Evde Malt Yapımı (Denemeler, Tecrübeler, Tarifler)

Ne yazık ki önceki forumun kopyasında bazı bölümler hasarlı bende. Başlangıç aşamasından malt yapımını anlatan bir konu vardı ama henüz ulaşamadım.

4 Beğeni

Vakit ayırıp buraya taşımanız harika, başlangıç aşaması çoğu yerde var ama özellikle hedeflenen malta nasıl ulaşılacağı ile ilgili yukarıdaki bilgiler çok değerli. Teşekkürler.

5 Beğeni

@BoBo nun paylaştığı @Homemaltster’deneyimleri ile bende arpadan evde malt yapmayı deneyimledim. Bu iş kolay gözükmekle birlikte biraz uğraştırıyor ve arpanın gerçekten de iri-sağlıklı ve temiz olması lazım. Bize ilk gelen arpa gözüme çok temiz ve iri taneli gelmişti, evde çuvalda 5 ay bekledi, zaman yoktu uğraşamadım, bu arpayı yıkamaya başladığımda içinden çıkan küçük oyun bozan arkadaşların çokluğu sayesinde arpa kuşlara böceklere yem oldu gitti, dediler ki siz hata yaptınız çuavaldan çıkarıp saklayacaktınız, neyse yeniden 5 kilo arpa geldi. Güzelce yıkadım, içinden yine böcekler çıktı ama sayısı azdı, anlatılanlara uygun ve benzer şekilde ıslatıp, çimlendirme , kurutma ve fırınlama aşamlarını yaptım. İki gün önce de kaynattım. Verim hesabı çok net yapmadım ama tahmini olarak %55 civarında bir verim oldu. Sonuç olarak güzel bir deneyim oldu ama bir daha bu kadar uğraşırmıyım??? Bilmiyorum, özellikle yıkama, içindeki olası taşları ayıklama kısmı çok vakit alıyor, bir de arpanın içinde hala böcek olabileceğini bilmek de düşündürüyor, yine de limitlerin içinde diye düşünmek istiyorum. Bu arada arpayı geldiğinde tartmadım, 5 kg dendi, benim elde ettiği 4.6 kg arpa maltı oldu ve sadece bu malt ile pilsener reçetesi denedim. Hayırlısı :blush: :pray: Yularıdaki bilgiler içinde tekrar teşekkürler…

5 Beğeni

Arpayı nereden almıştın bilmiyorum ama matematik ya da fiyat performanstan anlamayan biri olduğum için rahatça yazabiliyorum, Hitit’ten aldığım arpa acaip temizdi. Böcek falan hiç çıkmadı içindeni hatta Thracian maltlarından da temizdi. Ama hiç şüphe yok ki zor bir süreç.

4 Beğeni

Arpa bize birlikte bira yaptığımız arkadaşımızın köyünden geldi, para vermedik, kendi ektikleri ve kendilerine ayırıp satmadıkları temiz, iri taneli arpa diye verdiler…Hayrına verdiler yani :slight_smile:
(benim için süreci görme ve deneyimlemek için çok güzel bir tecrübe oldu…eğitim gibi bir şeydi valla…bir kez evet keyfli ikinci kez olur mu???)

6 Beğeni

Corn flakes kullanarak yaptığım bira talep görünce mısır maltı yapmaya karar verdim.
Hem yemlik hem de patlatmalık mısır aldım. Yemlik mısırın kg ı 9 tl patlatmalık ise 13 tl idi.
İlk olarak patlatmalık mısırı suya aldım.


gün içerisinde 5-6 sefer suyunu değiştirerek tamamen duru su kalana kadar 1 gün boyunca suda bekletmiş oldum.

Süzdükten sonra tamamen kurumadan fısfıslayarak çimlenmesini sağlamaya çalıştım. Mısır maltlanması süreç olarak uzun ama en kolay maltlardan. Yaklaşık 16 saatte bir ıslatıp çimlenmesini bekledim.

