Fermenter Soğutma Sistemi

Selamlar sevgili forum ahalisi. Yeni formumuzda açtığım ilk konu, umuyorum vatana millete hayırlı olur.

Benim en büyük sorunum fermantasyon ısısını kontrol etmek. Şimdilik strafor bir kutu ile bu işi halletmeye çalışıyorum ancak, tecrübeli üstadların bileceği gibi bu yöntem hiç verimli değil ve de zahmetli. Bir mini buzdolabı için de evimde yeterli alan yok. Aşağıdaki yöntemi internetten gördüm ve kafama yattı.

Çok sevdiğim bir craft bira üreticisi de konu ile alakalı bir video çekmiş.

Var mıdır aramızda bu yöntemi kullanan birileri ? Sizce verimli olur mu ? Sistem benim kafama çok yattı, acaba benim göremediğim mantıksız bir yanı var mıdır ?

9 Beğeni

Fikir teoride güzel ama kontaminasyon riski, fermentasyon kovasını veya kapağını buna göre modifiye etme, uygun serpantin, soğutucu sebil maliyeti derken ikinci el buzdolabı daha verimli olur diye düşünüyorum. Sanırım buradaki çoğu kişi buzdolabı veya soğutma ceketi ile fermentasyon ısısını kontrol ediyor. Tabi siz tüm malzemeler zaten bende var diyorsanız denenebilir…

2 Beğeni

3 kafadarın da buna benzer birşeyleri vardı

3 Beğeni

Abi video onların ki zaten :slight_smile:

5 Beğeni

Beş yıldır bu işi yaparım. Öncelikle bira namına hiç bir malzeme,ekipman almadan ilk işim gidip hırdavatçı dan strafor köpük almak olmuştu… 5cm lik olanlarından 60*60 lık bir kabin yaptım 40 derece sıcaklarda bile 18-20 yi çok rahat görüyor. Zaten ale maya ile çalıştığım için tam ideal değerleri oluyor. Kışın zaten buz koymaya gerek bile kalmıyor. Bir adet 5lt lik buz koyuyorum duruma göre 1-2,5 gün gittiği bile oluyor… Kışın zaten koymuyorum. Bana hiç zahmetli gelmedi. Her hangi bir zorluk çekmedim. Zaten çok uzun gidiyor iki adet 5lt lik var birisi kovada iken diğeri buzlukta oluyor böylece kesintisiz bir dönüşüm sağlayıp sabit ısı elde ediyorum. Ancak yerim olsaydı bir buzdolabı alırdım tabi. Ben bu sistemde kışları gerçek lager bile çok yaptım 11-12 derecelerde buz koyarak… Özetle imkan,yer,ekipman varsa direk buzdolabı kullanın geçin yoksa strafor kabin candır :slight_smile:

2 Beğeni

Lagering yaptımız mı 0-1 derecelerde en azından bi 4 hafta kadar, çünkü biraz zor düşer 0 lara 1 lere, gerçek lagering için bu gerekli zira

1 Beğeni

Yalan yok o kadar yapmıyordum :slight_smile: sadece ısıya çok dikkat ediyordum fg tamam olunca şişeye alıp evin serin yerinde 1 ay sonra içmeye başlıyordum. Evet eksik kalıyor işlem ancak yine de lager efektini alabiliyordum yani. Özetle kovada çok dikkat edip şişede serin yerde tutup 1 ay sonra içmeye başlamaktı benimkisi… Bana yetiyordu. Sonra da bıraktım zaten us-05 de güzel sonuçlar veriyor bence pratik de oluyor hem. Onda da 20 ler de tutuyorum zaten başarılı sonuçlar çıkıyor diyebilirim.

3 Beğeni

Devrede transformatör yok. Pompa da kontrol kartida 12v çalışır. Şemaya bakıp yapanlar olabilir diye not düşelim.

2 Beğeni

Us-05 i 19 üstüne çıkarmayın derim

2 Beğeni

@Okurtman Malzemelerin neredeyse hepsi var, ekstra fazla bir harcama yapmama gerek kalmayacak, ev küçük bir buzladıbını koyacak yerim maalesef yok. yoksa minibuzdolabının konforu daha farklı olurdu. Tek sorun kontaminasyon riski, iyi bir temizlik ve arındırma bu işi çözer kanaatindeyim ancak çok dikkatli davranmak gerektiği muhakkak.

@Mayalar strafor kutunun en büyük sorunu sürekli kontrol istiyor olması ve değişimler esnasında ısı farkının atıyorum 19-22 dereceler arasında değişmesi. daha kötüsü unutup ya da fırsat bulamayıp buz değiştirme ritüelini bir kez atlarsanız bu ısı farkı çok daha fazla oluyor maalesef. açıkçası ben kutu konusunu kendi adıma verimsiz buldum, belki de ben yeterince ilgilenemiyorumdur.

@Lacivert kesinlikle haklısınız. Bu şemayı yalnızca sistemin bir bakışta anlaşılması için paintten çizdim. Aramızda bunu deneyecek birileri varsa kesinlikle düzgün bir şema yapmalı kendisine.

