Fermantasyonun Bitmesi İçin FG Kaç Olmalı?

Selamlar. Ufak bir sorum olacaktı. İlk tam tahıl denememi yaptım

16.03 tarihinde tam tahıl belgian tripal biramı yaptım ve 1072 OG ile 20 litre biramı 23 derecede fermentere aldım. Gaz çıkışı 4. günün sonunda durdu denilebilir yani gözlemleyemedim. 23.03 tarihinde yani tam 1 hafta sonra ölçüm yaptım ve yoğunluk 1018 çıktı. 24.03 tarihinde yaptığım diğer ölçümde yoğunluk yeniden 1018 çıktı. bu arada 17 derecede ve fermantasyon devam ediyor diye ümit ediyorum. Sorum şu. Ne kadar daha beklemeliyim ve yoğunluk 1018 de sabit kalırsa kaç gram şişeleme şekeri kullanmalıyım. Yani kısacası Fermantasyonun bitmesi için FG kaç olmalı Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Öncelikle 1072 og belgian tripel için düşük, 1018 fg de fg için yüksek, maya neydi burada mayanın alkol toleransı,sindirim kapasitesi vb de önemli, ısı şu an kaç, 1-2 derece yükseltin, steril kepçeyle çok hafifçe karıştırabilirsiniz, maya besini ekleyebilirsiniz.bir de daha 9 gün olmuş bu dediklerimi yaptıktan sonra 16. günde bir sg alın ona göre tekrar yorumlayalım.

2 Beğeni

Bu yanlış bir bilgi. Ölçülen FG ile eklenecek gazlama şekerini oranlamak diye bir şey olamaz. Zaten FG stile göre mash sıcaklığı, maya seçimi vs ile ayarlanıyor. Sonra yine stile göre gazlanma şekeri eklenir.

3 Beğeni

FG 1000 üzerindeyken ürün içinde tüketilmemiş şeker var demek değil mi? Şeker fazlaysa daha az, az ise daha çok şeker koymak şişe patlaması riskini minimize etmez mi? Stile göre gazlanmayı ayrı tutmuştum zaten bu arada.

Aşağıdaki yazıyı google a çevirttim, çevirir çok iyi olmasa da genel bilgi için işe yarayabilir. Biranın stiline göre yine bu stile uygun kullanılan mayanın çalışması sonrası gelmesi beklenen FG 1010 da olabilir 1020 de. Bu değerler ürün içinde şeker olduğunu gösteriyor ama bu fermante edilebilir şeker olduğu anlamını taşımıyor. Bir sıkıntı olmadı ise mayanın fermate edilebilir şekerleri tüketip fermantasyonun bitmesi gerekir. Eğer yapmayı düşünülen stile uygun FG aralığında fermantasyon bitmiş ise şişe gazlandırması için eklenen şeker bir sıkıntı yaratmayacaktır.

“İlk yerçekimi okuması, mayanın alkol ve karbondioksite metabolize etmek için kullanabileceği çözünebilir şekerlerin yüzdesini içeren orijinal yerçekimini (OG) ölçer. Orijinal yerçekimi, alkol yüzdesini belirleyen denklemin yarısıdır. Diğer yarısı, bazen terminal yerçekimi olarak adlandırılan nihai yerçekimidir (FG). Bu, mayanın fermente edilebilir şekerleri tüketmesi bittikten ve arkasında fermente edilemeyen şekerleri, proteinleri ve peptidleri bıraktıktan sonra alınan ölçümdür.”

5 Beğeni

Ben şişeleme şekeri için bazen https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ sitesine bakıp karar veriyorum. Eğer sizin reçetenize göre beklediğiniz FG’ye ulaştıysanız bu siteden arzu ettiğiniz gazlanma oranına göre şeker miktarını hesaplayabilirisiniz.

2 Beğeni

Bu tamamen yanlış aşağıda @augurs un linkini yazdığı brewers friendden stil, mevcut ısı, litre, istenilen co2 ye göre hesaplıyorum ben de

1 Beğeni

Kaldırıyorum gönderiyi, kafa karışıklığı olmasın

Biraz önce bir ölçüm daha yaptım 1016 ya düşmüş. Maya olarak 10 gr belçika ale mayası kullandım. ısı 17 derecede sabit günlerdir. sanırım ben biraz aceleci davranıyorum. dediklerinizi yapıp biraz daha beklemeye karar verdim

1 Beğeni

17 derece genel olarak belçika biraları için düşük sıcaklık. 20 derecelere çıkmanızı öneririm

4 Beğeni

O Ale mayanızda 20 derecelere çıkıp fermantasyon bittiğine emin olduktan sonra da 3-4 gün de kademe kademe soğutup (13-15 yada daha aşağısı ne oluyorsa) mayaları mümkün olduğunca dibe çöktürüp ondan sonra şişelemek daha berrak bira elde etmeye katkı sağlar ayrıca…

1 Beğeni

Normalde belçika mayalarında izlediğimiz fermentasyon şekli 16 -18 dereceden başlatıp her gün bir derece arttırarak 24 e kadar çıkartıp sonra müdahale etmeden serbest bırakıp oda sıcaklığında kalan süreci tamamlaması şeklinde oluyor

Hocam ev ortamında böyle milimetrik dereceleri nasıl arttırıp azaltıyorsunuz hayretler içerisindeyim. Benim kova ev ortamında balkon hariç nereye koyarsak koyayım 24-26 dan aşağı düşmüyor.

