Fermentörde İlginç Gaz Hareketliği ve Koku?

Merhaba arkadaşlar sezonun ilk birasını pişireyim dedim
tam soğumasını beklemeden yaklaşık 40 derecede mayayı ekledim 1 gün boyunca bişey olmadı. sonra üstüne (artık oda sıcaklığındayken) tekrar maya ekledim.
2 gün boyunca yine bişey olmadı tam çöpe atacam. Hava kabarcıkları çıkmaya başladı.
Bu da 2 gün kadar sürdü ve sonra hava kabarcıkları durdu.
Hiç gravite ölçümü yapmadım (zamanında ben uğraşamam deyip almamıştım)
şimdi keşke alsaymışım diyorum.
kokladığımda hafif bi alkol kokusu geliyor ve bi de zeytin,zeytinyağımsı bi koku geliyor.
Bozuk bira tatları diye araştırdım. Zeytin kokusu diye bir bozuk tat aroma belirtilmemiş.
Sizce ne yapmalıyım ? Bu şekilde 1 hafta daha dinlendirip şişeliyim mi ?
Şeker mi eklemeliyim ? Yoksa bu artık çöp olmuş mu diyorsunuz ?

Mayaların belli bir sıcaklıkta çalışma aralığı. Ben 40 derece olan görmedim hiç aldıklarımda. 28 derece falan gördüm sanırım en yüksek. Yani 40 derecede mayayı atmak yanlış bir durum oluyor anladığım kadarı ile.

Yani bir şey yazmayayım diyorum ama yazmadan olmuyor. Bazı arkadaşlar forum burası, kesinlik yok, insanlar beraber öğreniyor gibi yorumlar yapıyor ama…
Başka yerde bahsetmişsiniz, en fazla 2 malt 2 şerbetçi otu, belki biraz da yulaf diye.
Elinizde maya var, maya tesafüfen elinize geçse bile araştırsanız keşke…
Sinemaya gidiyorsunuz, filmin konusu ne, başrol oyuncusu kim, türü ne? Bunlar hiç ilginizi çekmiyor. 40 ⁰C de mayayı attınız, olmadığını düşünüp oda sıcaklığında (o sıcaklık dize göre nedir bilemiyorum) attınız, sonra tesadüfen 2 gün çalıştı durdu, bize neyi soruyorsunuz? Belki de zeytinsiz zeytintağı türetmiisinizdir. Söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bir gıda mühendisine danışın, pek uzak değil (!)

4 Beğeni

Başka yerde yazdığım cümleyi tam okusaydınız burda bişey yazmanıza gerek kalmazdı.
Ve evet burası forum, bira enstitüsü değil. Siz de kafanıza göre konu kapatmazsanız forum olarak kalabilir. Ben burda öneri istedim. Öneri sunmak istemiyorsanız sinemaya gidebilirsiniz.

40 derecede maya eklemek gibi sıklıkla yapılmayan bir hatayı yaptığınız için :clap: :clap: hatanın sonuçları hakkında bilgi sahibi olabilecek olası insan sayısı az oluyor haliyle.

Stres altındaki mayalar sizin zeytinyağı diye tarif ettiğiniz herhangi bir ester üretmiş olabilir veya bu da belki daha farkına varamadığınız başka bir hatadan kaynaklanıyor da olabilir :slight_smile:

Neyse geçmiş olsun, önümüzdeki biralara bakın, genel kural tüm biralarda ideal maya ekleme sıcaklığı o bira ve maya tipinin ideal fermentasyon sıcaklığıdır. 40-30 bunlar hep macera…

2 Beğeni

Kullandığınız ürünlerin özellikleri genellikle satın aldığınız yerlerde belirtilir. Bunları okumanız lazım.

Yeterince detaylı veya sizi tatmin etmeyen bir açıklama varsa, ürünün üreticisinin web sitesine bakabilirsiniz.

Internet gibi bir kaynak varken biraz araştırmayı ihmal etmemek lazım.

Aklınıza her gelen şey için bir sürü başlık var, bu bölüm de bunlardan biri.

2 Beğeni

Gravity ölçümü olmaz ise olmazlardan, çoğu zaman hava kabarcığına bakılıyor ama bu hiçbir zaman tek başına bir belirleyici değil, ne başladığını ne de bittiğini bundan anlayamayabiliriz. Benim bir çok biram sıfır hava kabarcığı ile başladı ve bitti. Belki sizin biranızda fermantasyon başlamıştı, siz ikinci mayayı attığınızda. Ama büyük ihtimal ilk mayayı yüksek sıcaklıkta attığınız için o mayanın bir kısım zarar görmüş olabilir, 40 derecede maya için oldukça sınırları zorlayan bir derece.

