Fermentör Kapasitesi

Merhaba,
33 lt’lik standart fermentör artık yetmiyor. Kapasite artışına gitmem gerekli. 50-60 lt çelik fermentör ya da süt güğümleri de çok pahalı maalesef.
Turşu,zeytin ya da benzeri gıda maddeleri için üretilmiş bu bidonlar işe yarar mı? Kullanan arkadaşımız varsa bilgi verebilir mi? Vinomarkette de benzer bir ürün mevcut.


Farklı tavsiyelere de açığım.
Şimdiden teşekkürler.

3 Beğeni

Ferm(a)ntör kelimesini düzelttim Aytaç bey, bilginize,
Yüksek kapasiteli gıda uyumlu fermentör neden üretmiyorlar mevcut 33 lük kovalar gibi ben de anlamıyorum doğrusu, şöyle 40 lt lik falan üretilse aslında çok hora geçer, bu mavi bidonlar çok da uygun değil diye biliyorum ama kullananlar da vardı galiba, deneyimlerini paylaşırlar belki burasa.

4 Beğeni

Belki fikir verebilir, ben Vinomarket’den 30 l. olan versiyonu almıştım, memnunum.

2 Beğeni

İlk kez orada görmüştüm ben de. Fakat internette gıda uyumlu olarak satılan neredeyse yarı fiyatına bir sürü ürün var. Acaba teknik açıdan bir farkı var mı?

İçi beyaz kaplı olsun diyeceğim ama insanımıza güvenim pek yok, neticede üzerine gıda uyumlu logosunu kalıpta basmak veya beyaz rengi boya ile vermek çok basit işler. Yine de düz mavi olanlardan uzak durun.

1 Beğeni

Şen Plastik markalı bir ürün buldum. Bursa’da bayisi de mevcutmuş. Plastik süt güğümü vs. de üretiyorlar. Gıda uyumlu sertifikasını da paylaştılar. Çift kat içi beyaz ürünmüş. Fiyatı da vinomarketin yarısı kadar. Şarap ve rakı için kullanan müşterimiz çok dedi. Sanırım deneyeceğim. Görüşlerimi paylaşırım buradan.

Peki, çelik fermentörlerin kapakları için sızdırmaz contalı yazmışlar. Bu kapaklara hava kilidi takmak için kapağı modifiye etmek gerekecek. Sağlıklı bir şekilde delinip, hava kilidi için sızdırmazlık sağlanabilir mi? Piyasada plastik fermentör kapaklarında kullanılan contalarla sızdırmazlık sorunu giderilebilir mi? Deneyen var mı acaba?

Bende 30 ve 50 litrelik çelik süt güğümü var. Kapaklarını delerek paslanmaz manşon, conta, dişli redüksiyon ve 10 mm pnömatik rekor ile düzenek yapmıştım sonra manşonu ve contayı çıkarıp kaynattırdım sağlıklı da kullanıyorum. Şimdiye kadar ısı kontrolü dışında sızdırmazlıkla ilgili sorun yaşamadım. Contaya ben güvenemedim ama kullananlar da yazarsa sonrakilerde kolay olabilir benim için de.

1 Beğeni

Zeytinden turşuya, sütten peynire aklınıza gelen tüm ticari gıdalar bu veya buna benzer bidonlarda üretiliyor, depolanıyor veya taşınıyor. Teknik olarak bu bidonların üreticileri gıdaya temasa uygundur izni alıyor.

Bu tür ürünlere ve malzemeye güven değil ülkedeki denetimsizlik ve kârı her şeyin önüne koyan imalatçılara güvensizliğimiz var.

İşin aslı eğer hiç birşeye güvenmeyeceksek evde bira yapımı malzemesi satanların italyan malı falan dediği beyaz fermentasyon kovalarımızı da mercek altına almak lazım. O bidonlar bile duyduğuma göre İzmir’de bir firma tarafından üretilmekte.

Bu arada bahsi geçen Şen plastik benim yakınlarımda Balıkesir Edremit’te üretim yapan bir firma. Nerdeyse bu bölgedeki tüm zeytin, zeytin yağı ve süt güğümlerini üreten ürünleri kaliteli ve ciddi bir firma. Ama bütün diyebileceğim bu.

3 Beğeni

Şarapçılar (ev şarapçıları) genelde bu mavi bidonları kullanır. Babamda da var bir tane.

Kalite açısından yorum yapacak kadar bilgim yok.

1 Beğeni

Bu mavi bidonları üreten bir müşterime gıdaya uygun mu diye sorunca ‘içi beyaz işte’ diye cevap verince korkmuştum bu bidonlardan.

Fermenteri bugün aldım.
İçinde ağır bir koku vardı yıkadım açık havada bekletiyorum. Yarın bakacağım.
İçi beyaz kalın sayılabilecek bir tabaka şeklinde sanırım.
Kovanın içi kullandığımız klasik beyaz musluklu kovalar gibi pürüzsüz değil. Pütürlü bir yüzeyi var problem olmaz sanırım.

Kapağın içi mavi. Beyaz bir contası mevcut. Kapak geçmeli, üstünde sıkıştırmak için vidalı ek kapak mevcut. (siyah olan)

Kapağa sıvı ve gaz bağlantısı yaptım. İlerde thermowell için de bir ekleme yapmak istiyorum.