Köklerin bu hâle gelmesi 4 gün sürdü. Daha sonra filizler çıkmaya başladı ve kendi boyunu bulması toplamda 7 günü buldu.


Nişasta oluşumu sağlanınca hızlıca kurutmak gerekiyordu ve bu sıcaklarda çok zor olmadı.
3 günde kuruyan mısır maltlarının ilk temizliklerini yaptım.


Aslında bu şekilde kök ve filizlerinden ayrıştırıp yeşil malt olarak kullanılabilirdi. Fakat DMS (dimetilsülfat) oluşmaması için fırınladım.

Ve kullanıma hazır.


İlk olarak cin mısırla yaptım. Sırada yemlik var. Ondan kristal malt da deneyeceğim.

16 Beğeni

Fırınlamayı kaç derecede kaç dk yaptın abi?

1 Beğeni

100 ⁰C de 90 dakika.

2 Beğeni

Abi eline sağlık, aşamalarla anlatınca bayagı basitleşmiş oldu. Peki bunu reçetelerde kullanırken değerlerini aşağı yukarı ne girmek lazım acaba

2 Beğeni


Elimde şöyle bir şema vardı. Burada extrakt verimliliği %58 gibi verildiğinden ppg yi 28-29 gibi alıyorum.

9 Beğeni

çok bilgilendirici bir paylaşım teşekkürler. mısır maltını kırmak zor oluyor diye okumuştum. o aşamaya gelmişsiniz :slight_smile:

1 Beğeni

Kırması zor, temizlemesi ayrı zor. Ben bir kere yaptım tövbe ettim.
İçinde şeker veya başka eklenti olmayan flake mısır bulmak lazım en rahatı.

Eline sağlık abi çok güzel görünüyor. Bunun kırımının bir pratiği var mı peki?

1 Beğeni

Ben bir poşet içerisinde merdane ile kırmayı denemiştim.
Pek başarılı olmamıştı aslında ama yine de biraya kendine has bir tat vermişti.

2 Beğeni

Metal havan olabilir. Ya da köye götürüp bulgur dibeğinde tokmaklamak :grimacing:

2 Beğeni

Döküm malt değirmeni çok başarılı kırıyor. Kolu çevirirken biraz daha fazla kuvvet uygulamak gerekiyor ama iyi parçalıyor…

2 Beğeni

Ben daha önce normal malt değirmeninde kırmıştım. Öyle çok sert bir malt değil, sıkıntı yaşarsam havanda da dövülebilir…

1 Beğeni

Aslında hemen yapma niyetim yoktu ama akşam kırıp gerekirse dolaba atayım. Yerken normal mısır çerezinden daha rahat yeniyor.

2 Beğeni

Ben hububat değirmeni ile kırım yapmıştım, direkt istenen kalınlıkta kırmak çok zor ama değirmen ayarı ile oynayıp kalından inceye doğru kırmak bana daha kolay gelmişti.

3 Beğeni

Hazır konu canlanmış iken yaptığımız malt ile yaptığımız pilsener ile ilgili yorum yazabilirim, bu bira için çok fazla ümidim yoktu, ama beni şaşırtacak derecede içilebilir bir bira oldu ve gayet güzel içiliyor, hatta piyasada satılan biraladan çok daha lezzetli, sadece belki yazın yüksek sıcak bir ortam içinde maltlama yapmaya çalışmamım etkisi ile daha düşük verim elde etmiş olabilirim. Düşük verimli ve tabi düşük gövdeli bir pilsener oldu ama dediğim gibi tadı ile beni beklemediğim şekilde şaşırttı, şu ana kadar 8-10 arkadaş içti, beğenmeyen çıkmadı, özellikle de bayanların damak tadına uydu. Bir daha denemek istemiyordum, ama şaşırtıcı derecede içilebilir olunca bu sene içinde temin edeceğimiz taze arpa ile daha serin bir ortamda maltlamayı yapmayı deneyeceğim.

7 Beğeni