Bilgilendirme geçiyorum. Dün fermantasyon kovasını bir leğenin içinde 40 derece suyun içine koyarak 17 den 20 derecelere yükselttim. Kapağını açıp steril bir kepçe içe fazla oksijene maruz bırakmadan karıştırdım. 24 saat sonra bir ölçüm daha yaptım yeniden 1016 çıktı. Şu anda 20 derecede sabit. 3 4 gün hiç bişey yapmadan bekleyip tekrardan bir ölçüm yapıp eğer 1016 değişmemişse 3 gr şekerle şişelemeyi düşünüyorum. Biranın tadımını yaptığımda yeniden sizleri bilgilendiririm

O liste yanlış çünkü fermantasyonun mantığını anlamamış biri tarafından hazırlanmış. Yanlış olduğunun yanında neden yanlış olduğunu da ekleyelim de denk gelen birisi siz cahilsiniz bu doğru bence demesin.

Standart bira yapımlarında ortalama en düşük değer 1008 ölçülür en azından istenen Pilsenler için bu değer dışında pek görmedim bu değer de türe göre iyi ya da kötü olur. Fakat @menegin hocamın yaptığı bir biraydı sanırım. Konu başlığını aradım ama bulamadım o başlığı bulabilseydim ekleyecektim hatta kovasından falan temizlemekle uğraşıyordu inatçı bir maya idi. Vahşi maya ile yapılan bir türdü ve hatta şişe dibinden alınıp çoğaltılmıştı konudan hatırladığım kadarıyla. O maya ile bizim uysal mayaların tüketemediği kompleks içerik, şekerler dahi tüketilebiliyor. Yani çok daha düşük değerler, bu hayvan mı maya mı belli olmayan canlılar tarafından mümkün kılınabiliyor ki o da biranın şişede yaşlandırılmasıyla mümkün.

Toparlarsak; Bu listedeki öneriler bir yöntem dahilinde yapılıyor, yapılmıyor değil. Fakat böyle lambur lumbur değil, profesyonel! bir yaklaşımla yapılıyor. Öncelikle mayanızın gücünden, doğru miktarda maya eklediğinizden ve mayalanma sıcaklığınızdan emin olmanızı gerektiren bir teknik ki bu listeyi doğru kabul ettiyseniz bence baştan elendiniz. Böylece biraz matematik ile hiç şişe şekeri kullanmadan bitiş FG nizden önce birayı şişeliyorsunuz ve mayanın nihai FG’ye şişede mayalanmasına devam ederek ulaşmasını sağlıyorsunuz sonuç olarak da şişe şekeri kullanmadan karbonlaşma sağlıyorsunuz.

Toparlayamadık; bu yöntemler çok karmaşık bir süreç sonucunda sadece doğru olabilir. Şıranızda her zaman maya tarafından tüketilemeyen besin kalacaktır. Bu besin maya tarafından tüketilemediği için biracılık tabirinde yüksek bitiş tatlı ya da gövdeli olarak adlandırılacaktır bunların tam tersleri de vardır. Neyse sıkmadan toparlayalım. Fermantasyon eğer stuck olmadıysa yani az maya ya da sıcaklık dengesizliği yüzünden mayanız uykuya geçmediyse FG değişmez. O nedenle de şişede ne kadar şeker kullandıysanız o kadar karbondioksit sonuçtur FGdeki değer (maya tarafından tüketilmemiş tü kaka denmiş içerik) hesaplamaya katılamaz. Mayanın tüketemediği şekerler gazlanmaya etki etmez. Yanlışım varsa hocalar düzeltir. Saygılar.

2 Beğeni

Yalnız ben bundan kurtulmaya çalışmıyorum, aksine çoğaltmak için uğraşmıştım :slight_smile: Her sene bir parti deniyorum.

2 Beğeni

Bu gönderiye cevap vereceğim diye diğerini mahvediyordum. Son paragrafı çizgili de olsa kurtardım. Neyse. Evet tam hatırladığım gibi sadece sanırım konu başlığının altındaki o mayayı temizlemekle gibi öneriler, sorunlar aklımda kalmış.

1 Beğeni

Merhaba 10 gün önce Butik Biranın Pilsnerini kurdum, 10 gündür hava çıkışı devam ediyor, 19 dereceyle başladı ve şuan ortalama 21-22 derecede.
Kurduğum gün hidrometrem olmadığı için ölçüm yapamadım hidrometre ve mezur şuan elime ulaştı.
Şişelemeye geçip gecmemem gerektigini nasıl anlayabilirim.(Hangi değerleri gormeliyim ? Vb)
İlk kitim olduğu için fazla hakim değilim biraz detay verirseniz yardımcı olurken sevinirim.

1 Beğeni

OG yi bilmediğin için yüzde kaç alkol olduğunu hesaplaman zor. Genelde şişelemeye geçmek için önerilen 3 gün üst üste ölçüp yapıp aynı değeri alıyorsan şişelemeye geçebilirsin demektir

1 Beğeni

Merhaba. Şu an kaç derecede kaç değer okuyorsunuz?

1 Beğeni