2 Beğeni

Ben yazın şarap yaparken elimde maya besini olmadığı için normal mayayı 40 derecede öldürüp maya besinine çevirmiştim yahu. 40 nedir :slight_smile:

1 Beğeni

Şahane.

Harika.

Mükemmel.

Fevkalade.

Konuşsam faydası yok, sussam gönül razı değil…

9 Beğeni

tamam ya amma gömdünüz :smiley:
bundan sonra sıcaklığa dikkat etcem
bugün bi tane daha pişiriyorum ne zaman pale malt kullansam bişey çıkıyo
pilsen malt devam
gravite ölçümü yapmak yerine hepsine şeker eklicem azı karar çoğu zarar artık :smiley:

Şıraya mayayı ekleme sıcaklığı; ale mayalar için 18-22 derece arası, lager mayalar için ise 8-14 derece arası olmalıdır. Maya ile şıra arasındaki sıcaklık farkı, istenilen sıcaklık değerlerinin 6 derece altında ya da 6 derece üzerinde olabilir (yıkanmış ve sıvı mayalar için). Üzeri farklarda mayalar şoka girebilir, istenmedik etkiler yaratarak sıkıntılı sonuçlar doğurabilir.

1 Beğeni

Bol şans diliyorum size

1 Beğeni

teşekkür ederim sıkıntı sıcaklıktaymış ikinci yaptığım partiyi tam 30 derecede kurdum maşallah pancar motoru gibi :smiley:
bi de bu hep pale maltlarda başıma geliyor sanki 1 saat kaynatmak az gibi geliyor
pilsen maltı 1.5 saat kaynattığımda mis gibi oluyor

mi demiştiniz hocam? Kurulumu yüksek sıcaklıkta yapmaktaki ısrarınızı anlayamadım.:blush: Ama tahminimce serpantin vs bir soğutucunuz olmadığından… Üzülerek söylüyorum ki 30 da maya eklemek için çok yüksek bir derece. Elinizdeki maya bir Kveik çeşidi değilse tabi. Şimdi pancar motoru gibi çalışıyordur. Ama aynı motor hızında da tadı bozacak şekilde esterler üretiyordur. Biranızdan pancar aroması alırsanız şaşırmayın :blush:

7 Beğeni

Evet soğutma serpantinim yok. Kaynatma sonrası şırayı daha küçük bir tencereye aktarıp lavabonun içinde suyu açıp soğutmaya çalışıyorum. 50 dereceye düştükten sonra da buzdolabına kaldırıyorum. 4.5 litre şıra hazırladığım için buzdolabına sığabiliyor. :blush:
Fakat bu süreç tam 2 saat 20 dakika sürüyor, ki sıcaklık düştükçe daha fazla soğutmak daha zor oluyor. O sebeple 30 derecede mayayı ekliyorum zaten yaklaşık 6 saat sonra 23 dereceye iniyor. Artık bu süre içerisindeki ürettiği ester de hata payımız olsun. :blush:
Aslında biraz param olsa soğutma serpantini satın almak yerine sanayide bir bakır boru alıp onu büktürmek çok daha ucuza mal olur fakat şu an işsizim param anca arpaya yetiyor.
Siz bu işin kimya kısmını biliyor gibisiniz. Önerebileceğiniz bir kaynak var mı kimya için ?

Tencerenizin sığabileceği bir leğen alın. Leğenin tabanına demir bir parça koyun. Mesela tost makinasının plakası olabilir. Soğuk suyu açıp leğeni doldurun ve suyu kapatmayın. Su sürekli akış halinde olsun. Taşan su etrafı batırabilir, banyo küvetinin içinde yapabilirsiniz bunu. 40-50 derecelere indiğinde şırayı köpürtmeden usul usul karıştırın.

Serpantin almadan önce bu yöntemle 12 litreyi 45-50 dkde 23-25 aralığına indiriyordum ben. Tek dezavantajı fazla su israfı.

1 Beğeni

Bunu deneyebilirim ama banyoda kesin bakteri bulaşır :smiley:
Belki balkonda olabilir. Tavsiye için teşekkür ederim.