Fermzilla Allrounder Fermantasyon Kovası

Arkadaşlar fermzlilla fermantasyon kovası kullanan arkadaşlar var ise bu konu altında tecrübelerini paylaşabilirler mi acaba ? Şişeleme co2 basımı vs. gibi

2 Beğeni

Arkadaşlar ilk tecrübemi paylaşayım, Belgian kit ile bir deneme yaptım. Fakat fermzilla kit kovası gibi şişelemeye direkt uygun olmayan bir sistem olduğu için biraz badireler atlattım. Bu sıcaklarda Sıcaklığı sabit tutabilmek adına 6 1,5 lt su 1 adette 5 lt su dondurdum. 1 tane de eczanelere gelen ilaç kutularıdan rica ettim onlar da kırmadılar , bu ilaç kutusu full köpük ve kapaklı. Sadece hava kilidinin gecebileceği kadar bir delik açtım rahat rahat kapağı çıkarıp takayım diyerekten. köpüğün zeminine yarım litre kadar su doldurdum. Bu suyu doldurmamın sebebi şişelerdeki buzlar çözüldükten sonra içerisi kuru olduğunda herhangi bir şekilde ısıyı destekleyecek bir soğukluk etkisi olmuyordu. Suyu koyduktan sonra su soğuduğu ve sabit olarak kutunun içerisinde kaldığı için içerideki ısıyı daha rahat kontrol altına aldım. Kutunun altına bir karton parçası ve bir bez koyarsanız ısı değişimleri kaynaklı oluşacak nemlenmelerden zemininizi koruyabilirsiniz. Su kaçırmıyor sadece dışarısı ve içerisi farklı sıcaklıklarda olduğu için temas yüzeyinde nemlenme oluyor. Neyse fermantasyonumu sonuçlandırdım. Ancak dediğim gibi fermzilla hakkında çok bir fikrim olmadan edinmekle hata yaptığım için şişeleme kısmına gelince direk olarak bakakaldım. Sonra büyük bir kötülük yaptım fermante ettiğim biraya. Kit seti kovasına elimden geldiğince nazikçe doldurdum amaaaa ne diyebilirim ki temas eden etti zaten . Onun için çok iyi bir sonuç beklemiyorum bu ilk hasattan :slight_smile: Fıçılayacak yapmak da istemiyorum. Onun için basınç altında fermantasyon üzerine araştırmalara başladım , gerekli regülatör vb. araçlarımı sipariş ettim sadece co2 tüpüm kaldı. Çok yakın zamanda basınç altında fermantasyon üzerine öğrendiklerimi paylaşacağım. Belki sizler kadar her şeye hakim değilim ama hobi olarak gördüğüm için sürekli araştırıyorum. Saygılar şelale görüşmek üzere

13 Beğeni

Selamlar,

Uzun süredir ikinci bir kovaya aktarıp gazlanma için şeker eklemesini kovada yapıp sonra şişelemeye geçiyorum ben. Temziliğini düzgün yaptıysanız sorun yaşamazsınız.
Oksijenle teması minimum ölçüde tutmak istiyorsanız ayrı ama nazikçe doldurdum demişsiniz zaten. Tat anlamında da canınızı sıkacak bir etkisi olmayacak emin olun.

8 Beğeni

Çok teşekkür ederim değerli bilgilendirmeniz için.

3 Beğeni

Tekrar deneme yaptınız mı? Sonuç nedir? Bu kovaya bende çok bilemiyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Kusura bakmayın yorumunuzu yeni gördüm. Youtube ve yabancı forumlardan edindiğim bilgilerle birlikte onların fermante ve şişeleme prosedürlerini not alarak, gördüğüm teçhizatlar ve uygulama yöntemlerini kullanarak bir demleme daha yaptım daha 1 hafta oldu. Basınç altında fermantasyon yapmak için gerekli parçaları sipariş ederek tekrar kolları sıvadım. Efesten 5 kg lık co2 aldım, basınç regülatörü aldım. Hem Fermzilla’nın basıncını sabit tutmak amaçlı hem de fermzilladan direk olarak şişelerken neredeyse hiç tortu karıştırmadan şişelemek adına. Şişelemeden önce de 4-5 dereceye kadar soğutacağım zaten. Zaten co2 ile şişelediğim için gazlanma istediğim seviyede olacaktır. İnternette izlediğim bir kaç video da co2 ile şişelerken yine şeker atıyorlardı içine ben de aynı şekilde yapacağım. Sonucunu 2 ya da 3 hafta sonra sizlerle paylaşırım arkadaşlar hem de düzeneği detaylıca bir fotoğraflayıp aldığım sonuca göre doğru ve yanlışlarımı paylaşırım.

