Fermantasyon Kovasının Dezenfekte Edilmesi

Dört yıldır 3 adet fermantasyon kovası ile bira yapmaktayım. Üç sene problem yaşamadan sadece önce PWB ile silerek, sonra starsan ile çalkalayıp kovaları kullandım ve bir problem yaşamadım. Son 7 aydır problem yaşamaktayım. Bazı kovalardan şişelediğim biralar ekşi veya çok ekşi olmaya başladı. Bazı tariflerimde hedeflediğim FG değerlerinin çok altında FG değerleri ile karşılaştığımda belli ki vahşi maya bulaştı diye düşündüm. Dört yıldır sadece süngerle temizlediğim kovalarda bazı çizikler olduğunu gördüm. (Süngerle temizlediğim halde bu çizikler nasıl oldu anlamadım. Ya mayalar çalışırken çiziyordu veya ben yokken birileri ince temizlik yapıyordu :blush:.) Kovaları PMS ve sitrik asit banyosunda bekletip yeniden bira yaptım. Kovalardan biri yine ekşi bira üretti. Demek yeterli dezenfekte etmemişim diye düşündüm. En son 2 kovayı yine PMS ve sitrik asit banyosundan geçirip kaynar suyla çalkaladım ve şu anda fermente oluyorlar. 2-3 hafta sonra durum belli olur.
Kovaların iç çeperleri kullanıla kullanıla zamanla malt rengine (kahverengimsi) dönüşür. Çizmeden uzun süre süngerle silerek veya PWB kullanarak giderilebilir sanıyorum ama uğraşmadım.
Gelelim eski kovaları dezenfekte problemi nasıl çözülüre.

1- Kovayı suyla doldurup çamaşır suyu ilave edip bir gün bekletin. Çamaşır suyunu kovadan arındırmak büyük problem olacaktır.
2- PMS ve sitrik asit banyosunda 1 saat bekletip sonra iyice yıkayıp kaynar suyla çalkalamak. Son 2 kovayı böyle yaptım ve sonucunu bekliyorum.
3- Önce PWB ile silmek, sonra starsan ile çalkalamak. Yeni kovalarda etkili ama eski kovalarda etkisi olmadığını sanıyorum.

Fermantasyon kovalarının fiyatları malum. Yeni kova almak istemiyorum. Kovaların içindeki çiziklere yerleşen veya yerleşebilecek mahlukatları başka nasıl yok edebiliriz.

10 Beğeni

Kovalarınızda laktik asit bakterileri oluşmuş. Kaynak suyla temizlemek ve sanite etmek yeterli oluyor. Şişelerinizi de kaynak suyla temizleyip sanite edin. Afiyetle…

2 Beğeni

Hocam ben en azından kova için arada bir değişik dezenfektanlar kullanmayı planlıyorum, iodofor grubu denen iyotlu solüsyonları deneyeceğim, en kolay ulaşılabilecek iyotlu dezenfektan ise yara pansuman ve temizliğinde de kullanılan povidon iyodu gözüme kestirdim.

1 Beğeni
  1. madde için saf çamaşur suyu değil 5 litreye 100 ml çamaşır suyu katarak hazırladığınız karışımı kullanırsanız fazlasıyla yeterli olur .

Bu tavsiyeyi hangi bilgiyle verdiğinizi de yazar mısınız?