Fıçı Sistemlerinde Kaçakların Önlenmesi ve Tespiti

Yakın zamanda bana gelen bazı haberler -üç fıçı bira için iki tane on litrelik tüp boşaltan insanlara dair bazı söylentiler var- bu konuyu açmayı elzem kıldı.

Son dönemde fıçı sistemi kurmak için yola çıkmış pek çok dostumuz var. Bağlantıların kontrolünü sağlamak, kaçakları zamanında -tüp boşalmadan- önce fark etmek ve sistemleri sağlıklı bir biçimde kullanabilmek için pratik öneriler varsa bu başlık altında paylaşabiliriz.

5 Beğeni

Hocam ben şarjlı araba lastik pompası ile 20-30 psi hava bastığım cornylere monometre bağlayıp 24 saat test etmiştim. tüm sistem boşken de bu şekilde kontrol edilebilir.

Benim co2 sistemim bitkili akvaryum döneminden kalma, normalde 2-3 yıl gitmesi gereken co2 tüpünü 3-4 haftada bitirmiştim. tüm hattı selenoid valflerini ince ayar vanalarını kontrol etmeme rağmen kaçağı bulamamıştım. Sonradan farkına vardım bozuk olan hat değil regülatördü, bu durumu da ancak tüm hattı kontrol edip tek şüpheli o kaldığı için anlamıştık. Çünkü regülatör bozuksa kolay kolay anlamanın bir yolu yok.çünkü kaçak iç kısımlardaysa veya üzerindeki monometrelerdeyse kaçağı sabunlu suyla falan tespiti zor.

Bir de hızlı bağlantılar ve hortumlar aynı standartta olması çok önemli , sanırım piyasada metrik, imperial veya hızlı bağlantı parçasının sadece kendisine özgü hortumları mevcut, karışık bir mevzu. Hortum bağlantıya tam oturmuş gibi gözüküyor ama aslında tam oturma olmuyor.

8 Beğeni

Son seferde gazı bağladım ve tüpe dolmaya başladığını işittim. Sonra basıncın iyice artmasını beklemeden başından ayrıldım ve neredeyse bir iki saat içerisinde 10 litrelik tüp boşalmıştı. Gaz akışının bittiği ana kadar bekleyip starsan ya da sabun köpüğü ile test etmek bir çözüm olabilir sanki. Bir de kapağı düzgün kapatmayı beceremiyorum ben korkarım, bakalım bugün doldurduğum tüp yarını görecek mi… :frowning:

2 Beğeni

Kapaklar dert biraz, özellikle conta yeniyse. Aslında eski contalar yerini bulduğu için direkt oturuyor. Ben şöyle yapıyorum, önce contaları kapakta itebildiğim kadar aşağı itiyorum. Sonra fıçıya takınca sağ sol yaparak iyice yerini bulup oturtuyorum. Kapağın sapından tutup fıçıyı yukarı kaldırıyorum ki tam otursun. En son tahliye valfinden biraz ileri doğru iterek kapağı sıkıştırıken kaymasın diye zemine paralel kalmasını sağlıyorum, sıkıştır devam. Böyle yapınca sorun yaşamadım.

4 Beğeni

İşe yarar mı emin değilim ama bugün izlediğim bir videoda iki yöntem kullanıyordu.

  1. Basınç oluşana kadar fıçı kapağındaki iki plastik ucun fıçıya bastırdığı yarım kapama halinde tutup gazı bağlamak.
  2. Fıçıyı bir elle hafifçe yukarı kaldırır şekilde tutarken gazı bağlayıp basınç oluşturmak ve kapağı basınç oluştuktan sonra tamamen kapatmak.
6 Beğeni

6 gönderiler var olan bir konu içinde birleştirildi: Bira Fıçılama ve Fıçı Sistemleri