Hazin bir denemenin hikâyesidir bu. Asla yatırım tavsiyesi değildir ve samimi ancak “doğru kabul edilmeyen” uygulamalar içermektedir.
Uzun süredir aklımdaydı, Hitit Malt ürünlerini denemek ve aradan geçen bunca zaman içerisinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek.
Elimdeki maltlardan bir bira kaynatmaya niyetlenip az miktarda malta ihtiyacım olduğunu gördüğümde kargo parası nedeniyle cimriliğim tuttu ve ilk partinin eksiğini Hitit’ten malt alarak kapatmaya karar verdim. Eh, madem ki alıyorum, kargo parası da vereceğim, sadece Hitit ürünleriyle ikinci bir bir bira kaynatayım ve bir gelişme var mı bakmış olayım dedim.
Aklımdaki plan bira kaynatmanın tüm aşamalarını kaydederek sadece Hitit maltlarıyla ve daha önceki uygulamalarımı aynen takip ederek bira yapmak ve özellikle de verim konusunda bir gelişme olup olmadığını görmekti.
Maltlarım geldi, fotoğraf makinemi ayarladım ve işe koyuldum.
Planım bir Red IPA yapmaktı. Tane boyutunu göz önünde bulundurarak maltı Weyerman’ı kırdığımdan biraz daha ince bir ayarda öğüttüm.
Hedefim 1065’lik bir OG yakalamaktı. Reçetemde Pale, Viyana, Münih, Reddish ve çavdar maltı vardı.
İlk aksaklığı bu aşamada yaşadım ve 1,5 kilo Viyana maltını kırmayı, dolayısıyla mayşelemeye eklemeyi unuttum. Bu hatayı fark ettiğimde kaynatmanın sonuna yaklaşıyor olduğum için herhangi bir şey yapamadım ve maltı reçeden çıkarttım.
Bu çıkartma nedeniyle benim IPA IPA’liğini kaybetmiş oldu tabii ki ama ben şerbetçiotu profilini hiç değiştirmeden devam etmiş oldum. Affedersiniz kendi salatalıklığım nedeniyle malt tabanı ile acaip uyumsuz bir şerbetçiotu profiline sahip bir bira yapıyordum ama hayat kısa olduğu için moralimi hiç bozmadım.
Bu saçma sapan birayı herhangi bir kategoriye sokabilir miyim diye bakındım ama ı-ıh, olacak gibi değildi. BRY-97 nedeniyle American Amber denilebilirdi belki ama IBU’yu herhangi bir yere uydurmak mümkün olmayacaktı.
Bu arada her aşamayı da fotoğraflıyordum.
Kaynatma bitiminde soğuması için makineyi olduğu gibi bıraktım ve kendimi uykunun şefkatli kollarına terk ettim.
Mayalama ve fermentasyon “sorunsuz” geçti. Benim birinci tekir şahıs Biber hava kilidine takmış durumda. Hava kilidini birkaç kez parçalarına ayrılmış halde evin çeşitli yerlerinden topladım ve her seferinde tekrar yerine taktım.
Bu arada fotoğrafların bulunduğu kart bozuldu ve karttaki dans fotoğraflarını kurtarmaya çalışırken çektiğim kareleri sonsuza kadar kaybetmiş oldum.
O, bu ya da şu şekilde, 28 litre kadar 1039 OG’li bir mayşe elde ettim. Verim %55 oldu ve bu muhteşem değerin verdiği can sıkıntısı içerisinde reçetemi de siliverdim.
Yaklaşık 10 gündür fıçıda ve tadı çok korkunç değil. En azından ikinci kadehten sonra giderek güzelleşiyor.
Özetle, kendi deneyimim, Hitit cephesinde herhangi bir gelişme olmadığı yönünde. En başından itibaren destek vermeye gayret etmiş biri olarak üzülmedim desem yalan olur.