Hazin Bir Hitit Denemesi

Hazin bir denemenin hikâyesidir bu. Asla yatırım tavsiyesi değildir ve samimi ancak “doğru kabul edilmeyen” uygulamalar içermektedir.

Uzun süredir aklımdaydı, Hitit Malt ürünlerini denemek ve aradan geçen bunca zaman içerisinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek.

Elimdeki maltlardan bir bira kaynatmaya niyetlenip az miktarda malta ihtiyacım olduğunu gördüğümde kargo parası nedeniyle cimriliğim tuttu ve ilk partinin eksiğini Hitit’ten malt alarak kapatmaya karar verdim. Eh, madem ki alıyorum, kargo parası da vereceğim, sadece Hitit ürünleriyle ikinci bir bir bira kaynatayım ve bir gelişme var mı bakmış olayım dedim.

Aklımdaki plan bira kaynatmanın tüm aşamalarını kaydederek sadece Hitit maltlarıyla ve daha önceki uygulamalarımı aynen takip ederek bira yapmak ve özellikle de verim konusunda bir gelişme olup olmadığını görmekti.

Maltlarım geldi, fotoğraf makinemi ayarladım ve işe koyuldum.

Planım bir Red IPA yapmaktı. Tane boyutunu göz önünde bulundurarak maltı Weyerman’ı kırdığımdan biraz daha ince bir ayarda öğüttüm.

Hedefim 1065’lik bir OG yakalamaktı. Reçetemde Pale, Viyana, Münih, Reddish ve çavdar maltı vardı.

İlk aksaklığı bu aşamada yaşadım ve 1,5 kilo Viyana maltını kırmayı, dolayısıyla mayşelemeye eklemeyi unuttum. Bu hatayı fark ettiğimde kaynatmanın sonuna yaklaşıyor olduğum için herhangi bir şey yapamadım ve maltı reçeden çıkarttım.

Bu çıkartma nedeniyle benim IPA IPA’liğini kaybetmiş oldu tabii ki ama ben şerbetçiotu profilini hiç değiştirmeden devam etmiş oldum. Affedersiniz kendi salatalıklığım nedeniyle malt tabanı ile acaip uyumsuz bir şerbetçiotu profiline sahip bir bira yapıyordum ama hayat kısa olduğu için moralimi hiç bozmadım.

Bu saçma sapan birayı herhangi bir kategoriye sokabilir miyim diye bakındım ama ı-ıh, olacak gibi değildi. BRY-97 nedeniyle American Amber denilebilirdi belki ama IBU’yu herhangi bir yere uydurmak mümkün olmayacaktı.

Bu arada her aşamayı da fotoğraflıyordum.

Kaynatma bitiminde soğuması için makineyi olduğu gibi bıraktım ve kendimi uykunun şefkatli kollarına terk ettim.

Mayalama ve fermentasyon “sorunsuz” geçti. Benim birinci tekir şahıs Biber hava kilidine takmış durumda. Hava kilidini birkaç kez parçalarına ayrılmış halde evin çeşitli yerlerinden topladım ve her seferinde tekrar yerine taktım.

Bu arada fotoğrafların bulunduğu kart bozuldu ve karttaki dans fotoğraflarını kurtarmaya çalışırken çektiğim kareleri sonsuza kadar kaybetmiş oldum.

O, bu ya da şu şekilde, 28 litre kadar 1039 OG’li bir mayşe elde ettim. Verim %55 oldu ve bu muhteşem değerin verdiği can sıkıntısı içerisinde reçetemi de siliverdim.

Yaklaşık 10 gündür fıçıda ve tadı çok korkunç değil. En azından ikinci kadehten sonra giderek güzelleşiyor.

Özetle, kendi deneyimim, Hitit cephesinde herhangi bir gelişme olmadığı yönünde. En başından itibaren destek vermeye gayret etmiş biri olarak üzülmedim desem yalan olur.

16 Beğeni

Paylaşım için teşekkürler. Açıkçası bu bir avantaj haline de gelebiliyor %2.5 ABV Amber Ale damacanadan su pompalar gibi içirterek bitirdim çevreme, bayıla bayıla içtiler, beleş bira diye, ben zaten az alkollü bira istemiştim hep diye :slight_smile: . Yazınızda takıldığım nokta hak verirsiniz ya da vermezsiniz birayı bir kategoriye sokma ihtiyacı. Elbette bu ne yaptığını bilmek açısından önemli olsa da, ticari bir amaç yoksa ve sonuç içilebilir olduğu sürece özellikle kendi deneyimlerim açısından şu son dönemde önemsiz olduğunu düşünmeye başladım.

Hitit Maltın verimi berbat bu kuşku götürmez. Un haline bile gelse o malt hazır setlerine malt eklemesi yapmadan OG yakalaması imkansız görünüyor ki ilk yaparken ben de mı sorun var diyordum ama birkaç kere deneyimleyince insan sorunun kendinde olmadığını anlıyor. Ama bir yandan da hak vermek gerekiyor çünkü bu matlar yılların deneyiminden süzülüp seçilerek bira özelinde geliştirilmiş maltlar değil. Weyermann Thracian’ın deneyimini tarım bilimini Hitit Maltlar karşılaştırmak haksızlık olur. Ama haksızlık olmayacak tek şey var ve öfkeli olmakta ve hatta şu anda yazarken bile öfkelendiğim. İşini iyi yapmayan insanlar. Kendini geliştirip markalaşmaya çalışmıyorlar. Şurada siz ve ben bir araya gelsek aynı maltı zaten üretiriz. Neyse gevezelik ettim. Geçmiş olsun ama Hitit Malt kullanırken mal verimini göz önünde bulundurarak ek yapmak mantıklı geliyor bana. Bira biradır, afiyet olsun.