3 Beğeni

Basınç altında fermantasyon yapınca zaten biranız gazlanmış olacaktır. Tekrar neden şeker kullanacaksınız anlamadım ama şişeleri patlatma ihtimaliniz söz konusu olabilir.
Eğer fermantasyonu basınç alında yapmayıp CO2 yu sadece aktarmada kullanmayı düşünüyorsanız, o başka. Ama elinizde bu imkan varken niye kullanmayasınız!

Direk şişeleyebileceğinizden emin değilim, zira aşırı köpürme söz konusu olabilir. Uzun süre şişede kalmayacaksa ve okside olma ihtimalini göz önüne alırsanız, belki akış ayarlı musluk kullanarak deneme yapabilirsiniz ama en ideali karşıt basınçlı dolum aparatlarından kullanmak olacaktır.

6 Beğeni

Selamlar allrounder a
ilk defa biraburada dan alinma irish stout kurdum 3 kg lik kit 800 gr kadar şeker ekledim.
Kış aylarında basit bir sistemim var çelik kaynatma kazani universal musluk, bakir serpantin malt kirici şeklinde iş görüyor ama daha iyisine geçmem lazim tabiki.
Maya seçimi yanlış biliyorum fakat SAFLAGER™ W-34/70 kullanmak istedim basınç altında fermantasyon için, önceden maya çogaltma yapıp 10 psi ile başladım bakalım nasıl bir bira ortaya çıkacak.

4 Beğeni

07/10 da kurdugum 20/10 da biten irish stout u dün fıçı ya aktardim. Tadında kokusunda hiç bir problem yok. 23 derece ilk 5 gün 12 psi daha sonra 15 psi
Bi ara fermantasyon durdu süre o yüzden uzadı sanırım fermenteri çalkaladım ısıyı 25 e aldım devam etti fg 1011 de cold crash a aldım.

4 Beğeni

Underpressure fermentation amacıyla biraz okuma yaptım ben de. en çok önerilen mayalar 34/70 ve diamond lager.
10-12 psi’da 7 günde içilebilir lager gibi bir önermeleri var. Sizin sonuçlarınız nasıl oldu? Fermantasyon takibini nasıl yaptınız? Bazı kaynaklarda ilk iki gün serbest hava kilidinde sonrasında da kendi gazıyla basınçlandırılmasını önerenler ya da direkt spunding valve takıp, co2 basıp basınçlandırmayı önerenler de var. Sizin yaklaşımınız nasıl oldu?
Şu anda 2. günde münich helles denemem var. Cevaplarınıza göre yol çizeceğim

34/70 önerildiği için bira tarzı farklı olsada bi süre 34/70 kullanıcam.
Maya aslinda 18 psi a kadar dayandigini okudum forumlar da ve ya kendi sitesinde olabilir. Benim ilk denemem ve stok bira olmamasi nedeniyle risk e girmek istemedim, tahminim 7 gün de tamamliyabileceği yönünde çünkü fermantasyonun durdugunu geç anlayip eyleme gectim.( stuck fermantasion) 1022 de takildi. ilk gün normal fermantasyon ale mayalar için öneriliyor lager de maya daha esnek, 2 gün önceden maya çoğaltma yaparak 12 psi ile başladim.biraz karişik oldu farkindayim bugün maya çoğaltma yarın italian pils kurcam.

1 Beğeni

34/70 18 C derece 10 günde bitiriyor, yalnız og’yi çok yüksek tutmamak gerekebilir, çünkü bu basınçlı ortamda sülfürde ortamdan çok rahat ayrılamadığını düşünüyorum, hafif sülfür tadı aldım, tattırdığım bu tadı almadı ( tabi ben böyle bir şey olabilir demedim😉). Bence Us-05 basınçlı fermentasyonda daha iyi sonuç veriyor (bu benim tamamen öznel değerlendirmem) 23-24 derecelerde yaptıklarımdan çok memnun kaldım.

