Çoğu yerde okuduğuma göre ev yapımı biralar %100 daha kaliteli oluyormuş diye yazıyor. Bu bira sitelerinin malzeme satmak için seçtikleri bir şey mi yoksa gerçekten var mı? Biraz da genel bir konu olsun; siz neden bira yapıyorsunuz bu işe sizi çeken (tat, ekonomi vs.) nedir bira severler?
Bir yandan birkaç kelimeyle yanıtlanabilecek bir yandan da sayfalarca cevap yazılabilecek bir soru bu.
Sanırım çoğumuz bu işe ekonomik nedenlerle başladık ama ilk günden bu güne yaptığımız harcamaları düşünecek olursak bunu sadece ekonomiyle açıklamak pek mümkün olmayacak.
Yani, hâlâ devam ediyorsak bir kerameti var demektir. Ama öte yandan bu hobiye devam etmemeyi tercih eden dostlarımız da oldu zaman içerisinde.
Özetle, kişiden kişiye büyük değişim gösterecek bir tercih meselesi bu. Hobi hâline geldiyse zaman içerisinde, uzaklaşmak çok kolay değil.
Türkiye’de ekonomi ile başlayıp hobi haline gelen bir süreç bu çoğu kişi için. Özellikle bazı özel türlerde masrafların ticari biralarla yarıştığı düşünülürse zaman zaman ekonomik kaygıdan saptığı görülebilir. Onun dışında tahıldan üretimde kalite ve masraf sizin tercihinize bağlı olarak değişebilir. Yerli malt hatta arpayı doğrudan malta çevirme yöntemi, yerli şerbetçiotları ile şişe maliyetini 1 liranın altına bile çekebilirsiniz. Beklediğinize, uğraştığınıza değer mi bilmem. En azından benim için slogan her zaman kaliteli hammadde, gürül gürül kaynatma ve sabır.
Gerçekten üzerine uzun uzun konuşulacak sorular. Açıkçası ben işe bir reklam aracılığıyla maliyetten dolayı girdim. Ama sonra araştırdıkça baktım ki dibi yok. Deb-i derya.
Eğer bir şeyleri üretmekten keyif alan biriyseniz maddiyat ikinci plana iteleniyor. Kendi yaptığınız birayı içmek ayrı keyif.
Bir tavsiye, tada takılmayın. Bu damak alışkanlığıdır. Yıllarca bu ülkede sadece pilsner biralar satıldı. Herkesin damak tadı ona alıştı. Siz acaba ne yaparsam daha keyifli içerim onu düşünün. Yolunuzu bulacaksınız.