Ek; Halaa mesla en basit şey sıvı sattıkları mayanın paketini sanite etmeyi önerip sıvıyla buluştuğunda ağzının yüzünün boya olduğunu bilmelerine rağmen düzeltme niyetleri yok. Bilmiyorlarsa zaten daha ağır sorun var daha ağır! eleştirileri hakediyorlar.

3 Beğeni

Abi güncel hitit fiyatları nasıl. F/p değerlendirmesi yapmadan girmişsin sanki yine :smiley:

Tam tersine Emrah, f/p düşündüğüm için geldi bunlar başıma.
Bir önceki denemede %65 verim elde edebilmiştim, gelişme varsa %70’e ulaşırım diye düşündüm.
Şu an 32-33 TL civarı fiyatlar.

Benim matematiğim yetmez buna abi hep 50 tllik malt alıyorum ben :stuck_out_tongue:

1 Beğeni

Yine baştan sona güzel bir anlatım olmuş :slight_smile:
Bir kaç hafta önce bende acaba nasıl bir gelişme var mı diye aldım, pilsener tarzı bir bira yaptık, verim yine kötü %55-60 civarı, 60’a gelmiyor bile. Grup’dan bir arkadaşımız ısrar ile arpa alıp maltlayalımı teşvik ediyor, bizim fazlaca üzerinde durmadan yaptığımız kendi maltlarımızın da verim oranı %50. Biz bu kadar acemice yaptığımız malttan ortalama %50 verim alıp’da Hitit’in %55-60 civarı verim vermesi hayretlik bir olay mı desem ne desem bilemiyorum.
Sen %65 verim almışsın ama ben hiç %60’ın üzerine Hitit’de çıkamadım diye aklımda, %60 maks genelde biraz daha altında kalıyor. (Arkadaşım aldığı arpanın fiyatını bilmiyorum, para istemiyor, sanırım 5kg arpayı’da 50TL’mi ne alıyor,)

3 Beğeni

Açık konuşmak gerekirse düşük alkollü biraları ben de seviyorum ama düşük alkollü bira yapmak istediğim zamanlarda :slight_smile: . Aslına bakarsanız benzer şekilde düşünüyoruz, ben de çok umursuyor değilim ama ilk baştan planladığım şey bütün bu deneyimi adım adım kaydetmek ve forumda paylaşmaktı. Bir reçeteye bağlı kalarak ve doğru olarak kabul gören uygulamaları ön planda tutarak bir şeyler yapmaya çalışmıştım, kategori meselesi de biraz bu yüzden ön plana çıktı.

Daha önce de bahsettiğim üzere ben daha önce kabul edilebilir seviyelere yakın bir sonuç elde etmiştim ve aradan geçen bunca zamanda bir gelişme olmuştur umuduyla yola çıktım. Hitit’i daha deneyimli (!) markalarla karşılaştırmanın haksızlık olduğunu pek çok kereler ifade edip zaman zaman arkadaşlarını kızdırmış biriyim ben ve böyle bir karşılaştırma yapmasam da bir miktar ilerleme görmeyi istemiştim.

Düşüncelerinizi paylaşmayı asla gevezelik olarak görmeyiz ve her zaman da bunu arzu eden insanlarız; lütfen devam edin.

Kendi adıma, malt kısmının Hitit için önemli bir iş kolu olmadığına kanaat getirdim. Belli ki asıl işleri başka ve bu alanda herhangi bir geliştirme ihtiyacı hissetmiyorlar.

3 Beğeni

Öncelikle güzel sözlerin için çok teşekkür ederim @augurs.

Hiç şüphen olmasın, arpa alıp malt yapsan Hitit’ten daha başarılı sonuç elde edersin. İlk seferinde olmazsa ikincisinde mutlaka olur.

Dediğin gibi, bu çok hayretlik bir durum ve ben de anlayabilmiş değilim.

2 Beğeni

Bugün yeni bitirip fermentere koyduğum Hitit Malt tam set pilsenerde OG 1045 yakaladım, 90 dakika mayşelemede. Normalden daha ince öğüttüm. Şikayetçi değilim. Sonuç beklediğim gibi olsa da Hitit Malt olduğu için beklediğim gibi oldu.

5.5kg pilsner malt için 23lt veya altında 1045OG olması gerekenden az bir verim. 5kg wayerman pilsner ile 23lt’de 1054 og alıyorum. Kaynama öncesi ise 26lt’de 1054 gravite elde ediyorum. Demek ki hititmalt pilsner halen zarar ettirmeye devam ediyor.

4 Beğeni

Ama kötü değil, lezzet açısından sıkıntısı yok.
Severek tüketiyoruz!

1 Beğeni