Öncelikle basınçlı fermentasyonda amacım kısa sürede lager veya crisp- nötr bira elde etmek amacıyla yola çıkmadığımı belirtmek isterim, Biranın kendi kendine karbonasyonu tamamlaması ve eğer gereken önlemler alınırsa en düşük düzeyde oksidasyonla kegden kege aktarımla fermentasyonun tamamlanması beni daha çok motive etmişti. Bu arada belçika biraları ve buğday biraları için tavsiye edilen bir yöntem olmadığını ayrıca belirtmek lazım. Çünkü ester mester…:grinning:

6 Beğeni

Hocam benim amacım ev ısısında lager denemek için. O yüzden diamond lagerle denedim. Üşengeçlikten lagering amacıyla dolap alamadığım içim bu yöntemi denemek istedim

1 Beğeni

Yok ben sadece beklentiyi çok da yüksek tutmayın diye yazdım. co2 ve karbonasyon tamam ama lezzet tad , duyu tartışılabilir…

2 Beğeni

Arkadaşlar sormayın başıma gelenleri, yaptığım bir hatadan dolayı aldığım yoğun basınç sonucu tüm mahsülü şampanya gibi yeni yıl hediyesi olarak balkona saçtım. Cam balkonun camları, masa, sandalyeler inanılmaz bir görüntüydü. Bira banyosu olarak da değerlendirebiliriz sanki :)))

Basınç altında yaptığınız güzel bir tarif var mıdır? Deneyimleriniz nasıl oldu uzun zamandır paylaşım yapamadım ben de dünya koşuşturmacası. Kendi deneyimimden bahsedeyim sizlere…

Böğütlenli bir bira yaptım. Çok büyük bir umutla başlamıştım aslında bu böğürtlenli bira macerasına toplam 17 litre gibi kurdum daha yoğun ve aromalı olsun diyerekten. Ancak aldığım sonuç tam bir hayal kırıklığıydı, nerede hata yaptım bilmiyorum. Şarapvari bir tat ve koku oluşmuştu birada benim beklentim bira tadından sonra alt nota olarak damakta bir böğürtlen ekşiliği bırakması idi. Tabi hazır kit olunca bizim isteklerimiz değil kitin kurgusunu yapan arkadaşların damak tadına göre oluyor. Ancak bu tarz biralar benim olayım değilmiş ben bunu anladım. Bol gazlı ve pespembe renkli ve köpüklü bir bira oldu. Şahsen ben beğenmediğim için katıldığım bir ev partisine hepsini yüklendim götürdüm. İnsanlar çok değişik ve keyifli buldular. Şahsen ben beklentimi karşılamadığı için sanırım bu şekilde düşündüm diyerekten düşündüm kendi kendime :slight_smile:

Akabinde yukarıda bahsettiğim bira şampanyası meselesini de bir Belçika birası yapıp şişeleme aşamasında mahvettim :slight_smile:

Şimdi benim sorum şu arkadaşlar, şöyle güzel bir lazer tarifi olan var mıdır? Hazır kış şartları aktif iken şöyle basınç altında balkonda kendi kendine olsun gitsin. Carsberg ya da grolsch gibi bir bira yapmak istiyorum. Var mıdır böyle bir mamül deneyimlemiş olan tarifini paylaşırsa sevinirim.

Şöyle güzel bir lager tarifi;

5 kilo pilsner malt - 90 dakika 65 derece
76 derece mashout

50 gr. Hallertauer Mittelfrüh - 60 dakika

10 derecede lager mayası ile 3 hafta fermantasyon
Fermantasyon bitimi 3 gün Diacetil rest
Diacetil rest sonrası 1 hafta 1 derece lagering

Kit ve basınç altı isteniyorsa kediköy prag kiti - lager maya ile fermantasyon.

2 Beğeni

Selam sende fermzilla mı var? Bu ürün de sanırım oldukça populer olmuş ya da olmak üzere, eğer sende varsa memnunmuydun?

Ben de maalesef yok. 3k bandıydaydı. O yüzden hiç yeltenemedim.

1 Beğeni

4.6 olmuş, bavula da sığmaz ki meret :rofl:

Gemiye sığar belki Özer halleder