Pandemi nedeniyle yapılamayan Tubikok Ev Birası yarışmasının Kraft Master kategorisinin birasıydı. 21 Mart 2020 tarihinde 6. olarak düzenlenecekti ama kapanma nedeni ile ileri tarihe ertelenip sonrasında ise çok uzun zaman sonra düzenlenince kategori tamamen değişti. Bu birayı Knidos çıkardı aslında. Geçenlerde @augurs ile isli bira üzerine konuşup bu biradan bahsedince dipten köşeden çıkarttım. O zaman yapmış olduğum reçeteyi revize edip kaynatmayı düşünüyorum.
Önce hafızamızı tazeleyelim…
Kraftmaster kategori:
“Medeniyetlerin ve biranın tarihi belki ilk kez Göbeklitepe’ de keşişti. Belki de henüz bilemediğimiz daha eski bir dönemde bir yerde. Hep birlikte ilerlediler. Arayış, daha renkli bir hayat ve yeni lezzetler yaratmaktan alıkoymadı kimseyi.
Yabani buğday olgunlaşınca başı parçalandığı ve taneleri etrafa saçıldığı için yerden toplanması neredeyse imkansızdır. Buğdayı kültüre alan Neolitik insanlar, kendiliğinden patlamayan buğdayları seçerek zamanla bu özelliği taşımayan çeşitler geliştirmişlerdir. Yabani buğdayın birden kırılarak tanelerinin etrafa saçılmasına karşı bulunan bir çare, henüz yeşilken buğdayı ateşte kavurmaktı. Kavurma işlemi aynı zamanda yabani buğdayın sert kabuğunu çıkarmanın ve taneleri hazmedilir hale getirmenin en kolay yoluydu. Paleolitik dönemden beri yaygın olan bu yöntem, günümüzde hala Anadolu’da firik buğdayı yapmak için kullanılmaktadır”.
(Avcılıktan Gurmeliğe Yemeğin Kültürel Tarihi - Priscilla Mary Işın)
Kraftmaster kategorisini kazanan ev birası Knidos Brewery tesisinde üretilecek ve piyasaya çıkacaktır.
Buğday Birası türünde olması gereken bu bira ile ilgili istenen özellikler ve sunulan seçenekler aşağıdadır;
OG: 1.045 – 1.055
IBU: 15 – 20
FG: 1.008 – 1.013
EBC: 8 – 15
Malt ve tahıllar: Pale Ale malt, Munich malt, Wheat malt, Firik (% 25-%30)
Şerbetçiotu: Celia, Tettnanger, Bilecik çeşitleri
Maya: Buğday mayaları Fermentis W-06, Lallemand Munich
İletişim; Hüseyin Öztürk
mail: [email protected]
Benim o dönem yapmış olduğum birada çok başarılı olduğum söylenemez. Aynı reçeteyi 2 ayrı farklı maya ile yapmıştım ve garip şekilde WB06 ile olan daha iyiydi. Aslında kötünün iyisi çünkü pek beğendiğim söylenemez. Sebebi aslında o zaman eldeki imkanların daha kısıtlı olmasıydı.
Şimdi yeni bir reçete oluşturdum ve maya gelince ve o anki ruh halime göre kaynatmayı planlıyorum.
Şimdilik tarif şu şekilde;
Orada belirtilen özelliklerden farklı olarak % 25-30 arası olması istenen firik miktarını isliliği biraz düşük bulduğum için bir miktar daha arttırmaya karar vererek % 40 lara yaklaştırdım. Yine yakışacağını düşündüğüm için bir miktar kişniş tohumu ilave etmeyi planladım.
Görüş ve önerilerilerinizi kaynatana kadar bekliyorum