1 bar basınçla yarım saat kadar test ettim herhangi bir kaçak ya da problem yok şimdilik. Belki basınç altında fermantasyon da yapılabilir. Ben fıçıya kapalı transfer için kullanacağım.

Sıvı aktarımı için şamandra aliexpresste bile 200 TL neredeyse. Şimdilik hortum takıp dipten 3-4 cm yukarıda olacak şekilde sallandıracağım ama alternatif çözüm önerilerine açığım.

Fikir vermesi açısından paylaşıyorum fermantasyon ve fıçı aktarımı yaptığımda deneyimlerimi tekrar paylaşırım.

5 Beğeni

İlk kovam paslanmaz çelikten arkadaşa yaptırmıştım 30L 7-8 yıl oldu, hava kilidine gerek kalmadı kenarlardan basınç yiyince kaçırıyor zaten. Diğeri 30L vinomarketten almıştım o zamanlar ucuzdu. O da sorunuz çalışıyor, yalnız zamanla kapak hava kacirmaya başlıyor onu da ayarlıyorum sorun olmuyor. İkisinde de hem bira hem mayşe kuruyorum temel prensiplere dikkat ederseniz sorun olmuyor. İçinin vinil olması plastiğin hava almaması icin. 30L mavi düz bir bidonum var ona kurduğum mayse bile çalışmıyor onda bir kere denedim. 8kg şeker yalan olunca tekrar denemedim! Şarap yaparken düz kovalar kullanıyorum 10gun açık fermantasyon olduğu icin onda her hangibi bir sorun olmuyor. Üzüm iyiyse 12.5 abv yakalanıyor şarap kolay iş kovası da önemli değil temiz olsun yeter. Açık fermantasyondan sonra 8-10 tane damacanaya dolduruyorum 2 ay da kapalı fermantasyon sonrası 2 aktarma ile tertemiz ürün oluyor. Kovalarda ebat büyütmek yerine sayısını çoğaltın, 50-60L kovayı taşıyıp hareket ettirmezsiniz ve temizliği zor olur. En güzeli endüstriyel 200L krom tanklar fakat onlara ne para ne mekan yeter! Hadi kalın sağlıcakla. :grin::ok_hand::+1:

2 Beğeni

Hocam selamlar işe yaradı mı yaptığınız sistem ?

150 litrelik şen plastik içi beyaz dedikleri gıda uyumlu fermenter kullanıyorum. Zaman ve mekan sıkıntısı olduğu için 5 kite birden basıyorum. Üreticilerden aldığım bilgiye göre fermantasyon süresi uzun sürüyordu. 30.günde hazır halde geliyor 3 deneme de de aynı tecrübeyi edindim. Ne yaparsanız yapın bu fermenter kapak kapanma bölgesinden bir miktar basıncı salıyor. Fakat transfere veya fermantasyona mani olmuyor. Sadece biraz fazla gaz kullanılıyor transferde. 7 fıçımı bir kerette dolduruyorum. Bu açıdan muhteşem zaman kazanımı. Hemde gaz tüpüyle kapalı transfer yapıyorum fakat gaz sarfiyatı yüksek oluyor haliyle.

Şen plastik firması Balıkesir / Edremit’te İzmir/Çanakkale yolu üzerinde. Ben yazları bu bölgedeyim. İsteyen arkadaşlara uygun kargo imkanı ile yardımcı olmak isterim. Ticari bir isteiğim bulunmuyor.

Evet işimi fazlasıyla gördü. Sadece kapağı sıkmak için bi aparat gibi bir şey lazım. Basıncı biraz arttırınca tedirgin ediyor. Ama basınç altında fermantasyon ya da kapalı transfer için yeterli.

Kaç bar sonrası basınç salmaya başladığını test edemedim. ama kapağın kapanma bölgesini biraz teflon bantlarla desteklersek sanırım dayanımı yükselir. Teflon bant ile sıkılaştırma yapmayı deneyeceğim. Bu kış sonunu bulur tabiki.Şimdilik cornelius fıçılarda dip tube ile basınç altında fermantasyon deneyimlemeyi planlıyorum. Sonra tabiki varilde de deneyimlemek istiyorum. Tecrübelerimi paylaşacağım.

Not : basınç altında fermantasyon için spunding valve denilen bir aparat gerekiyor. Kegland 'ın yeni versiyonu çıkmış G2 modeli. gayet kullanışlı ve küçük. Ben bunu aldım.

Kaçak yok ise gayet iyi hocam fiyatına göre. Bira fermantasyon süresinde azalma oldu mu ?

Basınç altında fermantasyon yapmadım. O yüzden bilemiyorum.

Merhabalar, aranıza yeni katıldım ve ben de bahsettiğiniz mavi kovalardan fermentör yapmak istiyorum. Hazır kitleri fıçılayacağım ama fermentörden basınçla kapalı aktarma yapacağım. Sorum şu, fermentörün üzerine nasıl bağlantılar yapmam gerek. Direkt ball lock gaz ve sıvı elemanları düşündüm ama Türkiye de bulunmuyor, ve benim acelem var. Veyahut şunu bağlayabileceğim bir adaptör var mıdır?

1 Beğeni