığından, hat içi filtre kullanımını çok daha kolaylaştırır.

Bir Filtre Seçmek

İlk olarak, bir filtre boyutu seçmeniz gerekir. Filtre, tanenleri ve maya hücrelerini filtreleyecek kadar ince olmalıdır, ancak çok ince olmamalıdır, aksi takdirde bitmiş biranızın tadını değiştirebilir. Yaklaşık 1 mikron, filtre boyutu için iyidir. 0,5 mikrondan küçük filtre kullanırsanız, bazı lezzetleri filtreleme riskiniz vardır, daha büyük olanlar (5 mikron ve üzeri) birada maya bırakabilir. Bazı ticari bira üreticileri raf ömrü için bakterileri filtrelemek 0,3 mikron altına iner. Evde demleme için 0,5 mikronun altına inilmesini önermiyoruz.

Filtre boyutunu seçerken bir diğer faktör de filtrenizin ne kadar hızlı tıkanacağıdır. Birçok ticari bira üreticisi aslında iki aşamalı bir filtre kullanır. Büyük partikülleri ortadan kaldırmak için 5 mikronluk bir filtreyle başlarlar ve daha sonra küçük partikülleri filtrelemek için ikinci aşama olarak hat içi daha küçük 0,5 mikronluk bir filtre kullanırlar. Büyük bir bütçeniz varsa, aynısını yapabilirsiniz, ancak tek bir 1 mikron filtre yeterlidir.

21 Beğeni

Süt güğümünde kaç bar basınç görüyorsunuz? Bu süt güğümleri basınçlı kap değildir. Basınç artarsa bomba gibi patlayabilir dikkat edin.
Bir de filtrelerin sanitasyonu sorun olmuyor mu?

15 psi geçmiyorum. Fermantasyon esansında spunding vana mevcut. Aktarma esnasında çıkardım. Kapakta fotoğarfaı incelerseniz klipslerden ayrı işkence ile sıkıştırılmış durumda,

1 Beğeni

Filreleme yapmadan önce filre ve akatarma hortumlarını pompa yardımı ile sanitasyon sıvısını devirdaim ettiriyorum.

1 Beğeni

O işkenceleri hazır mı aldınız, yoksa kendiniz mi yaptınız?

https://tr.aliexpress.com/item/1005004504231391.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.32.3dbd3d12JLni6o&gatewayAdapt=glo2tur

3 Beğeni


Sanırım kapaktakiler emniyet için yeterlidir.

3 Beğeni

Hocam filtreyi nerden temin ettiniz? link paylaşabilir misiniz? bir de hortum çapınızı merak ettim.
teşekkürler.

Hocam bu parçaları nasıl monte ettiniz kaynak vs var mı yoksa sadece delik + conta mı?

Delik ve lastik conta

Hocam Merhaba, muhteşem bir paylaşım olmuş, teşekkür ederim, keg fıçıya hiç aktarmadan, güğüme gazlamak için 2 bar Co2 verirsek problem olurmu, iki gün sonra 0,75 bara düşürmek üzere, kolay gelsin