Amacım evde hale hazırda kullandığım su sebiline bir kaç ufak dokunuş yapıp, fermantasyon sırasında ısıyı basitçe kontrol etmek, fermantasyon sonunda ufak bi temizlik işlemi ile sebil su sağlama görevine diğer malzemeler depoya gidecek, hepsi taşınması temizliği nispeten kolay malzemeler. ancak hayalim olan bir mini buzdolabının taşınması pek mümkün değil (evim 5. katta depom -2’de :upside_down_face: ) ve yine maalesef evde kendisine yer de yok.

3 Beğeni

Havada bir ağırlık var…
Uçmuyor bu gece martılar,
Bahar gelmedi mi ne…

Hava da sanki ağır biricik yar…
Doğrulmadı bir türlü başaklar,
Sanki her şey bir garip bu sene!

Şu bahsettiğiniz düzgün şemayı bekliyor forum sanki…

1 Beğeni

o zaman hemen hazırlamaya başlıyorum abi :grin:

1 Beğeni

Benim elimde iwaki marka bir manyetik pompa var 220 V ile çalışıyor, STC 1000’de 220 V ile çalışıyor. Sevinerek fark ediyorum ki bu sistem direk şebeke elektriği ile çalışır. stc 1000 sanıyorum 10 ampere kadar açma kapamayı kendisi yapabilir araya röle koymaya gerek yok. (tabi bakmak lazım 10 amper diye hatırlıyorum) Yalnızca fermantasyon kovam aşağıdaki gibi değil, onu modifiye etmem gerekecek, iki kauçuk tıpa alınca sanki benim sistem tamam gibi. sanıyorum karar verdim gibi deneyeceğim. Başarısız olursa bir kova kapağını zayi etmiş olurum en fazla. :grin:

7 Beğeni

@Lacivert abicim şema geldi, bi kontrol ediversen.
İcazet varsa kullanıma sokacağız, değişiklik istersen @Can ne lazım olursa yaparım diyor. :stuck_out_tongue:

Çok teşekkürler @Can

2 Beğeni

Stc1000 in rölesi pompa için gayet yeterli. Şemada da bir problem yok gayet çalışır sevgili @BoBo. Belki pompaya devir ayarı yapmak için basit bir devre yapılabilir. Lakin bu sistem ne kadar verimli olur, işinizi ne kadar kolaylaştırir, soru işareti. Deneyin dediğiniz gibi bir kova kapağından olursunuz en fazla.

5 Beğeni

O kadar çok parçalı soğutucuyu biranın içine daldırmanın oluşturacağı kontaminasyon riski bana da yüksek geldi. Her seferinde düzgün sanitizasyon için çok çaba gerekir. Bu partide problem çıkarmasa sonraki bir tanesinde mutlaka çıkarır diye düşünüyorum. Soğutma verimi daha düşük olacaktır ama, ben olsam mayalama kabının dışına bakır boru sararak soğuk suyu dolandırmayı tercih ederdim. Onun da etrafına uygun bir ısı yalıtım katmanı.

Su sebilini kullanmayı geçmişte ben de aklımdan geçirmiştim ama kafamdaki proje, sebilin soğutma devresini söküp, mayalama kabının içinde bulunduğu ve ısıl yalıtımının sağlanmış olduğu küçük bir hacme adapte etme şeklindeydi. Soğutma devresi sağlıklı çalışan ikinci el sebilleri çok uygun fiyata bulmak mümkün.

Projeyi hiçbir zaman hayata geçirmedim ama artık hiç değilse 40mm’lik köpükten yaptığım ve dondurulmuş PET şişelerle soğuttuğum bir hacmim var. Bunun performansını artırmak için böyle bir girişimde bulunursam buradan paylaşırım.

1 Beğeni

Buradaki sıkıntı içinde soğuk hava dolaşan bakır borunun dış çeperinin devamlı nemlenmesi ve bu sıvının kova içine girmesi olur, girişinde yalıtım iyi olursa bence sorun olmaz, kova dışında ise bulunduğu zemin devamlı ıslanır.

1 Beğeni

Letgo dan alınacak, 2. el bir A+ buzluksuz bir mini buzdolabı gayet rahat iş görür arkadaşlar.

Çelik fıçı etrafına ceket yapmak neysede bira içine serpentine olayı hijyen riskini üstlenmek oluyor. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmez bence.

Yada Omega Lutra maya alıp onunla hayatınızı sürdüreceksiniz. Lager tipi biralarda bile çok iyi sonuçlar aldığı yorumlarını okuyorum internette.

TR de tabiiki bulamazsınız #cografyakaderdir

1 Beğeni

Ben bir ara bu şekilde kullanmıştım. Hijyen açısından bir sıkıntı yaşamadım ancak ne hikmetse serpantinin borusu birgün delindi ve o parti maalesef çöp oldu. Sonrasında zaten 50lt lik fıçıya dışarıdan ceket yaptırdım.

2 Beğeni

Koyacak yer olsa bu ve benzeri çözümler en iyisi ama mayalama kabı olarak kullandığım 15 litrelik taşdelen su şişesini plastik taşıyıcısı ile içine alacak minimum ölçülerde bir soğutma kutusu için çamaşır makinesi ile dolap arasında ancak yer bulabilmiş birine mini buzdolabı falan çok lüks kalıyor. Sanırım @Can da benzer kısıtlara sahip.

1 Beğeni